Μία ωραία επιλογή πιάτου για το εορταστικό τραπέζι όπου θέλουμε και ωραία εμφάνιση και νοστιμιά είναι το χοιρινό κότσι. Εύκολα και γρήγορα με ελάχιστη προετοιμασία δίνει το χρόνο στην οικοδέσποινα να φροντίσει τον εαυτό της και να υποδεχτεί τους καλεσμένους της. Για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση προτιμήστε το κότσι να έχει και την πέτσα του. Το γλάσο που το καλύπτει εκτός από νοστιμιά δίνει κι αυτήν την υπέροχη γυαλάδα που αφήνει όλους άφωνους όταν το αντικρίζουν.

Τι θα χρειαστούμε…

  • 1.200 γρ. χοιρινό κότσι με την πέτσα του
  • 6 μέτριες πατάτες
  • 2 κ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγα καρφάκια γαρίφαλου για το στόλισμα

Για το γλάσο

  • 1/2 φλ. μέλι
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • 25 γρ. βούτυρο

Πώς θα το φτιάξουμε…

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μούλτι χτυπάμε το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, μπόλικο αλάτι και πιπέρι.

Μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πέτσα σε ρόμβους. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή ακορντεόν όπως στη φωτογραφία. Οδηγίες για τον τρόπο που κόβουμε τις πατάτες ακορντεόν υπάρχουν εδώ. Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες με το μείγμα που ετοιμάσαμε στο μούλτι. Πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε καλά.

Στο κέντρο κάθε ρόμβου στην πέτσα κάνουμε μια τρύπα με το μαχαίρι και μπήγουμε ένα καρφάκι γαρίφαλου. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Αν είναι σε ταψί, τότε το καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230C στις αντιστάσεις για μισή ώρα. Μετά το κατεβάζουμε στους 160C για 3 ώρες.

Μετά από 2,5 ώρες λιώνουμε σ΄ένα κατσαρολάκι το μέλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και απλώνουμε το γλάσο μελιού στο κρέας αλλά και στις πατάτες. Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο χωρίς το καπάκι για άλλη μισή ώρα.

Καλή επιτυχία!

Νανά…

Πηγή:cookeatup.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.