Τουρκία: Υπό κράτηση τρεις Ελληνες διασώστες-εθελοντές στο Χατάι

Σύμφωνα με κουρδικά αλλά και τουρκικά ΜΜΕ, δικηγορικός σύλλογος έχει ήδη ενημερώσει το ελληνικό προξενείο. Διαψεύδουν οι τουρκικές αρχές την κράτησή τους.

Ο Αλέξης, ο Τάκης και ο Μιχαήλ τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα, στη συνοικία Aρμουτλού στο Ντεφνέ του Χατάι.
Ο Αλέξης, ο Τάκης και ο Μιχαήλ τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα, στη συνοικία Aρμουτλού στο Ντεφνέ του Χατάι.

Τρεις Ελληνες διασώστες, που μετέβησαν στo δήμο Ντεφνέ του Χατάι για να συνδράμουν εθελοντικά στη διάσωση των πληγέντων μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, τέθηκαν υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές.

Οπως αναφέρει το Bianet, ένα τουρκικό πρακτορείο τύπου με έδρα τη Κωνσταντινούπολη που επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Αλέξης, ο Τάκης και ο Μιχαήλ (δίχως να αναφέρει τα επώνυμά τους) τέθηκαν υπό κράτηση την Παρασκευή, στη συνοικία Aρμουτλού στο Ντεφνέ του Χατάι.Unmute

Οι τρεις Ελληνες οδηγήθηκαν στο τμήμα αλλοδαπών στην Αστυνομική Διεύθυνση του Χατάι και πρόκειται να οδηγηθούν στην Αρχή Μετανάστευσης των Αδάνων.

″Αυθαίρετη η κράτησή τους”

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, “oι (Ελληνες) κομμουνιστές εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τέθηκαν υπό κράτηση από την τουρκική αντιτρομοκρατική αστυνομία χωρίς αυτή να αναφέρει κανένα λόγο».

Το Bianet, στο σχετικό άρθρό του φιλοξενεί μάλιστα και μια ανακοίνωση δικηγορικής ένωσης σχετικά με τις κρατήσεις των συμπατριωτών μας.

«Η Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (ÇHD) εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα (17 Φεβρουαρίου) για τις κρατήσεις».

Η ÇHD αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με την «τουρκική αστυνομία, οι τρεις πολίτες της Ελλάδας δεν προφυλακίστηκαν, αλλά γι′ αυτούς γίνονται μόνο διοικητικές ενέργειες. Παρόλα αυτά, οι τρεις Ελληνες δεν αφήνονται ελεύθεροι και επιπλέον μάθαμε ότι τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν και η αστυνομία προσπαθεί να τους ανακρίνει», ανέφερε το δικηγορικό σωματείο.

Η ÇHD τονίζει ότι πρόκειται για de facto κράτηση και ότι αυτά τα τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση με εντελώς αυθαίρετο τρόπο.

«Η κράτηση του Αλέξη, του Τάκη και του Μιχαήλ, που όλοι εισήλθαν στην Τουρκία σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έκδοσης βίζας και διαβατηρίου, στο τμήμα για αλλοδαπούς στο αρχηγείο της αστυνομίας είναι εντελώς αυθαίρετη».

Η ÇHD ανακοίνωσε επίσης ότι υπήρξε απόφαση να οδηγηθούν οι τρεις πολίτες της Ελλάδας στην Αρχή Μετανάστευσης των Αδάνων και επίσης ότι έχει ήδη ενημερώσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την κατάσταση».

Πηγή: Bianet, ANF