Σόνια Σουλίδου: Πάντα μου άρεσε η συγγραφή. Είναι ο τρόπος μου να ξεφεύγω αλλά και να ελαφρύνω την ψυχή μου

του Στάθη Παπούλια

Θα ήθελα να μου πεις πως ξεκίνησες την ζωή σου, από τότε που τελείωσες το γυμνάσιο.

Έφυγα για σπουδές στην Αμερική κι όταν επέστρεψα στην Ελλάδα εργάστηκα στο διαφημιστικό τμήμα του Ομίλου Μακεδονία. Στην πορεία ασχολήθηκα με την παρουσίαση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μετακόμισα στην Αθήνα όπου συνέχισα την ενασχόληση μου με τα ΜΜΕ και φτάνουμε στο πρόσφατο παρελθόν όπου επιστρέφω στην Αμερική αλλά αυτή τη φορά όχι ως φοιτήτρια. Και πάλι την αφήνω για να εγκατασταθώ  στην Ελλάδα όπου πλέον ζω με την οικογένεια μου και εργάζομαι ως συγγραφέας. Ελλάδα Αμερική δυο φορές πήγαινε έλα και λένε ότι αν κάτι συμβεί δύο φορές τότε θα υπάρχει και μία τρίτη. 

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασες; Πες μου ένα βιβλίο που σου άλλαξε τη ζωή.

Δεν είμαι σίγουρη για το ποιο ήταν το πρώτο… ίσως Οι Άθλιοι ή το Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα. 

Δε θα έλεγα ότι υπάρχει βιβλίο που άλλαξε τη ζωή μου αλλά υπάρχει βιβλίο που με έκανε να αγαπήσω το διάβασμα και αυτό ήταν της Ζωγράφου, Η αγάπη άργησε μια μέρα. Μεταξύ του πριν και του παρόντος βλέπεις φοβερές διαφορές ή όχι;

Μεταξύ του πριν και του παρόντος βλέπεις φοβερές διαφορές ή όχι;

Στην κοινωνία βλέπω μεγάλες αλλαγές και αυτό οφείλεται στην τεχνολογία και ιδιαίτερα στο virtual reality που έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, που γνωριζόμαστε κι ερωτευόμαστε. Επίσης, έχουμε πολύ περισσότερες καταναλωτικές ανάγκες από το παρελθόν. Είμαστε δέσμιοι μιας αντίληψης που η ευτυχία μας εξαρτάται από την οικονομική μας κατάσταση. 

Πες μου μερικά λόγια σήμερα , πως βλέπεις την κατάσταση για σένα; 

Πορεύομαι. Είμαι διεκδικητική και πολύ μάχιμη. Είμαι πολύ καλά με τα απλά και τα καθημερινά. Ευτυχισμένη που έχω την οικογένεια μου. Κάνω πολλά σχέδια αλλά… το τρωτό μου σημείο είναι ο φόβος. Με ταράζουν τα απρόβλεπτα της ζωής που συμβαίνουν παντού και γύρω μας. Νιώθω αρκετά ευάλωτη στα δυσάρεστα. Η ζωή μπορεί να είναι αμείλικτη. Μεγαλώνοντας χάνουμε φίλους και αυτό με σοκάρει πραγματικά. Δένομαι πολύ με τους ανθρώπους και η ευτυχία μου εξαρτάται και από τη δική τους κατάσταση. 

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις το βιβλίο σου;

Πάντα μου άρεσε η συγγραφή. Είναι ο τρόπος μου να ξεφεύγω αλλά και να ελαφρύνω την ψυχή μου.

Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες τα βιβλία σου;

Τα δύο πρώτα βιβλία μου είναι αστυνομικά-ψυχολογικά θρίλερ και το τρίτο ένα μεταφυσικό θρίλερ. Όσοι αγαπούν το mind game και την ατμοσφαιρικότητα, ίσως να τα απολαύσουν. Σε όλα τα βιβλία υπάρχει πολύ έντονο συναίσθημα και μηνύματα. Δε γράφω μόνο πλοκή. Γράφω μέσα από την πλοκή αυτά που θέλω να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες, τα πιο βαθιά, της ψυχής.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Έλληνες ή ξένοι συγγραφείς, άντρες ή γυναίκες, που έχουν επηρεάσει το έργο σου; 

Αγαπώ τους: Liane Moriarty, S.K. Tremayne, Jodi Picoult, Mathew Lewis, Gillian Flynnn, King, Karisi και πολλούς ακόμη. 

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σου;

Απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών από τα 17 και πάνω. Τα βιβλία μου αν και θρίλερ αν και αστυνομικά, δεν επικεντρώνονται στην ωμή βία, στο αίμα. Επικεντρώνονται στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, στο γρίφο της πλοκής στην ατμοσφαιρικότητα που περιβάλλει την ιστορία. Επικοινωνώ με τον αναγνώστη μέσα από τους ήρωες και αυτό το νιώθουν. 

Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο πάθος ή χόμπι που έχεις; 

Δεν κάνω ασυνήθιστα πράγματα. Αγαπώ τα βιβλία, την μουσική, τα ταξίδια. Μου αρέσει να έρχομαι κοντά με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι στιγμές. Οι στιγμές που μοιραζόμαστε σε προσωπικό επίπεδο με συγκεκριμένους ανθρώπους, πιστεύω ότι δίνουν ζωή και υγεία. Υγεία στην ψυχή μας. Μου αρέσει να δέχομαι φίλους στο σπίτι για φαγητό ή να βγαίνω έξω τα Καλοκαίρια κυρίως. Εκείνες οι όμορφες νύχτες κάτω απ τ’ αστέρια… Μου αρέσει να πηγαίνω σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, να κάνω βόλτες σε βιβλιοπωλεία, να απολαμβάνω τον πρωινό καφέ μου μόνη σε ένα καφέ γράφοντας. 

Βλέπεις πολλά βιβλία για το μέλλον σου;

Βλέπω ότι το αύριο κανένας μας δεν το γνωρίζει. Μακάρι να μπορώ, μακάρι να με αξιώσει ο Θεός να συνεχίσω. Είμαι ευγνώμων για το σήμερα κι ελπίζω να είναι καλό και ήρεμο και το αύριο.