Ο Κοραής Δαμάτης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αφορμές» και έγινε στο δροσερό κήπο του Νομισματικού Μουσείου

Ο Κοραής Δαμάτης κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αφορμές». Ένα βιβλίο που γνωρίζει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό.

Η παρουσίαση της νέας συγγραφικής δουλείας του Κοραή Δαμάτη έγινε στο δροσερό κήπο του Νομισματικού Μουσείου.

Ο Περικλής Μοσχολιδάκης μίλησε για το βιβλίο ενώ αγαπημένοι φίλοι του  συγγραφέα διάβασαν αποσπάσματα από τις Αφορμές του… 

Με σειρά ακούστηκαν: η Ασπασία Κράλλη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Πέπη Αλεξανδρίδου, η Ελένη Γερασιμίδου, ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Μαρία Φιλίππου.

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κοραή Δαμάτη με τίτλο Αφορμές από τις  εκδόσεις Β

…….Αυτός ο κόσμος του Κοραή Δαμάτη είναι ένας καινούριος, γενναίος κόσμος. Τον

στεφανώνουν οι μικρές και οι μεγάλες ζωές, τα πέτρινα τα άνθη και ένα κράμα

αμφιβολίας και προκατάληψης. Ζωή και όνειρο διατρέχουν τις ιστορίες του

συγγραφέα, ζωή και όνειρο συνθέτουν τις σελίδες αυτού του συναξαριού που

προσεύχεται από σελίδα σε σελίδα στο όνομα μιας αθωότητας αμίαντης και ολότελα

χαμένης.

Απόστολος Θηβαίος TVXS

 

Μικρές ιστορίες που αν και  φαινομενικά δεν συνδέονται μεταξύ τους τις δένει η ίδια αφετηρία. Αφορμές… 

Η αφορμή από ένα συμβάν, η αφορμή από μια είδηση που δεν αναφέρεται στα δελτία ειδήσεων, από μια τυχαία συζήτηση που έγινε στο μετρό, από ένα περιστατικό στο δρόμο… 

Αφορμές που για έναν σκηνοθέτη γίνονται λεκτικές εικόνες και μεταφέρονται στο χαρτί .Ο σκηνοθέτης βοήθησε τον συγγραφέα αλλά όχι μόνον αυτός. Από τη μια τα πολλά χρόνια και η ιδιαιτερότητα αυτής της τέχνης, τα έργα, οι τόσες σημαίνουσες συνεργασίες, -τόσοι πολλοί άνθρωποι- κι απ’ την άλλη τα σαράντα τρία χρόνια διδασκαλίας, τα σεμινάρια, οι σπουδαίοι δάσκαλοι και ένα σωρό άλλα σημαντικά… όλα αυτά οδήγησαν τον σκηνοθέτη σε μια συνεχή παρατήρηση ερήμην του συγγραφέα, που ήταν και η αιτία τωνΑφορμών.

 

Ο Κοραής Δαμάτης αναφέρει σχετικά…

«Όλα είναι μια αφορμή αν το καλοσκεφτεί κανείς. Αν σταθείς λίγο παράμερα από τις καταιγιστικές, σε καθημερινή βάση, ειδήσεις, θα βρεις εκατό λόγους, εκατό αφορμές για να περιγράψεις με τη δική του ματιά κάποιο γεγονός, ιδιαίτερα εκείνο που αποφάσισαν τα μέσα ενημέρωσης να τον περάσουν λαθραία. Υπάρχουν όμως κι αλλού αφορμές,… στη προσωπική σου ζωή, στη δουλειά σου, σε κάθε είδους συναναστροφές , στις αναμνήσεις σου, στο δρόμο, στις ανομολόγητες σκέψεις σου… Ναι, όλα γύρω μας και μέσα μας είναι αφορμές, αιτίες, κίνητρο».

