Αφιέρωμα τιμής για τον ποιητή Γιώργο Τσαγγαρίδη στο Θέατρο Εκάτη

του Λεόντιου Πετμεζά

Tην Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απρίλη 2024 στο Θέατρο Εκάτη στις 19.00 θα παρουσιαστεί η ποίηση  του γνωστού και βραβευμένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ποιητή Γιώργου Τσαγγαρίδη ,για πρώτη φορά στην Αθήνα.Προηγήθηκε πρίν χρόνια μια άλλη παρουσίαση του έργου του στην Λήμνο .

Η συγκεκριμένη βραδιά είναι αφιερωμένη ηρωίδα μάνα του, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης , στον άνθρωπο-ίνδαλμα, γενεών και γενεών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στην 96χρονη σήμερα Δημοκράτισα Μαρίκα Σκουφάκη που είναι αειθαλής στον χρόνο, που υπήρξε αγωνίστρια της Ε.Ο.Κ.Α, υπεύθυνη του τομέα γυναικών της Ε.Ο.Κ.Α Λευκωσίας θα αποδοθούν τιμές για την σημαντική διαδρομή της.

Ποιήματα του Γιώργου Τσαγγαρίδη θα απαγγείλει ο ίδιος και η σύζυγος του Μιμόζα Μάνο.Επίσης ο ηθοποιός που τον μάγεψε στην παράσταση του θεάτρου Εκάτη, στον τόσο απαιτητικό του ρόλο στην Αγριόπαπια του Ίψεν, ο Μιχαήλ-Άγγελος Δρόσος.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Μάνος Χατζηγεωργίου . Το βιογραφικό του ποιητή θα παρουσιαστεί από τον ίδιο καθώς πιστεύει πως κανείς άλλος, δεν θα μπορούσε να πει και να περιγράψει, τον άνθρωπο, που γράφει.Ο Γιώργος Τσαγγαρίδης αναφέρει για την εκδήλωση :

”Την βραδιά αυτή, έχω προσκαλέσει, μόνο, καλούς μου φίλους.

Αυτούς, που θα με εμπνεύσουν να διαβάσω τα μέσα μου, μιλώντας, για ο,τι και όσα, “με ανάγκασαν να γράφω”, αυτά τα πενήντα τέσσερα χρόνια.Σας περιμένω με χαρά, να μοιραστούμε εμπειρίες.”

Έχω γράψει κριτικούς προλόγους σε δύο βιβλία του Γιώργου Τσαγγαρίδη: ”Σκιές στην Μύρινα-Η απειλή της αγάπης ” (2017) και ”Ο Θεός έχει χιούμορ” (2018 ).Πιστεύω πως η δραστηριότητα της έμπνευσης του  εμπεριέχει καταθέσεις με απαράμιλλη αισθαντικότητα. Απόρροια της διάθεσης του είναι η αποτύπωση απόψεων για καθημερινά,επιλεγμένα και ευαίσθητα θέματα που τον συγκινούν ιδιαίτερα. Στον τομέα της απόδοσης του παρατηρούμε πως διακατέχεται μόνιμα και μονοδιάστατα από την άριστη γνώση μιας ποικιλίας τρόπων και ρυθμών γραφής με βάση τις οποίες ανάλογα και αναντίρρητα θέτει τις πρωτογενείς και αποκαλυπτικές παρεμβάσεις του . Με ακρίβεια ο εμπνευσμένος δημιουργός προβάλλει σταδιακά και βαθμιαία μια εξασκημένη σκέψη τονίζοντας πρώτιστα μια διαφοροποίηση από την υπάρχουσα ρευστότητα των εννοιών, με την προώθηση των νέων πόρων που πραγματεύεται. Το περιεχόμενο της διεξαγωγής των δεδομένων στην ποιητική αλληλουχία του αποτελείται από διαφορετικές παραμέτρους αλλά ενιαίες κατηγοριοποιήσεις και οντότητες . Η επιλογή της εκφραστικότητας κινητοποιεί την αισθητηριακή νόηση του σηματοδοτώντας ισοδύναμα τις εντυπώσεις του . Διαθέτοντας οξύτατη παρατηρητικότητα και λυρισμό συνδυασμένο με ενσυνείδητη ευαισθησία ενοποιεί ψυχικές και φυσικές στάσεις εμπλουτισμένες από μεταφυσική διάθεση. Αξιοποιεί την τομή της ιδεογραφίας και γόνιμα ενδυναμώνει την ζωτική αλήθεια χωρίς να επαναλαμβάνεται. Μέσα από διαγώνιες διαδρομές επιτρέπει στην προοπτική της αντίληψης του να μεταβιβάζει στο αναγνωστικό κοινό τις συλλήψεις μιας αναγέννησης που έχει πρόσβαση στην ιχνηλασία της εμβάθυνσης. Η διαπραγμάτευση του σε συνδυασμό με την αποδοχή των μορφικών ιδιαιτεροτήτων κάθε θέματος συμπράττει με ευκρίνεια στην ρύθμιση των αντανακλάσεων .Με απόλυτη φόρτιση εμπεριέχει την αμεσότητα της απλότητας και την σχετικότητα στην υφή. Συγκινεί καθώς κατέχει το ξεχωριστό που διαθέτει η δύναμη της ατομικότητας. Πρόκειται για γνήσιες λογοτεχνικές εκρήξεις με συνισταμένη από διηνεκή στοιχεία που εκδηλώνουν μια αφοσίωση στο ιδεατό της αισθητικής .Το αυθεντικό δεδομένο που προάγει και πλοηγεί ο ποιητής στους χώρους της πληρότητας δίνεται με άξονα μυστικιστικό, αινιγματικό, μυστηριώδη, ανεξιχνίαστο και αποδοτικό. Με εγκυρότητα επιβάλει την λεπτομερειακή ανάλυση και την ανεξάντλητη αρμονία. Με δεινότητα αναφοράς οι στόχοι της αναγωγής του εντείνουν την προσπάθεια της ύψωσης του ονειρικού κόσμου. Η αναγκαιότητα της συνομιλίας του ενέχει την απεικόνιση και την ευθύνη . Κάθε ποίημα που κοινωνεί προεκτείνει την διαδικασία της ισορροπίας των εντάσεων που συνδιαλέγονται και μορφοποιούνται . Περιγραφικά υποκινεί ένα δομικό περίγραμμα με εικόνες του περιβάλλοντος,με πιστεύω και με βιώματα. Οι αφαιρετικοί στίχοι του είναι λουσμένοι με θερμά πεδία διεργασίας . Αναπαριστούν με συμβολισμό μια βεβαίωση που δένει την οικουμενικότητα με την παγκοσμιότητα . Ισορροπούν έχοντας γνώμονα τις αυθύπαρκτες ολοκληρώσεις που λειτουργούν με αφομοιωτικό ειρμό .

ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΑΤΗ:

Εκάτης 11, 11364 Κυψέλη.

About Post Author