Τα 10 βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως

Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου (πέρα από την πλοκή του βιβλίου και την αναγνωρισιμότητα του συγγραφέα) να κοιτά στατιστικά στοιχεία και πωλήσεις ενός βιβλίου πριν το διαβάσει. Οι κορυφές πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον μας, άσχετα με το κατά πόσο το αξίζουν ή όχι. Έτσι, σε όσους ασχολούνται με το βιβλίο, η ερώτηση για τα κορυφαία best sellers όλων των εποχών επανέρχεται ξανά και ξανά.

Χρειάζεται υπομονή και χρόνο, αλλά το να διαβάζεις ένα βιβλίο είναι μια ασχολία που αν την πάρεις στα σοβαρά είναι δεδομένο πως θα την ερωτευτείς. Έψαξα λοιπόν και βρήκα ποια είναι αυτά τα βιβλία που κέρδισαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και κατάφεραν να κάνουν τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Aν είσαι αυτό που λέμε βιβλιοφάγος, ίσως και να τα έχεις διαβάσει. Αν πάλι όχι, σίγουρα είναι βιβλία που πρέπει να βάλεις στην to do list σου!

1. Δον Κιχώτης – Miguel de Cervantes (1605) ~ 500 εκατ. πωλήσεις

πωλήσεις
Πηγή εικόνας: patakis.gr

Ο “Δον Κιχώτης” του Miguel de Cervantes εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1605 και σήμερα έχει κάνει 500 εκατομμύρια πωλήσεις. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, για ένα κλασικό αριστούργημα. Είναι το πιο διαδεδομένο έργο μετά τη Βίβλο, όπου παρουσιάζεται σε νέα έκδοση δύο τόμων από τις εκδόσεις Πατάκη. Σε απλό μονοτονικό, καθώς απευθύνεται στο σύγχρονο αναγνώστη και τον προσκαλεί ν’ ακολουθήσει -εκ του ασφαλούς- τον Μεγάλο Πλανόδιο στους δρόμους της αθανασίας του ή αλλιώς στο δεύτερο μέρος των περιπετειών του.

2. Ιστορία δύο πόλεων – Charles Dickens (1859) ~ 200 εκατ. πωλήσεις

πωλήσεις
Πηγή εικόνας: psichogios.gr

Η “Ιστορία δύο πόλεων” του Charles Dickens κυκλοφόρησε το 1859 και παραμένει έως σήμερα ένα από τα πλέον αγαπημένα έργα, το οποίο έχει φτάσει στα 200 εκατομμύρια πωλήσεις. Μάλιστα, έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Σε ένα ταραχώδες ιστορικό υπόβαθρο που τοποθετείται πριν και μετά τη Γαλλική Επανάσταση, εκτυλίσσεται μια μεγαλειώδης ιστορία τόλμης και αυτοθυσίας. Καθώς πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, καταστρέφονται και μεταμορφώνονται, και οι κυνικοί μετατρέπονται σε αλτρουιστές ήρωες, η πίστη στη ζωή και σε ένα καλύτερο μέλλον καθίσταται όχι μόνο δυνατή αλλά και αναγκαία. Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

3. Ο μικρός πρίγκιπας – Antoine de Saint-Exupery (1943) ~ 200 εκατ. πωλήσεις

πωλήσεις
Πηγή εικόνας: patakis.gr

Ο Saint-Exupery όταν έγραφε τον “Mικρό πρίγκιπα”, πιστεύω πως δεν περίμενε ότι θα γινόταν ένα από τα πιο εμπορικά βιβλία όλων των εποχών, αφού οι πωλήσεις του αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια. Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1943, εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιμελημένο και εικονογραφημένο από τον ίδιο τον συγγραφέα. Οι απλές, αλλά όμορφες ζωγραφιές του πιστεύεται ότι συντέλεσαν καθοριστικά στην επιτυχία του. Ένας αφηγητής, ένα αεροπορικό ατύχημα, μία τεράστια έρημος, ένας μικρός πρίγκιπας και μαγικά ταξίδια σε άλλους πλανήτες όπου οι “παιδικές” αφηγήσεις και φαντασιοπληξίες καταφέρνουν να μιλήσουν για πανανθρώπινες αλήθειες που αφορούν κάθε ηλικία. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους καθώς κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Πατάκη.

