Athens Pride 2023: Το απόγευμα ξεκινάει η παρέλαση – Ποιοι δρόμοι θα μείνουν κλειστοί

Με πολύχρωμες σημαίες θα γεμίσει το κέντρο της Αθήνας, αφού το απόγευμα θα ξεκινήσει η παρέλαση του Athens Pride από την πλατεία Κοτζιά. Η επιλογή αυτή γίνεται επειδή φέτος στην πλατεία Συντάγματος έχει τα περίπτερα των κομμάτων λόγω των εκλογών.

Την παρουσίαση της αποψινής βραδιάς, έχει αναλάβει ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στην βραδινή συναυλία στο Athens Pride 2023, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, θα συμμετάσχουν και γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Σπύρος Γραμμένος, η Μπέσυ Αργυράκη και η Χρύσα Κατσαρίνη.

Οι οδηγοί που θα κινηθούν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να έχουν τον νού τους στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της εκδήλωσης. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από 17.00΄ ώρα έως πέρατος των εκδηλώσεων στην οδό Αθηνάς, στο τμήμα αυτής από την οδό Σοφοκλέους έως την πλατεία Ομονοίας, περιοχή Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα, αναμένεται όπως και πέρσι να υπάρχει έντονη πολιτική παρουσία από όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Επιλέον, έχουν στηθεί εκλογικά περίπτερα των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Το απόγευμα αναμένεται να βρεθεί στην πλατεία Κοτζιά και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κάνει κάθε χρόνο.

Κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride 2023, είναι το «μια φορά κι έναν καιρό…», που αναφέρεται σε ένα παραμύθι διεκδίκησης και επιβίωσης. 

Το μήνυμα του Athens Pride 2023

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις.

Μια φορά κι έναν καιρό… μπορούσε ν’ αναγνωριστεί η σχέση μου. Η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν αφορούσε την ταυτότητα φύλου μου, το φύλο μου ή την έκφρασή του. Γιατί μπορούσα να έχω παιδιά, γάμο και οικογένεια όπως τη φανταζόμουν εγώ και όχι όπως την όρισαν άλλοι.

Μια φορά κι έναν καιρό… ήμουν εγώ. Μπορούσα και υπήρχα όπως ακριβώς ήθελα, οι γιατροί δεν επενέβησαν χωρίς την άδειά μου στο σώμα μου, δεν κρύφτηκα ποτέ στο βάθος μιας ντουλάπας και ούτε είχε σχέση η σωματικότητά μου, το φύλο μου ή τα άτομα που αγαπούσα με την αξία μου.

Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν με ανάγκασαν να φύγω από έναν κόσμο που ποτέ δεν έκανε χώρο για μένα. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα και γύρναγα ό,τι ώρα ήθελα. Οι δείκτες δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκφοβισμού δεν ήταν μεγαλύτεροι για άτομα σαν εμένα.

Μια φορά κι έναν καιρό… δεν φοβόμουν. Δεν φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δεν φοβόμουν να είμαι εγώ».

Οπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια.

Στις 10 Ιουνίου θα βγούμε στον δρόμο όπως κάθε χρονιά, για να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας οφείλεται:

Για να έχουμε τις οικογένειές μας στο φως,

για να αγαπάμε ελεύθερα, χωρίς ντροπή,

για να μας ανήκουν τα σώματά μας,

για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς,

για να μη δολοφονούμαστε στους δρόμους,

για να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας,

για να μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας…

«Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα».

Πηγή:protothema.gr

About Post Author