«Καμπανάκι» Λέκκα: Περιπλέκεται το θέμα μετά τον βραδινό σεισμό στην Εύβοια

«Ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ Τρίτης είχε πιο μεγάλη ένταση σε σύγκριση με τον πρωϊνό» είπε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης, στη νότια Εύβοια. Ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας πως μετά τον βραδινό σεισμό τα πράγματα «περιπλέκονται» και επί του παρόντος δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη σεισμική ακολουθία.

Ειδικότερα, ο σεισμολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, συνέστησε αρχικά «ψυχραιμία», ωστόσο συμπλήρωσε πως μετά τον βραδινό σεισμό «περιπλέκεται το θέμα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός».

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου» τόνισε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε ότι «ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε θα εκφέρουμε και μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το φαινόμενο. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας για να δούμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Σε κάθε περίπτωση η περιοχή απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό. Δεν νομίζω να φτάσουμε σε μεγάλα μεγέθη».

«Είναι ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια. Δεν είναι μια εμφανής ρηξιγενής δομή στην επιφάνεια της Εύβοιας. Είναι ένα ρήγμα που είναι σε βάθος και ένα ρήγμα που δεν έχει δώσει κάποια σημαντική σεισμική δραστηριότητα σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων 150 ετών και γι’ αυτό είμαστε και επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του ρήγματος για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Άκης Τσελέντης: «Oι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια»

Σε εκτιμήσεις για τον σεισμό προχώρησε με ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.

«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ. στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πηγή:star.gr