4. Ο Κόμης Μοντεχρίστος – Alexandre Dumas (1844) ~ 200 εκατ. πωλήσεις

πωλήσεις
Πηγή εικόνας: dardanosnet.gr

Ο “Μοντεχρίστος” του Alexandre Duma κυκλοφόρησε το 1844 και ήρθε να ενσαρκώσει έναν ανυπότακτο ήρωα του ακραιφνούς ρομαντισμού που παλεύει μέχρις εσχάτων με τον πόνο και το σκοτάδι της βασανισμένης ψυχής του, μέχρι να βρει την ποθούμενη λύτρωση και δικαίωση, όπως την εννοεί ο ίδιος. Αποδεσμευμένος από κανόνες και περιορισμούς, απολαμβάνοντας την πλήρη ελευθερία κινήσεων που του παρέχει το χρήμα μαζί με τη γνώση, φθάνει μέχρι το τέλος αλλά, στο μεταξύ, έχει επιτρέψει στον εαυτό του να δείξει έλεος, όταν οι περιστάσεις εμπλέκουν και τα αθώα τέκνα των τιμωρουμένων. Το κορυφαίο αυτό έργο έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια πωλήσεων και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε δύο τόμους με ολόκληρο το αρχικό κείμενο του συγγραφέα χωρίς καμία συντόμευση, περικοπή ή λογοκρισία.

5. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών – J. R. R. Tolkien (1954) ~ 150 εκατ. πωλήσεις

Πηγή εικόνας: kedros.gr

Το επικό μυθιστόρημα φαντασίας “Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών” του Tolkien που έχει αφήσει εποχή, αν και ξεκίνησε ως sequel του Hobbit, έγινε μια πασίγνωστη σειρά βιβλίων με φανατικούς θαυμαστές και μια θρυλική κινηματογραφική τριλογία. Γράφτηκε σταδιακά μεταξύ 1937 και 1949 με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συγγραφέας σκόπευε να δημοσιεύσει την ιστορία του σε έναν τόμο όμως για οικονομικούς λόγους δημοσιεύθηκε σε τρεις. Έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες και έχει πουλήσει 150 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε τη σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Κέδρος.

6. Ο αλχημιστής – Paulo Coelho (1988) ~ 150 εκατ. πωλήσεις

Πηγή εικόνας: politeianet.gr

“Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις” ή αλλιώς η πιο διάσημη ατάκα συγγραφέα των ανθρώπων που δεν διαβάζουν. Ο “Αλχημιστής” έχει κερδίσει ένθερμους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία αυτή, που εκπλήσσει με την υποβλητική της απλότητα και εμπνέει σοφία, μιλάει για τον Σαντιάγο, το νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία που ξεκινά για ένα ταξίδι από την πατρίδα του την Ισπανία, ως την έρημο της Αιγύπτου, αναζητώντας κάποιο θησαυρό θαμμένο στις πυραμίδες. Κανείς δεν ξέρει τι θησαυρός είναι αυτός ή αν ο Σαντιάγο θα κατορθώσει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του. Ωστόσο, αυτό που ξεκινά σαν ταξίδι για την ανακάλυψη επίγειων αγαθών μετατρέπεται σε ανακάλυψη του θησαυρού που είναι κρυμμένος μέσα μας. Πλούσια, γεμάτη εικόνες και βαθιά ανθρώπινη, η ιστορία αυτή αποτελεί μια αιώνια μαρτυρία της δύναμης που έχουν τα όνειρά μας να μας μεταμορφώσουν και της σημασίας του να ακούει κανείς την καρδιά του. Ίσως, έχει δεχθεί σαν βιβλίο περισσότερη κριτική απ’ ότι του αξίζει, σίγουρα πάντως το πόνημα του Βραζιλιάνου συγγραφέα έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 150 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα την έκδοσή του έχουν αναλάβει οι εκδόσεις Λιβάνη.

7. Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος – J. K. Rowling (1997) ~ 150 εκατ. πωλήσεις

Πηγή εικόνας: psichogios.gr

Το βιβλίο στο οποίο κάνει ντεμπούτο ο πασίγνωστος Χάρι Πότερ, εκδόθηκε πρώτη φορά στα αγγλικά τον Ιούνιο του 1997 και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 150 εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν το πρώτο από τα 7 βιβλία της σειράς, τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, έχουν γίνει αντίστοιχες ταινίες. Ο μαγικός κόσμος που έπλασε η Βρετανίδα J.K. Rowling βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις των περισσότερων κατατάξεων. Όταν έγραφε το πρώτο βιβλίο της σειράς, η συγγραφέας καθόταν σε μία καφετέρια με τις ώρες μιας και το δικό της σπίτι δεν είχε θέρμανση. Σήμερα, είναι μία πολυεκατομμυριούχος που χρωστά την τεράστια επιτυχία της σε έναν μικρό μάγο, την παρέα του και τις ιστορίες τους από την προεφηβεία μέχρι και την ενηλικίωση. Βρείτε όλη τη σειρά βιβλίων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός εδώ.

8. Χόμπιτ – J. R. R. Tolkien (1937) ~ 150 εκατ. πωλήσεις

Πηγή εικόνας: kedros.gr

Το προοίμιο της μνημειώδους τριλογίας “Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών” είναι μια ανεπανάληπτη περιπέτεια φαντασίας και συνάμα ένα αξέχαστο ηρωικό παραμύθι που εδώ και πολλές δεκαετίες καθηλώνει και γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Το “Χόμπιτ” αποτελεί ένα πολυδιαβασμένο έργο και εκδόθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1937, όπου και εξαντλήθηκε σε 3 μήνες. Η ιστορία των Χόμπιτ έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 150 εκατομμύρια. Αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής του μεγαλύτερου παραμυθά του 20ου αιώνα, έχει μεταφραστεί σε 54 γλώσσες και μπορείτε να το βρείτε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος.

9. Δέκα μικροί νέγροι – Agatha Christie (1939) ~ 120 εκατ. πωλήσεις

Πηγή εικόνας: politeianet.gr

Με διαφορά το πιο εμπορικό βιβλίο της Agatha Christie, της μετρ σε ιστορίες μυστηρίου. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Αnd then there were none” καθώς η λέξη “νέγρος” αποτελεί ρατσιστική έννοια στην αμερικάνικη κουλτούρα. Εκδόθηκε το Νοέμβριο του 1939 και έχει πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια αντίτυπα. Πρωταγωνιστές είναι δέκα ξένοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια έπαυλη και όλοι συνδέονται με μια σκοτεινή υπόθεση ανθρωποκτονίας. Καθώς ένας ένας αρχίζει να πεθαίνει μυστηριωδώς, οι υπόλοιποι συνειδητοποιούν ότι ανάμεσά τους κρύβεται ένας δολοφόνος. Στο βιβλίο αυτό δεν πρωταγωνιστεί κανένας από τους διάσημους ήρωες της Agatha Christie, ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ή η Μις Μαρπλ, αλλά ψηφίστηκε ως το πιο αγαπημένο βιβλίο της παγκοσμίως σε δημοσκόπηση που έγινε στο διαδίκτυο.

10. Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας – Cao Xueqin (1792) ~ 100 εκατ. πωλήσεις

Πηγή εικόνας: dardanosnet.gr
Ο τίτλος-έκπληξη της λίστας για πολλούς, καθώς η απήχηση του συγκεκριμένου βιβλίου στη Δύση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή που έχει γνωρίσει στην Ανατολή, είναι το μυθιστόρημα του Κινέζου Cao Xueqin. Εκδόθηκε επίσημα το 1792, στα χρόνια της Δυναστείας Τσινγκ και πολύ γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως “το βιβλίο της χιλιετίας”. Πρόκειται για ένα έργο εν μέρει αυτοβιογραφικό καθώς αφηγείται την ζωή μιας πλούσιας και πολυάριθμης οικογένειας που οδηγείται σιγά σιγά στην παρακμή, όπως συνέβη και στην οικογένεια του συγγραφέα. Ένα διάσημο κείμενο της Άπω Ανατολής που δειλά δειλά επανέρχεται στο αναγνωστικό προσκήνιο της Δύσης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Μία βουτιά μέσα στον χρόνο και τις ανθρώπινες σχέσεις, πίσω στη μακρινή εποχή της αυτοκρατορικής Κίνας, μέσα από μία πολυθρύλητη οικογενειακή saga. Λόγω της παλαιότητας, αλλά και του ότι για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε χειρόγραφο, ο υπολογισμός των αντιτύπων είναι δύσκολος. Το σίγουρο είναι ότι τα αντίτυπα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
της ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΣΚΟΥ

Πηγή:maxmag.gr

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours