Η Γεωγραφία είναι πολύ Κουλ, Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους, εκδόσεις Διόπτρα, Νοέμβριος 2021

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη οπισθόφυλλου

ΣΚΕΨΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ: ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ; Η ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ; ΕΙΝΑΙ «ΜΑΛΔΙΒΕΣ» Ή «ΜΑΛΒΙΔΕΣ»;
Αν ζορίστηκες λιγάκι να απαντήσεις, αλλά σίγουρα θα ήθελες να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα σχετικά με το ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ πάνω σε τούτο τον πλανήτη (πού είναι τι, ποιος ζει πού κ.λπ.), τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα! Μέσα από κατατοπιστικούς χάρτες και διαγράμματα πιάνουμε τα πράγματα από την αρχή και τα βάζουμε σε μια σειρά! Ξεκινάμε με τα βασικά (ηπείρους, χώρες, ωκεανούς), λύνουμε συχνές γεωγραφικές απορίες και παρεξηγήσεις και κλείνουμε με ένα κεφάλαιο γεμάτο εξυπνάδες κι ενδιαφέρουσες ιστορίες!
Σε τι τμήματα χωρίζουμε τον πλανήτη Γη ώστε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Αγγλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Μεγάλης Βρετανίας;
Αφού η Κασπία Θάλασσα έχει γύρω γύρω ξηρά, δεν είναι λίμνη;
Γιατί δεν υπάρχουν τα ίδια ζώα και τα ίδια φυτά σε όλες τις ηπείρους;
Έχουμε ερήμους στην Ευρώπη;
Γιατί δεν βρίσκω την Τσεχοσλοβακία στο Google Maps;
Τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, δεν θα έχεις λύσει απλώς όλες τις παραπάνω απορίες, αλλά θα σου ανοίξει η όρεξη να λύσεις άλλες τόσες!
Σημείωση για να ξέρεις:
Για να γραφτεί αυτό το βιβλίο, μέσα στα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει έναν σκασμό βιβλία, έχω ξεφυλλίσει εγκυκλοπαίδειες, έχω σχεδόν τερματίσει το YouTube, έχω κάνει 420 φορές τον γύρο του κόσμου με το Google Earth, έχω κάνει αμέτρητες συζητήσεις με ανθρώπους κι έχω ξεκοκαλίσει ολάκερο το ίντερνετ. Αν σε αφορά να σου στείλω προτάσεις για βιβλία ή θες διευκρινίσεις/πηγές για κάτι που διάβασες εδώ, στείλε μου email στο geografia@poli.cool – έχω κρατήσει όσο περισσότερα bookmarks μπορούσα κι έχω φτιάξει μια λίστα με κάποια βιβλία! – Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Βιβλιογνώμη

Ο τίτλος αυτού του βιβλίου είναι κατατοπιστικότατος σχετικά με το περιεχόμενό του. Σου αρέσει η γεωγραφία καλέ μου αναγνώστη; Όχι; Τί όχι καλέ, ντάξει εδώ σεβόμαστε τις απόψεις, αλλά πως όχι; Σου αρέσει αλλά δεν το ξέρεις! Είναι μία παραγκωνισμένη επιστήμη, που όπως και τόσα άλλα διδάχτηκε στα σχολεία με πασιφανή απουσία φαντασίας και πλάκας. Αφήστε ό,τι κάνετε, εσείς που είπατε όχι, μαζί με όσους είπατε ναι, και θαρρείτε πως ξέρετε τα πάντα επειδή πετυχαίνετε υψηλές βαθμολογίες στα παιχνίδια γνώσεων και σε κουιζ τύπου: Ονόμασε 10 χώρες του κόσμου από άλφα, και ελάτε μαζί μου να σας ξεναγήσω! 

Ο μεσιέ Γεωγραφίας είναι πολύ Κουλ, έκανε το ντεμπούτο του στο φατσοβιβλίο με την ομώνυμη σελίδα, και ξεκίνησε να δίνει φαν φακτ πληροφορίες για ολόκληρο τον κόσμο. Αφότου ο άνθρωπος απέκτησε ειδικό άγαλμα από την γκουγκλογή (αλήθεια δεν ξέρω κατά πόσο έχω το ελεύθερο να αναφέρω τις κανονικές ονομασίες, οπότε παραθέτω τα στοιχεία σε «εφάνταστες» μεταφράσεις), διότι έκαψε τα λαπτοπ του να επισκέπτεται εικονικά όλα τα μέρη του πλανήτη, διάβασε ό,τι βρέθηκε μπροστά του και μίλησε με όποιον κατάφερε από διάφορες γωνιές του κόσμου, είπε να βγάλει ένα βιβλίο. 

