Από τον βασιλιά Θάνατο στον βασιλιά Ήλιο, TheTrivialist, εκδ. Διόπτρα 2024

της Κατερίνας Καλογήρου

Βιβλιογνώμη

Από βασιλιά σε βασιλιά μας πήγε ο αγαπημένος Τρίβιαλιστ σε τούτο το εξαιρετικό βιβλίο, και φυσικά μόλις το είδα έτρεξα να το διαβάσω. Σε αυτό το σημείο, να παραθέσω και ένα παράδοξο, πρέπει να είμαι από τους λίγους ιστορικόπληκτους που δεν είχα ανακαλύψει τον Τρίβιαλιστ στα σόσιαλ, και τον γνώρισα επειδή έπεσα πάνω στα νέα για την κυκλοφορία του βιβλίου.

Καλέ μου αναγνώστη, μέχρι τώρα ίσως έχεις καταλάβει το πάθος μου για την ιστορία, την εμμονή μου στις λεπτομέρειες, καθώς για την ακρίβεια στα γεγονότα. Βάλ’ τα όλα αυτά μέσα στη μαρμίτα, ρίξε χιούμορ (και λίγο πέτρας έλαιον όπως έκαμε ο Πανοραμίξ), και για μένα έχεις τον τέλειο ζωμό για ένα όμορφο βιβλίο. Γιατί, μεταξύ άλλων, το βιβλίο είναι και όμορφο, γεμάτο με σκιαγραφήματα, κιουαρ κόουντς (QR codes) με μουσική, και την έντεχνη χρήση του πράσινου, και τα καφέ κείμενα των εντελώς μπάιδεγουέι πληροφοριών.

Ο μεσιέ Τρίβιαλιστ (Γιώργος είπαμε), έπιασε μια τρομερά ενδιαφέρουσα περίοδο, αυτή που έπεται το Μεσαίωνα, και την έκαμε φύλλο και φτερό. Ασχολήθηκε με πανδημίες, έρωτα, τέχνες, πάπες (ένας κι ένας όλοι τους…), ψώνια ευγενείς, ιδιόρρυθμους καλλιτέχνες, βασιλείς, επιστήμονες, φυσικά φαινόμενα, κάπου μέσα είδα και ναυτάκια ζουμπουρλούδικα που εξερεύνησαν νέους κόσμους, μπαχαρικά, μάγισσες, τρίχες (στο μυαλό μου όλα τα απαρίθμησα με μιαν ανάσα)! Δεν άφησε τίποτα εκτός, όμως κατάφερε να τα μαζέψει και να μην πλατειάσει, να βρει την ουσία των γεγονότων, και να μην πάθει πανικό από τον όγκο των δεδομένων που έπρεπε να επεξεργαστεί.

Σου αρέσει η ιστορία; Διάβασέ το! Δεν σου αρέσει η ιστορία; Διάβασέ το! Εμπιστεύσου με! Είναι πολύ καλό και κατατοπιστικό, με ενδεικτική βιβλιογραφία στο τέλος, ξεκαθάρισμα κοινών παρανοήσεων για ιστορικά γεγονότα που χρόνια κρατούν και διαδίδονται, και γενικώς άρτιο. Η ιστορία του είδους μας περιέχει πάμπολλα τραγικά σημεία, παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά βαρετή είναι. Αν δε την αποδεχτούμε και δεν τη μελετήσουμε, θα κάνουμε πάντοτε έναν κύκλο παράνοιας και επανάληψης. Εσύ καλέ μου αναγνώστη, τί πιστεύεις;

Οπισθόφυλλο

Ποια είναι η ήπειρος που ονομάζουμε Ευρώπη; Πότε και πώς θεμελιώθηκε ο νεότερος πολιτισμός της; Ποια φωτεινά μυαλά και ποιες μοχθηρές προσωπικότητες έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες και τα πιο αιματοβαμμένα της κεφάλαια;

Σε τούτο το βιβλίο θα απαντήσουμε σε όλα τα παραπάνω και θα δούμε την ευρωπαϊκή ιστορία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Θα συναντήσουμε εξτραβαγκάν εστεμμένους, πανούργους κληρικούς και διεστραμμένους καλόγερους. Θα μιλήσουμε για επιτήδειους εμπόρους, συνωμότες τραπεζίτες, άπληστους θαλασ­σοπόρους και ναυτάκια ζουμπουρλούδικα.

Θα δούμε μειονότητες καταπιεσμένες, γυναίκες κακοποιημένες, επιστήμονες βασανισμένους και καλλιτέχνες εμπνευσμένους, ενώ θα διαβάσουμε για αντιλήψεις παράδοξες, πικάντικα μυστήρια, γκουρμέ συνταγές, σεξοσκάνδαλα και θανατηφόρες ραδιουργίες. Μα, κυρίως, θα αναρωτηθούμε για την ανθρώπινη φύση, μια φύση ικανή για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τις χειρότερες καταστροφές…

Η Ευρώπη σε 11+1 ιστορίες. Από το ξέσπασμα της μεσαιωνικής πανούκλας, στη Φλωρεντινή Αναγέννηση. Από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στην κατάκτηση της Αμερικής και της Ινδίας. Από τα ερωτικά ήθη των Ευρωπαίων, στους μεγάλους καλλιτέχνες της Ώριμης Αναγέννησης. Από τη Μεταρρύθμιση, στο Κυνήγι των Μαγισσών και στην Επιστημονική Επανάσταση. Από το μεγαλειώδες Μπαρόκ, στον χρυσό αιώνα της γαλλικής απολυταρχίας και σε έναν σεισμό που συντάραξε τους Ευρωπαίους.

Κοινωνία, οικονομία, τέχνη, επιστήμη, πολιτική και όλα τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δοσμένα με χιούμορ, και ταυτόχρονα με ουσιαστική σοβαρότητα και με αγάπη για τον άνθρωπο.

About Post Author