Απάντηση Στάνκογλου σε Χειλάκη: «Δεν θα επισκεπτόμουν έναν παιδεραστή στη φυλακή»

Για την εμπειρία του από τις «Άγριες Μέλισσες» και τους σύγχρονους ήρωες, για τον εμβολιασμό και το ελληνικό #MeToo μιλά ο Γιάννης Στάνκογλου.

Ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος πρωταγωνιστεί το φετινό καλοκαίρι στην τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», δήλωσε ικανοποιημένος για το σπάσιμο του αποστήματος στο χώρο του θεάτρου, αλλά και αμηχανία και βαθιά απογοήτευση για πρόσωπα με τα οποία είχε μοιραστεί στο παρελθόν κοινές καλλιτεχνικές εμπειρίες.

«Είναι δύσκολο να μαθαίνεις ότι ένας άνθρωπος με τον οποίον έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, έχει μοιραστεί κοινές εμπειρίες, έχεις συναναστραφεί για αρκετό καιρό κατηγορείται για τόσο σοβαρά αδικήματα. Είναι ένα θέμα που μας καίει, το συζητάμε και περιμένουμε από την δικαιοσύνη αποδώσεις τις ποινές που αρμόζουν στον καθέναν. Ελπίζω από εδώ και πέρα να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε στο χώρο μας ένα νέο εργασιακό πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει περισσότερος σεβασμός και ουσιαστικότερη επικοινωνία» παραδέχτηκε, μιλώντας στο protothema.gr.

Απαντώντας εμμέσως στον Αιμίλιο Χειλάκη δηλώνει ωστόσο πως η στάση του απέναντι σε όσους κατηγορούνται για βαριά αδικήματα, όπως αυτά του βιασμού, είναι ξεκάθαρη: «Παρότι έχω συνεργαστεί με όλους σχεδόν όσους έχουν κατηγορηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν είχε αναπτυχθεί ανάμεσά μας κάποια στενή φιλική σχέση. Ο καθένας στη ζωή κάνει τις επιλογές του. Εγώ δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου επισκεφθεί έναν βιαστή στη φυλακή ακόμη κι αν ήταν κολλητός μου. Ειδικά όταν μιλάμε για εκμετάλλευση μικρών παιδιών, αυτό αποτελεί για μένα κάτι ασυγχώρητο».

«Την επιτυχία που είχαν οι «Άγριες Μέλισσες» τη χάρηκα πάρα πολύ. Ήταν μια σειρά που την κάναμε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, παρόλα αυτά όλα κύλησαν εξαιρετικά. Και προσωπικά ως ηθοποιός πήρα πράγματα από αυτή τη δουλειά. Ελπίζω η τηλεόραση να συνεχίσει να κάνει τόσο καλές δουλειές και μεγάλες παραγωγός που αξίζουν τον κόπο. Ο κόσμος τις έχει ανάγκη», δήλωσε αναφερόμενος στη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά – φαινόμενο των τελευταίων δύο ετών.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, είναι αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι, στο νέο του θεατρικό στοίχημα το οποίο τον γεμίζει ενθουσιασμό αλλά και ευθύνη παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που πατά τα ιερά χώματα της Αρχαίας Επιδαύρου«Ο “Προμηθέας Δεσμώτης” είναι από τα πιο δημοφιλή έργα του αρχαίου δράματα, γι΄ αυτό και ανεβαίνει πολύ συχνά. Πρόκειται για ένα κλασικό έργο που μιλάει στην καρδιά του θεατή βάζει έναν καθρέφτη απέναντι στην ανθρωπότητα, στην εξουσία και υποδεικνύει το πώς θα έπρεπε να εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι χωρίς να κοιτάμε το προσωπικό μας συμφέρον. Ο Προμηθέας μάχεται για την εξέλιξη της ανθρωπότητας και δίνει το παράδειγμα σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε έναν σημαντικό αγώνα: Να μην κάνουμε πίσω, να μην τα παρατάμε και να μην προδίδουμε τα ιδανικά μας», εξηγεί ο ηθοποιός τονίζοντας πως το έργο σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

»Από τον πολιτικό χώρο σίγουρα λείπουν χαρακτήρες όπως αυτός του Προμηθέα. Υπάρχουν όμως σίγουρα άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά προσπαθώντας να κάνουν καλύτερη τη ζωή όχι μόνον τη δική τους αλλά και των γύρω τους. Υπάρχουν οι επιστήμονες που ανακαλύπτουν λύσεις για σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας δουλεύοντας ακούραστα γι΄ αυτό το σκοπό, τις περισσότερες φορές εις βάρος της προσωπικής τους ζωής. Και φυσικά σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν καθημερινά, επί μήνες, τη μάχη ενάντιο στον κορωνοϊό, βάζοντας την ζωή τους σε κίνδυνο» συνεχίζει.

Όπως η πλειοψηφία των πολιτών όλης της υφηλίου και ο Γιάννης Στάνκογκλου βίωσε σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο τις σαρωτικές αλλαγές που έφερε η πανδημία στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Και τώρα καλείται να επανέλθει στην ενεργό δράση σε μια περίοδο που η απειλή του κορωνοϊού παραμένει.

Γι’ αυτό εξάλλου και αποφάσισε να εμβολιαστεί: «Εγώ ήμουν αναγκασμένος να εμβολιαστώ από τη στιγμή που θα κάνω περιοδεία το καλοκαίρι και θα έρθω σε έρθω σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο. Όφειλα λοιπόν να προστατέψω και τον εαυτό μου και τούς άλλους. Ομολογώ ότι προβληματίστηκα πριν κάνω το εμβόλιο γιατί βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση και δεν ξέρουμε τί θα μάς ξημερώσει. Ενώ θεωρούσαμε πως ξεμπερδεύουμε σύντομα με τον κορωνοϊό, εμφανίζονται ξαφνικά νέες μεταλλάξεις και μπαίνουμε σε νέες περιπέτειεες. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει ανησυχία. Παρότι όμως προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν παίρνει καν αντιβιώσεις, επειδή κάνω ομοιοπαθητική, αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο γιατί το θεώρησα ως μια προσωπική μου ευθύνη απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν» παραδέχεται με ειλικρίνεια.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours