Τεράστια η εξάπλωση του πύρινου μετώπου στην Πεντέλη

Αρκετά μεγάλη είναι η εξάπλωση της φωτιάς στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές.

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι της Πεντέλης και των γύρω περιοχών που εξακολουθούν να μάχονται με τη φωτιά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Αρτοποιό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε 5 περιοχές και συγκεκριμένα σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και στη Λ. Μαραθώνος.

Το μέγεθος της καταστροφής παρουσιάζεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στους χάρτες της υπηρεσίας Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA, που ανήρτησε το meteo.

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

Σ’ αυτές καταγράφεται η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς το Νότο, αποκαλύπτοντας και τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Έως και 400 χιλιόμετρα μακριά έφτασε ο καπνός

Παράλληλα, μια δορυφορική εικόνα που έδωσε δημοσίευσε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου δείχνει τους καπνούς από τη φωτιά στην Πεντέλη να φτάνουν μέχρι τα Κύθηρα και να πλησιάζουν την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, οπτική δορυφορική εικόνα που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής φωτιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους και βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης (20.07.2022 07:40).

Πηγή:in.gr