«Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα της κλιματικής αλλαγής» – Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός / Ερέτρια 17-18 Αυγ.

Ο πολιτιστικός οργανισμός «ΚΡΟΜΑ» με χαρά ανακοινώνει την παρουσίαση της εκθαμβωτικής μουσικής παράστασης θεάτρου σκιών με τίτλο “Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα του κλιματικής αλλαγής”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, την Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 στις 20:30.

Με την επικείμενη κλιματική κρίση να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η μουσική παράσταση “Ο Καραγκιόζης και τα τέρατα του κλιματικής αλλαγής” προσκαλεί το κοινό να ενώσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίσιμη πρόκληση. Μέσα από μια συναρπαστική ιστορία, τα τραγούδια, οι χορογραφίες και οι ζωντανές μουσικές εκτελέσεις θα αναδείξουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας και τον ρόλο που καθένας μας μπορεί να παίξει στην προστασία του.

Οι θεατές θα ταξιδέψουν μέσα από τις περιπέτειες του δημοφιλέστερου λαϊκού μας ήρωα, του Καραγκιόζη, ανακαλύπτοντας διάφορες εποχές και τοποθεσίες που έχουν πληγεί από τις αλλαγές του κλίματος. Με εντυπωσιακά σκηνικά, πρωτότυπο σενάριο και μοναδικές φιγούρες, η παράσταση θα δημιουργήσει μια συναρπαστική εμπειρία που θα ενθαρρύνει το κοινό να αναρωτηθεί και να δράσει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μην χάσετε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσετε μια μουσική θεατρική εμπειρία που θα σας κινήσει σε βάθος και θα σας ενθαρρύνει να συμβάλετε στην αγώνα για την αειφόρο μέλλον του πλανήτη μας.

Ελάτε να συναντήσουμε τα θηρία της κλιματικής αλλαγής και να ενώσουμε τις φωνές μας για το μέλλον της Γης!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας

Το έργο

Βλέποντας ο Καραγκιόζης αυτά που συμβαίνουν γύρω του, πράγματα που επηρεάζουν το περιβάλλον, φοβάται για το μέλλον και ό,τι μπορεί να συμβεί.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις, ο ύπνος τον τυλίγει στα φτερά του και τότε «ζει» τον εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής. Παλεύει με τα στοιχεία της φύσης, τις μεταλλάξεις που γίνονται στα ζώα και έρχεται αντιμέτωπος με τον φοβερό εγκέλαδο!

Κλιματική αλλαγή

Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σημερινός άνθρωπος. Από την υπερθέρμανση του πλανήτη και την μεταβολή των καιρικών συνθηκών, ως τις μαζικές εξαφανίσεις ειδών, η ανάγκη για επιτεταμένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού είναι εξέχουσας σημασίας. Κυρίως η νέα γενιά και τα παιδιά, από τη μία είναι αυτά που θα βιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ από την άλλη αποτελούν μία ηλικιακή ομάδα που αν ευαισθητοποιηθεί, μπορεί να επιφέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η ευαισθητοποίηση για την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μια θεματική με την οποία καταπιάνεται η τέχνη ήδη από την δεκαετία του ’60. Άλλωστε, ποιος καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για τόσο σημαντικά θέματα παρά μέσα από την τέχνη, η οποία αποτελεί μια  πανανθρώπινη μορφή επικοινωνίας. Η τέχνη πηγάζοντας μέσα από την εσωτερική ανάγκη του καθενός να γνωρίσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τον κόσμο γύρω του, έχει τη δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς πολιτών με οικολογική συνείδηση. Πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής,στον οποίο ο άνθρωπος θα είναι ισότιμο μέλος με όλες τις υπόλοιπες μορφές ζωής και όχι δυνάστης τους και κατ’ επέκταση του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει.

Συντελεστές

Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση

Οργάνωση: ΚΡΟΜΑ ΑΜΚΕ

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Σπανούδης

Σκηνοθεσία – κείμενα – μουσική επιμέλεια – φιγούρες – σκηνικά: Χρήστος Στανίσης

Τα μουσικά μέρη αποδίδει ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων:

Λαούτο – ούτι – τραγούδι: Μιχάλης Αναστασίου

Βιολί: Χρήστος Δανάς

Σαντούρι – τραγούδι: Μελίνα Μπιτζίδου

Χορός: Κώστας Αλεξανδρίδης και η ομάδα του (Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Ιάσονας Αλεξανδρίδης, Στάθης Αλεξανδρίδης, Ειρήνη Μπαϊράμογλου)

Επιμέλεια εκπαιδευτικού υλικού: Μαρία-Μανταλένα Σοφρά

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Η ΚΡΟΜΑ ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) είναι χαρούμενη να ανακοινώσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των παιδιών με έμφαση στο θέατρο σκιών και την κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της συνείδησης για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της κρίσιμης σκέψης μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

Το πρωτότυπο καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει σετ για την παραγωγή φιγούρας του θεάτρου σκιών, έχει σχεδιαστεί με μεγάλη φροντίδα για να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη μάθηση μέσα από την τέχνη. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μαγεία του θεάτρου σκιών και να δημιουργήσουν τις δικές τους παραστάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερωθούν για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον μας.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και η διανομή του εκπαιδευτικού υλικού θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σε όλα τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τις μουσικές παραστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε να τα ενθαρρύνουμε να ανακαλύψουν τη χαρά της μάθησης μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη, ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιούμε για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ΑΜΚΕ ΚΡΟΜΑ είναι πεπεισμένη ότι η καλλιτεχνική έκφραση και η εκπαίδευση μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πληροφορίες

  • Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
  • Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
  • Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.grnationalopera.gr 
  • Για την ακριβή ώρα έναρξης των παραστάσεων συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟ.
  • Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναλάβει και φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος.

Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media:

VideoFacebookInstagram

About Post Author