«Eίμαι Λέων και σαν λιοντάρι χρησιμοποιώ τα νύχια μου για να αποτρέψω τους ανθρώπους να με βλάψουν. Υποφέρω πιο πολύ το να γρατζουνάω από το να με γρατζουνάνε», έχει πει η Gabrielle Chanel. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς πολλές λεπτομέρειες για την ίδια ή για τον οίκο για να αντιληφθεί πόσο σημαντικό έχει υπάρξει το λιοντάρι ως σύμβολο στην ιστορία του. Γεννημένη στο πέμπτο ζώδιο του κύκλου (στις 19 Αυγούστου 1883), η Gabrielle θεωρούσε πάντα το λιοντάρι το σύμβολο που την προστάτευε και μια πηγή τύχης. Στη συνέχεια αυτό πέρασε και στον οίκο, με το ζώο να γίνεται κεντρικό θέμα τόσο στη μόδα όσο και στην υψηλή κοσμηματοποιία. Για πρώτη φορά όμως το σύμβολο αυτό γίνεται έμπνευση για μια αρωματική δημιουργία από τον οίκο. Το νέο άρωμα Le Lion de Chanel είναι μια βαθιά και πολύπλευρη ανατολίτικη εσάνς, με τις νότες από κεχριμπάρι, λάβδανο και βανίλια να χαρίζουν μια βελούδινη αίσθηση. Μια αύρα δύναμης με τη σωστή δόση απαλότητας.

Η Gabrielle Chanel στο διαμέρισμά της στη Rue Cambon στο Παρίσι.
Το σαλόνι του διαμερίσματος της Gabrielle Chanel στο Παρίσι.

Ο διάσημος αρωματοποιός Olivier Polge μιλάει για την έμπνευση και τη δημιουργία του νέου Le Lion de Chanel, της 18ης δημιουργίας για τη συλλογή Les Exclusifs de Chanel.
Πού θα τοποθετούσατε τη συλλογή Les Exclusifs de Chanel ανάμεσα στα υπόλοιπα αρώματα του οίκου; 
Η συλλογή αυτή μας επιτρέπει να εκφράσουμε τη μοναδικότητα της ταυτότητας του στυλ Chanel. Τα Les Exclusifs de Chanel αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η Chanel διαχειριζόταν πάντα τις πρώτες ύλες. Ο Ernest Beaux, o πρώτος αρωματοποιός του οίκου Chanel, έλεγε ότι για να δημιουργήσεις ένα νέο άρωμα χρειάζεσαι νέα συστατικά. Ετσι, ο οίκος επικεντρώνεται πάντα στη δημιουργία μοναδικών εσάνς, ικανών να προκαλούν ξεχωριστές οσφρητικές εμπειρίες. Από τις πρώτες ύλες μέχρι και τις μεθόδους εκχύλισης που χρησιμοποιούμε, όλα οδηγούν στην απόκτηση συστατικών που εκφράζουν την υπογραφή του οίκου. Για το Le Lion de Chanel πήραμε το εκχύλισμα από το cistus labdanum (το λάβδανο) για να εντείνουμε τις βελούδινες και δερμάτινες όψεις του. Χρησιμοποίησα ακόμη ένα εκχύλισμα από βανίλια Μαδαγασκάρης φτιαγμένο από εμάς. Αυτά τα δύο συστατικά συμβάλλουν στο σοφιστικέ χαρακτήρα του αρώματος και το κάνουν εξαιρετικό.
Ενώ το λιοντάρι έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στο κομμάτι της μόδας και των κοσμημάτων Chanel, είναι η πρώτη φορά που γίνεται έμπνευση για ένα άρωμα. Πώς προσεγγίσατε τη δημιουργία του; 
Ημουν περισσότερο επικεντρωμένος στο λιοντάρι ως σύμβολο του οίκου, όχι τόσο στο ίδιο το ζώο. Για τον οίκο Chanel το λιοντάρι αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα, από το ζώδιο της Gabrielle Chanel μέχρι το τοτέμ της, τα γλυπτά στο διαμέρισμά της στην οδό Rue Cambon, το σύμβολο της Βενετίας, την έμπνευση για τη δημιουργία λαμπερών κοσμημάτων. Αυτά τα κομμάτια με ενδιέφεραν και ο κοινός παρονομαστής σε όλα είναι μια συγκεκριμένη έννοια της δύναμης που πάντα μεταδίδεται με κομψότητα.
To νέο άρωμα είναι εμπνευσμένο από ένα ζώο. Περιέχει όμως ζωικά αρώματα; 
Οχι, διότι δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου ζωικές εσάνς – όπως ζήβεθο (είδος ελαφιού) ή καστόριο (μια ουσία από τον κάστορα) για παράδειγμα. Το cistus labdanum προσθέτει ένα οσφρητικό εφέ δέρματος. Εχω επιλέξει μια ακατέργαστη ποιότητα πατσουλί το οποίο προσδίσει μια άγρια πλευρά, όντας όμως εντελώς φυτικό.

Ο αρωματοποιός του οίκου Chanel, Olivier Polge.

*Η σειρά Les Exclusifs de Chanel κυκλοφορεί μέσα Ιανουαρίου αποκλειστικά στο Attica City Link.

Πηγή:marieclaire.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours