Ακολουθούμε τις μυρωδιές από κρέμα και σιρόπι σε όλη την πόλη και ανακαλύπτουμε μετά από τωρινή δοκιμή ποια ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν το καλύτερο γαλακτομπούρεκο.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το παραδοσιακό μας γλυκό έχει μόνο τρία υλικά: κρέμα, φύλλο και σιρόπι. Αλλά για να δέσουν σωστά, χρειάζονται πρώτης ποιότητας υλικά και μαστοριά. Πόσο ρευστή ή σφιχτή πρέπει να είναι η κρέμα; Πόσο βανιλάτη; Φυσική βανίλια ή βανιλίνη; Και, βέβαια, πώς θα μείνει το φύλλο τραγανό, αλλά και όσο πρέπει ποτισμένο από το σιρόπι; Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα που έχουν λύσει την εξίσωση και ξεφουρνίζουν-σιροπιάζουν-πακετάρουν γαλακτομπούρεκα που φεύγουν δέκα-δέκα από τους πάγκους τους.

Κοσμικόν

Το γαλακτομπούρεκο από το Κοσμικόν είναι η παιδική μου απόλαυση! Όταν το πρωτοέφαγα πρέπει να ήμουν 3-4 ετών και είμαι τόσο εθισμένη στη γεύση του, που μέχρι σήμερα δεν έχω βρει άλλη να το συναγωνίζεται – σας διαβεβαιώ, δεν είναι θέμα προκατάληψης. Μέχρι και σε τυφλές γευστικές δοκιμές το ξεχώρισα. Μια φορά μόνο, όταν ανακάλυψα πως φτιάχνουν γαλακτομπούρεκο και με φύλλο κανταΐφι, διαπίστωσα, σχεδόν σοκαρισμένη, πως οι άνθρωποι εκεί ξεπερνούν ακόμα και τους εαυτούς τους. Φύλλο πάντα τραγανό, κρέμα απαλή και λυγερή, βούτυρο τόσο όσο και σιρόπι δεμένο, σπάταλο. Για μένα είναι το πρότυπο γαλακτομπούρεκου. Ν.Μ.

Κόστος: 1,80€ / κομμάτι, 13,50€ το μικρό ταψί (10 μερίδες), 15,00€ το μεσαίο (12 μερίδες) και 17,00€ το μεγάλο (14 μερίδες)

Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγ.Νικόλαος, Τ/210-86.49.124, Αγ.Αλεξάνδρου 102, Π. Φάληρο, Τ/210-98.11.677, Χαλανδρίου 34, Αγ.Παρασκευή, Τ/210-60.86.337

Πάντα τραγανό το φύλλο του γαλακτομπούρεκου, στο Κοσμικόν / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Στο εργαστήριο του Κοσμικόν / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το Πρώτο Γαλακτομπούρεκο

Οικογενειακή επιχείρηση από το 1954, με έδρα το Ελληνικό, παρασκευάζει ένα από τα πιο ζηλευτά, «μαμαδίσια» γαλακτομπούρεκα, που δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του: «Το Πρώτο». Παραδόθηκε κάποια στιγμή στους απογόνους, οι οποίοι το σύστησαν στο κέντρο της Δραπετσώνας σε ένα μικροσκοπικό κατάστημα-εργαστήριο -τρύπα θα λέγαμε- και προσφάτως στο Μοσχάτο, όπου συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο την παρασκευή του σιροπιαστού γλυκού. Η κρέμα, πλούσια και με όγκο, βράζει σε παλιά χάλκινα καζάνια μπροστά στα μάτια μας, για να γεμίσει το τραγανό φύλλο που η βάση του δεν κολλάει ποτέ στο σκεύος ούτε αποχωρίζεται απ’ το σώμα του! Το σιρόπι μπαίνει στη σωστή ώρα, ζεστό και μυρωδάτο. Εάν δεν καταφέρετε να το φάτε με τη μία, διατηρείται στο ψυγείο για πολλές μέρες αναλλοίωτο και, αφού έχει ποτίσει καλά το φύλλο, με λίγο ζέσταμα στον φούρνο αναδεικνύει και πάλι όλη του τη χάρη! Νόστιμο και γεμάτο αναμνήσεις. Α.Κ.

