Καλύπτονται τώρα θέσεις στο ΕΣΥ που είχαν προκηρυχθεί το 2019 -Οι νέες θα καλυφθούν το 2030!

Το ισοζύγιο των προσλήψεων με τους αποχωρήσαντες παραμένει αρνητικό, παρά τις 6.500 νέες θέσεις, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε φαύλο κύκλο εξελίσσεται η προσπάθεια κάλυψης των κενών του ΕΣΥ με γιατρούς και προσωπικό.

Οι ρυθμοί εξέτασης των αιτήσεων από το ΑΣΕΠ δεν επιτρέπουν την κάλυψη των κενών από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Ενδεικτικό είναι πως προκήρυξη του 2019 ξεκινά τώρα να υλοποιείται

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάθε μήνα, αποχωρούν 300 υγειονομικοί από το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα με 3.000 λιγότερο προσωπικό πέρυσι.

Όπως αναφέρει, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) παρατηρείται ήδη αυξημένη προσέλευση ασθενών. Η αναλογία νοσηλευόμενων με προσωπικό είναι αντιστρόφως ανάλογη, καθώς μόνον τον Σεπτέμβριο αποχώρησαν από τα νοσοκομεία περισσότεροι από 400 νοσηλευτές.

“Τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν με νέες προσλήψεις, με το ΑΣΕΠ να ανακοινώνει προσωρινούς πίνακες, αλλά όχι σε όλες τις κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού της προκύρηξης 7Κ. Πρόκειται για τις προσλήψεις που είχαν ξεκινήσει το 2019!”, σχολιάζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, έστω και τώρα, θα μπορούσαν να προσληφθούν οι επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων ως συμβασιούχοι μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων. Κανείς, όμως, δεν αποδέχεται τη πρόσληψη ως συμβασιούχος, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται ήδη.

Κάνει λόγο για ανακύκλωση του προσωπικού και αναφέρεται χαρακτηριστικά στο “Βενιζέλειο: Κρήτης: “Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναμένονται 75 νέες προσλήψεις υπαλλήλων από την προκήρυξη 7Κ. Επικουρικοί που ήδη εργάζονται στο νοσοκομείο είναι μεταξύ των επιτυχόντων και το ισοζύγιο των 75 προσλήψεων με τον αριθμό των αποχωρήσεων αναμένεται να είναι αρνητικό“.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως, με τους ρυθμούς που επεξεργάζεται το ΑΣΕΠ τις αιτήσεις των υποψηφίων, οι 6.500 θέσεις που προβλέπονται για το 2024, θα καλυφθούν το 2030!

Το ίδιο συμβαίνει και με τις θέσεις γιατρών. Επικουρικοί γιατροί που ήδη εργάζονται, καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων, φεύγοντας από το ένα νοσοκομείο και πηγαίνοντας σε άλλο.

Ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι αρνούνται να δουλέψουν στα νοσοκομεία παρά το ότι οι αμοιβές είναι καλύτερες από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση, εκδίωξη των εργολάβων, κίνητρα, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και αυξήσεις μισθών: “Δεν προσελκύονται γιατροί στο σύστημα με 1.850 ευρώ μισθό το μήνα, ούτε νοσηλευτές και διασώστες με 800 ευρώ”, σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ, σημειώνει πως ανακοινώθηκαν 200 προσλήψεις επικουρικών για την Αττική, αλλά ανέλαβαν υπηρεσία λίγο περισσότεροι από 100 διασώστες.

Δημ.Κ.

About Post Author