 

Ο Κοραής Δαμάτης, σκηνοθέτης και άνθρωπος του θεάτρου, αποδεικνύει με το

πρόσφατο  βιβλίο του με μικρές ιστορίες ότι συχνά οι αφορμές μιας σπουδαίας γραφής βρίσκονται δίπλα μας, αρκεί η οξύτητα και η ευαισθησία του βλέμματος να τις ανακαλύπτει. Με μια γλώσσα πλούσια και εκφραστική που μεταποιείται σε εικόνες, ο Δαμάτης αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη εγκαρτέρηση, την απόγνωση, τη φευγαλέα χαρά, την αίσθηση της ματαιότητας, την έκθεση στον παραλογισμό της βίας, τα συνθήματα που ανανεώνουν για λίγο το όραμα της επανάστασης, τη συντριβή του ονείρου, την εκμετάλλευση, την αναλγησία, δηλαδή τη ζωή σε κάθε της έκφανση.

Διώνη Δημητριάδου fractalart

«Δεν θυμάμαι, πότε ξεκίνησε αυτό το «παιχνίδι», ποια ανάγκη με οδήγησε να φρενάρω την κάμερα, να απομονώνω κάποιες ματιές, και οι σκέψεις που μου γέννησαν να καταλήξουν άλλοτε σε μικρές ιστορίες, κι άλλοτε σε ολιγόλογα συμπεράσματα. 

Ίσως, σκέφτομαι, ίσως αυτά που συνέβησαν σε δικούς μου ανθρώπους ή σε άγνωστους κι ανώνυμους, αλλά και οι ειδήσεις από εκατό πηγές, τα γεγονότα που εναλλάσσονται αστραπιαία, η άκρατη πληροφόρηση, -στρεβλή πολλές φορές- όλα αυτά, μαζί με μια έντονη ανάγκη εξιλέωσης μπροστά σ’ αυτόν τον καταιγισμό, να ήταν, τελικά, η αφορμή για αυτές τις Αφορμές».

 

Οι Αφορμές του Κοραή Δαμάτη αποτελούν μία γνήσια κατάθεση ψυχής από έναν άνθρωπο του θεάτρου, εραστή των λέξεων και του λόγου. 

Λεύκη Σαραντινού literature

 

 

Αν είχα δημιουργήσει μια λίστα με τα βιβλία που με κέρδισαν με τη γοητεία τους, αυτό θα ήταν οπωσδήποτε μέσα.

Είναι γεγονός ότι ο Κοραής Δαμάτης ποντάρει στην στιγμή και τη δυναμική της. Σε εκείνο το απειροελάχιστο του χρόνου που μπορεί να αλλάξει τα πάντα(τόσο χρειάζεται).Ποντάρει όμως και σε κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό και σπουδαίο. Στην εισαγωγή του αναγνώστη μέσα στην υπόθεση. Φαίνεται ότι δεν επιθυμεί θεατές, αλλά μάρτυρες……

……Περνάει από την πιο απλή συνθήκη στην πιο περίπλοκη με συγγραφική μαεστρία. Γοητεύει και συναρπάζει ειδικά, όταν ξανασυναντάς έναν ήρωα παρακάτω ή μια συνθήκη ή μια εικόνα «κλωστές» που ενώνουν νοερά τις ιστορίες μεταξύ τους.

         Τζένη Κουκίδου koukidaki

Σχέδια έκδοσης και εξωφύλλου: Σοφία Κουκουλίνη.

Κοραής Δαμάτης

 

Σπύρος Μπιμπίλας

Κοράης Δαμάτης –  Περικλής Μοσχολιδάκης μίλησε για το βιβλίο ενώ αγαπημένοι φίλοι του συγγραφέα διάβασαν αποσπάσματα από τις Αφορμές του

Ελένη Γερασιμίδου

Ο Περικλής Μοσχολιδάκης μίλησε για το βιβλίο ενώ αγαπημένοι φίλοι του συγγραφέα διάβασαν αποσπάσματα από τις Αφορμές του

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours