“Η Δίνη της Λίμνης” της ΄Ελενας Τζαβάρα

Η Δανάη με τον Στέφανο αγωνίζονται ενάντια στις μετριότητες, παλεύοντας για τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, ενώ ο Βασίλης από την άλλη, συγκρούεται με τον εαυτό του για ονειροπόλες επιθυμίες. Υποφέρει σιωπηλά για χάρη του ανεκπλήρωτου έρωτά του με τη Δανάη, ταλανίζεται σε μονοπάτια δύσβατα, και ακολουθεί τη μοναστική ζωή. Μια ιστορία αγάπης, έρωτα, πάθους, περιπέτειας και πολλών ανατροπών ξεδιπλώνεται απαλή σαν το μετάξι, γεμάτη όνειρα ελπίδων και πόθων, μα εύθραυστη και πολλές φορές απατηλή. Πλημμυρισμένη από ήχους, χρώματα και αρώματα Ελλάδας, σ’ ένα αέναο ταξίδι, που ξεκινά με αφετηρία την Αθήνα, βαδίζει στα νερά της νύμφης του Θερμαϊκού, στους δρόμους της Φλώρινας, στο μαγευτικό Καρπενήσι, και φθάνει μέχρι τις λίμνες των Πρεσπών. Εκεί οι ήρωες θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις, αφού η δίνη της λίμνης, ρουφά όλα τους τα όνειρα, πνίγοντας τα ιδανικά τους. Ο κάθε πρωταγωνιστής μοναχικός περιπατητής της προσωπικής του ιστορίας. Θα καταφέρουν όλοι μαζί να ξεπεράσουν τον κάβο με τις δυσκολίες μιας ζωής, που άλλοτε κανακεύει όνειρα κι άλλοτε πληγώνει πόθους; Και τι ρόλο άραγε θα παίξει ο αριθμός 333 μετά το εφιαλτικό όνειρο που είδε η Δανάη;

Η κριτική μας

Παίρνω το θάρρος και παραφράζω τον τίτλο του βιβλίου της αγαπημένης μας κυρίας Τζαβάρα, και το ονομάζω Η ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Μπορεί το μυθιστόρημα αυτό να είναι καθαρά μυθοπλασία, η μαγική πένα της συγγραφέα μας όμως, δίνει μια απόλυτη αληθοφάνεια στην ιστορία, και ο αναγνώστης αδυνατεί να πιστέψει πως δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Και η πραγματική ζωή είναι έτσι ακριβώς όπως παρουσιάζεται.
Ένα μαγικό ταξίδι στη δεκαετία του ’70, ίσως και του ’80, σε ονειρεμένα τοπία όπως οι Πρέσπες, Φλώρινα κλπ, όπου ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας διαφόρων γεγονότων που συμβαίνουν εκεί.
Ένα βιβλίο που πραγματικά τα έχει όλα, πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, πάθη, μυστήριο, ανατροπές, έρωτες και μίση, προδοσία, φωτεινά και σκοτεινά σημεία, αλλά στο τέλος αναζητείται πάντα η λύτρωση.
Πάντα στα βιβλία της κυρίας Τζαβάρα κεντρική ηρωίδα είναι μια γυναίκα. Με πολύ αγάπη και σεβασμό καταφέρνει και αγγίζει και προβάλει με ευαισθησία πολύ σοβαρά ζητήματα. Εδώ έχει να κάνει με τη γυναικεία κακοποίηση, ψυχική και σωματική, ένα πολύ φλέγον ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ, ακόμα και στις μέρες μας.
Η αφήγηση είναι πολύ καλά δεμένη, γεμάτο από πολύ όμορφες εικόνες και έντονες καταστάσεις που κρατάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι την τελευταία του σελίδα.
Η κυρία Τζαβάρα καταφέρνει και παντρεύει δεξιοτεχνικά τη λογική με το συναίσθημα, και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
Οι ήρωες της ιστορίας αυτής δεν είναι διόλου χάρτινοι, είναι ολοκληρωμένοι, έχουν μια απόλυτα αληθινή διάσταση, μέσα στα πάθη τους, τα λάθη τους, τα προβλήματά τους, τις εμμονές τους, τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους, και τις προσδοκίες τους, τα ελαττώματά τους, όπως είναι άλλωστε όλοι οι άνθρωποι στη πραγματική ζωή, σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτής της γης.
Είναι το τέταρτο βιβλίο της συγγραφέα μας, η γραφή της βρίσκεται στα καλύτερά της και καταφέρνει και μας παρασύρει στη ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΟΜΟΡΦΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ της.
Να το διαβάσετε!

της Λίτσα Κοντογιάννη

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/i-dini-tis-limnis/

Η ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

About Post Author

+ There are no comments

Add yours