του Λεόντιου Πετμεζά
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ το ποιητικό βιβλίο της ηθοποιού, καθηγήτριας υποκριτικής Μαρίας Καραβία ”Στο φως και στα σκοτάδια του έρωτα”. Την έκδοση κοσμούν ευφάνταστες εικαστικές συνθέσεις της Γεσθημανής Καραβίδα .
Η ποιήτρια μας υπενθυμίζει ότι η συγγραφή των ποιημάτων της αποτελεί μια σύνθετη και ποικίλη εργασία για αυτήν . Η γραφή της είναι απόσταγμα εμπειρίας, γνώσεων, βιωμάτων και άλλων χαρακτηριστικών δοσμένων με απαιτούμενη σύνοψη και με τον κατάλληλο επιγραμματικό λόγο τοποθετημένο σε συνεκτικό, αφαιρετικό και μεστό κείμενο. Η ποιότητα των δεδομένων της εντρύφησης της στην καθημερινότητα της ζωής αντιστοιχεί σε υποδοχές συναισθημάτων προς τις ευγενέστερες και τις υψηλότερες νοητικές λειτουργίες της εξομολόγησης και της αποκάλυψης .Οι καταγραφές των παραμέτρων της αγάπης και του ερωτισμού που επικαλείται διαθέτουν τα αποτυπώματα της αντιμετώπισης και της κωδικοποίησης του εικονιστικού ειρμού των θεμάτων που επικρατούν με ζωογόνα ανέλιξη . Ως συνέπεια το γόνιμο ζωτικό έδαφος ευνοεί την ποιητική αλληλουχία της και θρέφει τις δυνάμεις της ταύτισης που μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καθηλώνουν τον αναγνώστη παραγωγικά και ευεργετικά. Οι διαπιστώσεις που κάνουμε διαβάζοντας τους στίχους ενδυναμώνονται από τις νησίδες του πνεύματος που ευπρόσδεκτα φιλοτεχνεί με την προσωπική κατάθεση της η γράφουσα . Εύλογα συνεισφέρει στην αφύπνιση από την παραμυθιακή στήριξη και στην άνθηση μιας ελπιδοφόρας νέας κατάστασης περισσότερο αισιόδοξης .Οι σκέψεις της ενδυναμώνουν τις γραμμές των στίχων της με την καταλυτική διάταξη της ρωμαλέας και της ρεαλιστικής αναφοράς , με τους συνειρμούς της προσέγγισης ,με λέξεις και με περιεχόμενα προσανατολισμών που γίνονται έμπνευση και φωτεινοί φάροι προσδιορισμών . Πρόκειται για εστίες ενημέρωσης και εμπέδωσης που περιγράφονται με αποφθεγματικό τρόπο εξέγερσης, που συντελούν πολλαπλασιαστικά σε φλογισμένες πυροδοτήσεις.
Η διαπραγμάτευση των συλλογισμών που μετατρέπονται βαθμιαία και σταδιακά σε ευρηματικές συλλήψεις κατά την δική μου πρόσληψη, κυριαρχείται από έναν πρώτης όψης δυϊσμό. Ενέχει αφ ενός μια αφήγηση και μια κρίση απέναντι στα όποια φαινόμενα συμβαίνουν και ταυτόχρονα αφετέρου εκθέτει μια λυτρωτική πνοή χωρίς παραίτηση και αναχωρητισμό .Οι διττές εντάσεις που γίνονται κάποια στιγμή στην πορεία ενστάσεις αναδεικνύουν εμβληματικά τον παράγοντα άνθρωπο, τον θηρευτή ,τον δημιουργό, τον περίκλειστο από τις απρόσμενες ανατροπές της φυσικής τάξης των πραγμάτων. Αυτόν που τολμά να παραβιάσει την κοινόχρηστη τρέχουσα εντολή των συμβάσεων και να καθορίσει μόνος του τα όρια της αποδέσμευσης του .Τον καθαρόαιμο που επαναστατεί στα συνήθη πρότυπα σχεδιάζοντας μεθόδους για να δραπετεύσει το είδωλο και το κάτοπτρο του προς την ελευθερία, αντιπαραβάλλοντας δραστικά ,καίρια και ουσιαστικά προσπάθειες και κατορθώματα. Τον ευαίσθητο που γνωρίζει τα αίτια του αποσυντονισμού και έχει εντοπίσει τις ευθύνες του ,όμως κρατά την βελούδινη υφή της μνήμης με έναν δυναμισμό που επιτρέπει να ανθίζει. Οι επιρροές και τα ερεθίσματα είναι υπαρκτά στοιχεία , με μια διόραση που έχει απόλυτα προσωπική και βέβαια ξέχωρη σφραγίδα. Η αντίσταση στην φθορά και σε κάθε άσχημο που πολιορκεί αντιτάσσεται ως διέξοδος που καταγράφεται πολυκύμαντα και πολυσήμαντα στο ενδιαφέρον πόνημα που κρατάμε στα χέρια μας . Αξίζει να αναφέρω και να επισημάνω πως το ποίημα «Η σιωπή του πολέμου» που συμπεριλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή έχει λάβει το βραβείο Λυρικής ποίησης στον 13ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό από τον διεθνή φορέα πολιτισμού Αμφικτυονία Ελληνισμού.
Διαβάζουμε :
Στο φως και στα σκοτάδια του έρωτα
Θέλω να μάθω στην αυγή
να τραγουδά τον ύμνο των βλεφάρων σου
όταν ανοιγοκλείνουν
σαν ξυπνάς το χάραμα
και τα μάτια σου τη γη φωτίζουν.
Περιφέρω το κορμί μου
από κρεβάτι σε κρεβάτι
αναζητώντας
το τέλειο δόσιμο.
Σκορπάω την ψυχή μου
Έτσι, χωρίς ντροπή,
σε βρώμικα δωμάτια
Και το πρωί
με το στόμα πικρό
φτύνω τον ξεπεσμό των ονείρων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Μαρία Καραβία γεννήθηκε στην Καβάλα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου του Γιώργου Θεοδοσιάδη στην Αθήνα. Έλαβε μέρος με επιτυχία σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, έκανε εμφανίσεις στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο.
Το 1990 εγκαταστάθηκε στο Βούπερταλ της Γερμανίας. Ίδρυσε το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ και για 20 χρόνια ανέπτυξε δραστηριότητες σε όλη τη Γερμανία και σποραδικά στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Κύπρο, παρουσιάζοντας έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος και του σύγχρονου ρεπερτορίου.
Για την προσφορά της για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Γερμανία, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Γερμανίας, την Ελληνική Κοινότητα του Βούπερταλ και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Τ.Α.Σ.Ε.Η.).
Από τον Σεπτέμβριο του 2011 έχει μεταφέρει την κύρια δραστηριότητά της στην Καβάλα και ανεβάζει θεατρικές και λογοτεχνικές παραστάσεις με τη «ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ», κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη διδασκαλία υποκριτικής σε παιδιά, ενήλικες, καθώς και σε άτομα με αναπηρίες (Α.μεΑ.).
Το 2014-2015 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
Υπήρξε Μέλος της Παγκόσμιας 11μελούς Επιτροπής του Δικτύου Πολιτισμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.).