Η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας.

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν.  είπε ότι η πρόταση θα σταλεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση. «Η απόφασή μας είναι ιστορική», είπε. «Ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της συμμαχίας στο σύνολό της».

Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει τη Δευτέρα (16/5), το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.

Καθώς χθες, Σάββατο, ανακοινώθηκε η υποστήριξη της ένταξης από το σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, η ψηφοφορία αυτή μεταξύ των 200 φινλανδών βουλευτών αναμένεται ότι θα έχει με διαφορά θετικό αποτέλεσμα για την ένταξη.

«Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Μάριν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάσθηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας να πραγματοποιεί επίσης μια αποφασιστική συνάντηση για το αν θα ενταχθεί στην Συμμαχία την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία μοιάζει έτοιμη να οδηγήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Υπενθυμίζεται οτι χθες Σάββατο ο Φινλανδός πρόεδρος επικοινώνησε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωνοντας τον  σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στη Συμμαχία με τον Ρώσο Πρόεδρο να του απαντά, κατα το Κρεμλίνο, οτι “το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα λάθος”.

 Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στο Βερολίνο με αντικείμενο την επικείμενη αίτηση ένταξης των δύο χωρών ενώ το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία και τη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα “λάθος”.

Υπενθυμίζεται οτι Η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και βρέθηκε αντιμέτωπη μαζί της σε δύο πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας, καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα.

Το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.

Πηγή:news247.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author