Στον Άλιμο: Ένα μικρό διαμέρισμα, μόλις 23 τ.μ δίνει άλλη διάσταση

Ένα διαμέρισμα, μόλις 23 τ.μ.  που υπογράφει η αρχιτέκτονας Federica Scalise, ξεχώρισε στο αστικό τοπίο δίνοντας νέα πνοή στον κλασικό χαρακτήρα του δώματος.

Τοποθετημένο σε μια πολυπολιτισμική, ζωντανή, αλλά ταυτόχρονα οικεία γειτονιά της Αθήνας, η ανακαίνιση έρχεται να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω στοιχεία με μια φρέσκια ματιά και ελευθερία στον σχεδιασμό. 

To δώμα αποτελεί πάντα ένα μεγάλο στοίχημα για τους αρχιτέκτονες όταν πρέπει να το φέρουν στη σύγχρονη εποχή και να το εντάξουν στο σήμερα με τη βελτιστοποίηση της διαρρύθμισης και την κατά το δυνατό μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να εξυπηρετεί ανάγκες.

Με βάση τα παραπάνω, σχεδιάστηκαν μοτίβα γεωμετρικά, χρησιμοποιήθηκαν χρώματα, συνδυάστηκαν διαφορετικά υλικά και υφές. Η κουζίνα, το κρεβάτι, ένας πολυλειτουργικός τοίχος συνθέτουν ένα ζωηρό και ευχάριστο περιβάλλον. Παράλληλα, επιλέχθηκε το έντονο πράσινο στοιχείο για τη διακόσμηση και λιτές γραμμές σχεδιασμού, που εμπλουτίζουν δημιουργικά τον χώρο.

Η Ιταλίδα αρχιτέκτονας και εικονογράφος Federica Scalise, που ζει στην Ελλάδα εξηγεί το πρότζεκτ της:

«Ο σχεδιασμός ενός μικρού χώρου με μικρό προϋπολογισμό ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Το αθηναϊκό «δώμα» έχει μεγάλες δυνατότητες που συνήθως υποτιμώνται. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι με καλό σχεδιασμό, τα μικρά σπίτια μπορούν να προσφέρουν καλή ποιότητα ζωής, με την προϋπόθεση να έχουν πρόσβαση σε φυσικό φως και αέρα».

Μέσα στο μικρό διαμέρισμα του Αλίμου που δεν του λείπει τίποτα:

Η νέα προσαρμοσμένη κουζίνα, ενσωματωμένη στο σαλόνι, διαθέτει σύστημα με ράφια, για τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού τοίχου που κρύβει τη νέα εντοιχισμένη κρεβατοκάμαρα. Εδώ, το κρεβάτι είναι άνετο με κρυφό χώρο αποθήκευσης και συρτάρια.

Το κρεβάτι είναι άνετο με κρυφό χώρο αποθήκευσης και συρτάρια.

Στο σαλόνι, ο χώρος ορίζεται από ένα έπιπλο από πεύκο που προσφέρει επιπλέον χώρο αποθήκευσης και λειτουργεί ως πάγκος τραπεζαρίας καθώς και καναπές. Τα πρωτότυπα υλικά όπως το ξύλινο δάπεδο και οι δοκοί από σκυρόδεμα επαναφέρονται στην επιφάνεια και ενσωματώνονται με τις νέες προσθήκες.

Το σαλόνι με ξύλο και ζωηρές πινελιές χρώματος.
Ο ξύλινος καναπές έχει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Το λευκό κυριαρχεί εντός του μικρού διαμερίσματος που με αυτή τη χρωματική επιλογή δίνει την αίσθηση πως είναι μεγαλύτερο, ενώ παράλληλα υπάρχουν και ζωηρές αντιθέσεις με το γαλάζιο σε ορισμένες επιφάνειες και τις πετρόλ λεπτομέρειες που χαρίζουν χαρακτήρα στον χώρο. Δεν λείπει ούτε το πράσινο στοιχείο ενώ οι γραμμές του σχεδιασμού είναι λιτές.

H κουζίνα στα αριστερά λειτουργεί και ως τοίχος με το υπνοδωμάτιο.
Ένας έξυπνος και λειτουργικός σχεδιασμός.
To μπάνιο.

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτέκτονας: Federica Scalise

Ξυλουργική: Ανδρέας Μουτσάνας, Δημήτρης Βικάτος

Φωτογραφίες: Γιάννης Δρακουλίδης

Πηγή:bovary.gr

About Post Author