Και θα μου πεις, καλέ μου αναγνώστη, πως ξεκαθάρισες την θέση σου, δεν σε ενδιαφέρει η γεωγραφία, γιατί λοιπόν να συνεχίσεις να διαβάζεις και να μην πάς να χτυπήσεις ένα παγωτάκι που έχει και 3425 βαθμούς κελσίου; Θα φας παγωτό μετά, και εγώ μαζί σου, αλλά άκου πρώτα να σου γιατί να επιμείνεις. Επειδή είναι ενδιαφέρουσα και τσαχπίνικια η προσέγγιση του θέματος, επειδή έχει απρόσμενη πλάκα και χιούμορ, επειδή δεν κουράζει με λεπτομέρειες των λεπτομερειών ώ λεπτομέρειες. Επιπλέον, επειδή δεν φαντάζεσαι με ποιανού κράτους σημαία μοιάζει η στολή του Κάπτεν Αμέρικα, επειδή δεν υποψιάζεσαι σε ποιο μέρος φιλοτεχνούνται πέη για καλή τύχη, επειδή μπορεί να μπερδεύεις την Σλοβενία με την Σλοβακία, επειδή πιθανότατα δεν γνωρίζεις πως κάπου στη Nότια Aμερική υπάρχει γαλλικό έδαφος, επειδή μάλλον σου διαφεύγει το γεγονός πως υπάρχουν πάνω από μία Γουινέες, και επειδή ενδεχομένως να μη ξέρεις πως ο όρος Εσκιμώος δεν είναι δόκιμος. 

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει μέσα στις σελίδες του, αυτό το βιβλίο, είναι τόσες πολλές, αλλά είναι τακτοποιημένες και κατηγοριοποιημένες, προκειμένου να σου μείνουν πιο εύκολα και σωστά στη μνήμη. Τα κεφάλαια είναι πάρα πολύ έξυπνα επιλεγμένα και δομημένα, και μπορείς να ανατρέξεις ανά πάσα στιγμή σε όποιο σημείο θέλεις, προκειμένου να ψάξεις κάτι συγκεκριμένο. Έξτρα μπόνους αποτελούν οι QR κωδικοί τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία του βιβλίου. Ξέρεις, εκείνα τα τετραγωνάκια αποτελούμενα από μαύρες τετραγωνισμένες βουλίτσες και τα σκανάρεις με την φωτογραφική του κινητού σου, και αν έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ σε πετάει σε συγκεκριμένη διαδυκτιακή τοποθεσία με σκοπό να δεις περισσότερα πραγματάκια για θέματα που δεν χωράνε να αναλυθούν στο βιβλίο. Πολύ ωραία σκέψη, πολύ βοηθητική, και τα τσεκάρεις όποτε θέλεις χωρίς να χάσεις τη συνέχεια και τον ειρμό που δίνει το βιβλίο. Επιπλέον, οι κατά τόπους εικονογραφίσεις σε συνδιασμό με τους απλοποιημένους χάρτες δίνουν μια ακόμη ευχάριστη νότα, αλλά και την ευκαιρία να κατατοπιστείς λίγο καλύτερα σχετικά με όσα γράφονται κάθε φορά. 

Το λοιπόν, διάβασε το βιβλίο, και έλα μετά να μου πεις αν συνεχίζεις να βρίσκεις την γεωγραφία αδιάφορη, και πως αποσκοπεί μόνο στο να μάθεις πρωτεύουσες και ποτάμια… Η γεωγραφία είναι ο λόγος που ο κόσμος είναι όπως είναι. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό το «είναι». Οι πολιτισμοί διαμορφώνονται ανάλογα με το τοπίο τους, οι σχέσεις των κρατών διαμορφώνονται ανάλογα με την γεωγραφία τους, η ιστορία των ανθρώπων εξαρτάται από την γεωγραφία των περιοχών τους. Χωρίς γεωγραφία δεν έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για πολιτική, ιστορία, οικονομία, τεχνολογία, διπλωματικές σχέσεις, τίποτα! Για να μην αναφέρω το προφανές, που σχετίζεται με το πόσα εντυπωσιακά πράγματα υπάρχουν στον κόσμο… από τοπία, ανθρώπους, ζώα, κουζίνες, τα πάντα. Ό,τι μπορείς να φανταστείς, και ό,τι δεν μπορείς να φανταστείς, έχει άμεση σχέση και σύνδεση με την γεωγραφία. Αυτή κάνει τα πράγματα τόσο μοναδικά, αυτή τα συνδέει όλα μεταξύ τους, αυτή μπορεί να μας διδάξει σωστά τον κόσμο γύρω μας, το σπίτι μας! Νομίζω οτι μπορώ να… rest my case κάπου εδώ (λόγω γεωγραφίας θα πω, πως όχι δεν το λέγαμε έτσι και στο χωριό μου!), και να αποχωρήσω για εκείνο το προαναφερθέν παγωτό, και θαρρώ θα σου προτείνω στον δρόμο για το βιβλιοπωλείο να σταματήσεις και συ για ένα!