Κόστος: 1,70€ / κομμάτι, 10,00€ το μικρό ταψί (περίπου 6 μερίδες), 11,00€ το μεσαίο (περίπου 9 μερίδες) και 12,00€ το μεγάλο (περίπου 12 μερίδες)

Γούναρη 4, Ελληνικό, Τ/210-96.13.580, Εθ. Αντιστάσεως 57, Δραπετσώνα, Τ/210-46.10.678 και νέο: Στρ. Μακρυγιάννη 22, Μοσχάτο, Τ/211-01.37.870

Μαστρονικόλας

Τυχεροί οι Πειραιώτες που έχουν κοντά τους τον Μαστρονικόλα. Οι υπόλοιποι κάνουμε χιλιόμετρα, αλλά δεν το μετανιώνουμε. Οπτικά -και γευστικά- ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά στο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνουν εδώ είναι το… ύψος. Έχει ένα ξεχωριστό «μπόι» που κάνει την κρέμα να διαρκεί περισσότερο σε κάθε μπουκιά. Τη γενναιόδωρη γαλατένια αίσθηση διακόπτει το -συνήθως ξανθωπής απόχρωσης- φύλλο, τραγανό και σιροπιασμένο με σύνεση. Γ.Π.

Κόστος: 2€ / κομμάτι, 13€ το ταψί (8-10 μερίδες)

Καραολή & Δημητρίου 68, Πειραιάς, Τ/210-41.23.783, Κάσου 21 & Καρπάθου, Πειραιάς, Τ/210-45.23.378

Δημητρίου

Έχω ενεργοποιήσει GPS για Χολαργό, έχω χαθεί κάπου στην Άνω Γλυφάδα, έχω διπλοπαρκάρει με φόβο ψυχής στο Παγκράτι… Ευτυχώς, υπάρχει κι αυτό του Παλαιού Φαλήρου. Για εκεί κι αν έχω γράψει χιλιόμετρα! Και όλα για ένα γαλακτομπούρεκο! Αδυναμίες είναι αυτές, θα μου πείτε. Η συνταγή -όπως και όλων των άλλων γλυκών του Δημητρίου- είναι της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου, η οποία είναι τόσο τελειομανής, που δοκίμασε και ξαναδοκίμασε χίλια κόλπα για να μην της πανιάζει το φύλλο. Να είναι κρουστό, ρόδινο, καλοψημένο πάνω και κάτω, να πίνει το σιρόπι όπως πρέπει, αλλά να παραμένει και τραγανό. Γρίφος για δυνατούς λύτες. Και η κρέμα; Αχ, η κρέμα! Θα μπορούσα να την τρώω και σκέτη με το κουτάλι. Μια απαλή σιμιγδαλόκρεμα, γαλατένια και μοσχοβολιστή, δεμένη τόσο όσο. Παρασκευάζεται από τρία είδη γάλακτος: γίδινο, πρόβειο και αγελαδινό. Τα ωραία φρέσκα αρώματα του γάλακτος έρχονται να πλαισιώσουν τα γλυκά αρώματα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στο σιρόπι: φυσική βανίλια, λίγη κανέλα, αστεροειδής γλυκάνισος και φλούδες εσπεριδοειδών. Μη νομίζετε ότι είναι έντονα μυρωδάτο. Ωραίες νύξεις έχει, αυτό που μένει είναι η γαλατένια γεύση της κρέμας και η γλυκιά, τραγανή και βουτυράτη αίσθηση του φύλλου. Ένα «έμπειρο» γαλακτομπούρεκο. Χ.Τ.

Κόστος: 1,45€ / κομμάτι, 5,10€ το μικρό ταψάκι (περίπου 4 κομμάτια) και 8,90€ το μεγάλο (περίπου 8 κομμάτια)

Δημ. Γούναρη 35, Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049, Μεσογείων 188, Χολαργός, Τ/211-40.63.164, Ζησιμοπούλου 93, Π. Φάληρο, Τ/211-18.20.687, Φιλολάου 87, Παγκράτι, Τ/211-18.21.582, Σικίνου 18 & Λέλας Καραγιάννη, Κυψέλη, Τ/211-41.86.245 (Περισσότερες διευθύνσεις καταστημάτων στο www.galaktopoleio.gr)

Γαλακτομπούρεκο Δημητρίου
Βουτυράτο φύλλο στο γαλακτομπούρεκο Δημητρίου

Ασημακόπουλος

Το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας -ιδρυθέν το 1910-, ξεκίνησε φτιάχνοντας κρέμες και ρυζόγαλα. Το επόμενο γλυκό του ήταν το γαλακτομπούρεκο – αν όχι το παλαιότερο, που δεν το αποκλείουμε, σίγουρα ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας. Είχαν πολύ χρόνο, λοιπόν, να το μελετήσουν. Σωστά σιροπιασμένο -γενναία, θα έλεγα-, με το κάτω φύλλο να «μουσκεύει» από τα ωραία ζουμιά. Η κρέμα νοστιμότατη, αφράτη, γίνεται με καλό αγελαδινό γάλα που προμηθεύονται από φάρμες και κτηνοτρόφους στα Μεσόγεια. Κατά τα άλλα, είναι ένα γαλακτομπούρεκο για πιουρίστες, χωρίς νεωτερισμούς και λιτό στα αρώματα – δεν τα χρειάζεται άλλωστε. Γιατί να θες να καμουφλάρεις τη μοσχοβολιά του καλού φρέσκου βουτύρου; Χ.Τ.

