Καπνιστές Άτμισμα: Οι χρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του vape σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις

Καπνιστές Άτμισμα: Μια ερευνητική μελέτη εντόπισε αφθονία Porphyromonas (ένα γένος Gram-αρνητικών βακτηρίων που εμπλέκονται στην περιοδοντική νόσο) και Veillonella (μια διαφορετική ομάδα Gram-αρνητικών που σχετίζονται με περιπτώσεις οστεομυελίτιδας και ενδοκαρδίτιδας) σε υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των ατμιστών, υποδηλώνοντας ότι το άτμισμα αλλάζει την μικροβίωμα του στόματος. Το μικροβίωμα του στόματος έχει μια καθιερωμένη σχέση με τη γενική υγεία και είναι το δεύτερο και πιο ποικίλο μικροβίωμα δίπλα στο έντερο, το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 είδη μικροβίων.

Οι διαταραχές σε αυτήν την κοινότητα μπορούν να οδηγήσουν σε επιπτώσεις στην υγεία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το βακτήριο Porphyromonas gingivalis.

Τα ένζυμα που παράγονται από το βακτήριο μπορούν να επιτεθούν στο κολλαγόνο.

Η περιοδοντική νόσος ή η νόσος των ούλων είναι μια από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως.

Στις πιο σοβαρές μορφές της, όπως η περιοδοντίτιδα, η πάθηση προκαλεί απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια.

Εκτός από την ασθένεια των ούλων, το βακτήριο έχει συνδεθεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η σταθερότητα του οικοσυστήματος μπορεί να επηρεαστεί από δύο τύπους διαταραχών: μακροπρόθεσμες επιρροές ή «πιέσεις» και βραχυπρόθεσμες επιδράσεις ή «παλμούς». Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ιντερλευκίνη (IL)-6 και η IL-1α, μια προφλεγμονώδης κυτοκίνη που υποδεικνύει φλεγμονώδεις αποκρίσεις, ήταν πολύ αυξημένες σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με μη χρήστες.

Ειδικότερα, τα αερολύματα ηλεκτρονικών τσιγάρων που εκτέθηκαν σε επιθηλιακά κύτταρα ήταν πιο επιρρεπή στη μόλυνση.

Αυτό οδήγησε στην εκτίμηση ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι αλλαγές στο μικροβιακό τοπίο, το οποίο συνοδεύει υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών στο στόμα των ατμιστών, σηματοδοτεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσει και να προκαλέσει φλεγμονή.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα για ασθένεια.

Επιπλέον, μελέτες που βασίζονται στην αλληλουχία έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη βακτηρίων (Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa) σχετίζονται πιο έντονα με την ανάπτυξη πνευμονικής κοινότητας στρεφόμενης προς την απώλεια της διαφορετικότητας. Ανησυχητικά, αυτοί οι οργανισμοί σχετίζονται με τη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Φαίνεται ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αναπτύσσονται τα βακτήρια, αυξάνοντας τον όγκο και την περιοχή που καλύπτεται από τα βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η συσχέτιση μεταξύ της στοματικής κοιλότητας και της νόσου είναι πολύπλοκη, με την παθογένεια της χρόνιας περιοδοντικής νόσου να αποτελεί παράγοντα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης των μικροβιακών παθογόνων, της ανοσοαπόκρισης του ξενιστή και γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η άντληση χημικών ατμών προσθέτει στην περιβαλλοντική πολυπλοκότητα και φαίνεται να είναι ένας παράγοντας μεταβολής του μικροβιώματος. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει από την έρευνα είναι η γενική τάση ότι η πλειονότητα του μεταγονιδιώματος στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μοιράζεται περισσότερο από την πλειονότητα των χρηστών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους καπνιστές, οι οποίοι δεν τείνουν να μοιράζονται τα βακτηριακά και τα βακτηρίδιά τους με τους μη καπνιστές.

Πηγή:healthweb.gr