Συναγερμός για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Ανησυχία για τις εξελίξεις με τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία

Σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Τέλος το αέριο από τη Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση βίαιης διακοπής

Σε λιγότερο από 30 μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου, της προγραμματισμένης δόσης για την παραλαβή ποσοτήτων του καυσίμου από τη Gazprom.

Αυτό αναφέρουν πηγές του ΟΤ, και όπως συμπληρώνουν ως προς τον τρόπο πληρωμής που απαιτούν η Μόσχα και η Gazprom «υπάρχει χρονικό περιθώριο σχετικά με τον καθορισμό της τελικής στάσης που θα τηρήσει η δημόσια επιχείρηση». Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως για το θέμα αυτό, δηλαδή στο αν η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πληρώσει την επόμενη δόση σε ευρώ κι έπειτα μέσω λογαριασμού που θα της ανοίξει η Gazprom Bank θα γίνει η μετατροπή του ποσού σε ρούβλια, υπάρχει στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πάντως, η Αθήνα διαβεβαιώνουν στον ΟΤ αρμόδιοι κύκλοι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε περίπτωση βίαιης διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου που φτάνει στο Εθνικό Σύστημα μέσω του Turk Stream και του βουλγαρικού αγωγού. Όπως έχει γίνει γνωστό ήδη αυξάνεται η εξόρυξη λιγνίτη για την επάρκεια καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, μονάδες που παράγουν ρεύμα ισχύος 1 GW έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ δρομολογεί την πλωτή δεξαμενή για την αύξηση της χωρητικότητας σε LNG του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Συνεννοήσεις, φέρονται να έχουν γίνει και με τους Αζέρους για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού TAP.

Για παραβίαση της σύμβασης κάνει λόγο η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία λέει ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτελεί παραβίαση της σύμβασης, ενώ χθες, όταν και έγινε γνωστό ότι θα κλείσουν οι στρόφιγγες, το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης. Επίσης, υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

to10.gr

About Post Author