Διπλή βράβευση στον Γιώργο Τσούκαλη από την AHEPA και την ΑΕΑE στο Ψυχικό

του Λεόντιου Πετμεζά

Η AHEPA Ψυχικού και η Αθλητική Ένωση Αστυνομίας Ελλάδος τίμησαν τον Γιώργο Τσούκαλη για τον μακρόχρονο αγώνα του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και με πάνω από εκατό όρθιους καλεσμένους που παρακολούθησαν την λαμπρή τελετή από τα ανοιχτά παράθυρα της αίθουσας εκδηλώσεων του χώρου Blue Bell στο Παλαιό Ψυχικό ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας τιμήθηκε για το εθνικό έργο του.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος. Για το σημαντικό διαμέσου των χρόνων έργο του Γιώργου Τσούκαλη μίλησε εκτενώς ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης. Στο τεράστιο έργο του Γιώργου Τσούκαλη και στο διαρκές κυνήγι των αρχαιοκάπηλων αναφέρθηκε ο στρατηγός και πρόεδρος της IPA Ελλάδος (Διεθνής Ένωση Αστυνομικών) Βλάσης Βαλατσός που τόνισε την άψογη συνεργασία του Γιώργου Τσούκαλη με την ΕΛΑΣ. Για το σπουδαίο έργο του στην πολιτιστική κληρονομιά αναφέρθηκε ο στρατηγός και πρώην αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Γιάννης Καμνής ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον αδιάφθορο κυνηγό αρχαιοκάπηλων . Η διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας Ελένη Μυλωνοπούλου μίλησε για το προφίλ των αρχαιοκάπηλων και για τον «εθισμό» του Γιώργου Τσούκαλη με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρώην υφυπουργός Ζωή Ράπτη έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Τσούκαλη αναφερόμενη στην μακρόχρονη δράση του και στην στάση ζωής του. Η πρόεδρος των Αμαρυλλίδων Ειρήνη Ξακουστή μίλησε με θερμά λόγια για το εθνικής σημασίας έργο του. Η εκπρόσωπος του αρχηγού της ΕΛΑΣ διευθύντρια κυρία Γκάρη Αργυρώ τόνισε την αμφίδρομη σχέση εκτίμησης και σεβασμού που υπάρχει εδώ και 34 χρόνια ανάμεσα στο τιμώμενο πρόσωπο και την Ελληνική αστυνομία. Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος της AHEPA Παναγιώτης Ριζόπουλος και ο αντιπρόεδρος της αθλητικής ένωσης αστυνομίας παρέδωσαν τιμητικές πλακέτες στον Γιώργο Τσούκαλη ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στους οποίους ήταν πρώην και νυν αξιωματικοί από το τμήμα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος.

Εν μέσω χειροκροτημάτων ο Γιώργος Τσούκαλης αφιέρωσε όλες τις βραβεύσεις του στη σύζυγο του Μαργαρίτα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τον «ανέχεται» με το πάθος του για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

Μετά το πέρας της συγκλονιστικής εκδήλωσης, η οποία λόγω μεγάλης προσέλευσης κόσμου έπρεπε να φιλοξενηθεί σε μεγαλύτερη αίθουσα, ακολούθησε λαμπρή δεξίωση.

Συγκινημένος ο Γιώργος Τσούκαλης δεχόταν συγχαρητήρια απ’ όλους ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες μέρες ετοιμάζει σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ κάτι πολύ σημαντικό.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ανέφερε για το Γιώργο Τσούκαλη:

”Ο Γιώργος Τσούκαλης έλκει την καταγωγή του από την Ήπειρο , ως εκτούτου , η τεράστια προσφορά του στην καταπολέμηση του εγκλήματος κατά των αρχαιοτήτων της πατρίδος μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή σε όλους τους Ηπειρώτες. Με την ιδιότητα μου ως προέδρου της πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας Ελλάδος το εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Του εύχομαι από καρδιάς υγεία και δύναμη. Να συνεχίσει να προσφέρει το έχει ανάγκη ο πολιτισμός μας και η πατρίδα μας.”

About Post Author