Κόστος: 2,80€ / κομμάτι, 16€ το μικρό ταψάκι (6 μερίδες) και 19,50€ το μεγάλο (10 μερίδες)

Αφοί Ασημακόπουλοι, Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Γαλακτομπούρεκο Ασημακόπουλοι / Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Στάνη

Σεμνό και «χαμηλών τόνων», το γαλακτομπούρεκο της Στάνης είναι η ήρεμη δύναμη, μια κλασική αξία στην οποία μπορείς να βασιστείς. Δεν έχει εφέ, αλλά ωραία κρέμα από εξαιρετικό γάλα, το ίδιο που χρησιμοποιούν για τα ξακουστά τους γιαούρτια και έρχεται από την ορεινή Κορινθία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαλακτοπαραγωγοί της Στάνης, που ιδρύθηκε το 1931, είναι εγγόνια των ίδιων ανθρώπων οι οποίοι προμήθευαν τον ιδρυτή της, Νίκο Καραγεώργο. Το δε φύλλο καλοψημένο και το σύνολο όχι λιγωτικό, αντιθέτως ευχάριστα «άγλυκο». Γ.Π.

Κόστος: 1,80€ / κομμάτι, 13€ το ταψί (8 μερίδες)

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/210-52.33.637

Παυλίδης

Αν το θέλετε ζεστό, πρέπει να είστε εδώ περίπου στις 9.30 το πρωί. Παλιά το έβγαζαν σε ρολάκι, πλέον όμως είναι διαθέσιμο σε ταψάκι 24 εκ – περίπου δέκα μερίδες. Έχει τρία φύλλα πάνω και τρία κάτω και η κρέμα γίνεται, κλασικά, με σιμιγδάλι. Στο σιρόπι διακρίνεις ένα άρωμα πολύ γνώριμο, που δεν είναι πορτοκάλι ούτε λεμόνι, αλλά οι δημιουργοί του το κρατάνε μυστικό. Διαθέσιμο και με το κομμάτι. Ν.Δ.

Κόστος: 2,50€ / κομμάτι, 15€ το ταψί (περίπου 10 μερίδες)

Κατεχάκη 59, Αθήνα, Τ/210-69.11.912

Γαλακτομπούρεκο Παυλίδης

Παπασπύρου

Βγαίνει σε στρογγυλό ταψί, αλλά και σε ρολάκια, με την πυκνή, παχύρευστη κρέμα να εξέχει από τις άκρες. Και στις δύο περιπτώσεις τα αρώματα του γάλακτος και της βανίλιας είναι εκεί, ενώ το έντονα κίτρινο χρώμα της την κάνει αναγνωρίσιμη. Το ατού αυτού του γαλακτομπούρεκου είναι το καλοψημένο φύλλο – μπόλικο και τραγανό. Προειδοποίηση για όσους τείνουν να προτιμούν τα πιο άγλυκα γλυκά: το σιρόπιασμα είναι γενναίο και ειδικά η βάση «ποτίζει» για τα καλά, αλλά παραμένει κρουστή και βουτυρένια. Γ.Π

Κόστος: 2,50€ / κομμάτι, 15€ το ταψάκι (περίπου 10 μερίδες)

Αγ. Τριάδος και Ν. Ζίχνης 15, Αχαρναί, Τ/210-24.09.235, Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.24.528, Τατοΐου 100 & Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά, Τ/210-62.04.836, Αγ. Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, Τ/210-68.42.278, Δημ. Βασιλείου 5, Νέο Ψυχικό, Τ/210-64.63.385

Τριανταφύλλου

Η επιγραφή γράφει «Αθηναϊκό Γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου». Έξι χρόνια σε αυτό το μαγαζί-γωνία φτιάχνουν κυρίως σιροπιαστά. Το γαλακτομπούρεκό τους είναι φημισμένο. Έχει δώδεκα διπλωμένα φύλλα σε κάθε ταψί. Υπάρχει, βέβαια, και εκδοχή με φύλλο καταΐφι, με ίδια, αφράτη σιμιγδαλόκρεμα. Είναι σιροπιασμένο και αρκετά γλυκό. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο την επόμενη μέρα. Αν σας αρέσουν τα ξεροψημένα φύλλα, ζητήστε κάποιο από τα πιο σκουροψημένα. Βγαίνει σε τέσσερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο ταψάκι, των 30εκ., να έχει 12 μερίδες. Πωλείται και με το κομμάτι. Ν.Δ.

Κόστος: 2,30€ / κομμάτι, 10€ το μικρό ταψάκι (4-6 μερίδες), 12 € το μεσαίο (6-8 μερίδες), 15€ (8-10 μερίδες), 17€ (10-12 μερίδες)

Ευτυχίδου 2, Πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι, Τ/210-75.65.288

Πηγή: gastronomos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours