Παγωτό ρυζόγαλο, η απογείωση της παράδοσης

Το απόλυτο επιδόρπιο που θα εκτιμήσουν οι λάτρεις του ρυζόγαλου (και όχι μόνο) και θα δροσίσει μικρούς και μεγάλους τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Με κοκκώδη υφή από το ρύζι ή κρεμώδες αποτέλεσμα (αν το αλέσετε στο μούλτι) και ακαταμάχητα αρώματα από την κανέλα και τη βανίλια, θα γίνει το αγαπημένο σας παγωτό. Σερβίρετέ το πασπαλισμένο με κανέλα και συνοδέψτε το με βάφλες, δίνοντας στο παραδοσιακό αυτό γλύκισμα μια φρέσκια και μοντέρνα εκδοχή.

Υλικά για τη Συνταγή

  • 1 ½ φλιτζάνι γάλα, πλήρες
  • 1 κανελόξυλο, καλής ποιότητας
  • ½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 1 λοβό βανίλιας, χαραγμένο στη μέση
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, με όλα τα λιπαρά
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 85 γραμμάρια κρέμα τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη + λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1.Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το γάλα, το κανελόξυλο, το ρύζι, το λοβό βανίλιας και την κρέμα γάλακτος. Φέρτε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

2.Προσθέστε τη ζάχαρη, την κρέμα τυρί και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ενσωματωθεί πλήρως το τυρί. Αποσύρετε από τη φωτιά, καλύψτε το σκεύος και αφήστε το να χλιαρύνει.

3.Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο με πάγο και νερό και τοποθετήστε από πάνω τους ένα άλλο μέτριο μπολ.

4.Αφαιρέστε το κανελόξυλο και το λοβό βανίλιας από το μίγμα ρυζιού και ρίξτε μέσα τη σκόνη κανέλας. Ανακατέψτε καλά και μεταφέρετε το μίγμα στο προετοιμασμένο μεσαίο μπολ που κάθεται στον πάγο. Ανακατέψτε μέχρι να κρυώσει το μίγμα.

5.Αποσύρετε το μπολ από το παγόλουτρο, καλύψτε την επιφάνειά του και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 4 ώρες το λιγότερο ή καλύτερα για όλο το βράδυ.

6.Βγάλτε το από το ψυγείο, ανακατέψτε το και τοποθετήστε το μίγμα σε μια παγωτομηχανή, ετοιμάζοντάς το σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής. Σερβίρετε αμέσως για πιο μαλακό και κρεμώδες αποτέλεσμα ή τοποθετήστε το στην κατάψυξη σε δοχείο που σκεπάζεται για 2-3 ώρες ακόμα για πιο σφικτό και δεμένο παγωτό. Πασπαλίστε με λίγη επιπλέον κανέλα, αν επιθυμείτε.

Συμβουλή

-Μπορείτε να αλέσετε σε ένα πολυμηχάνημα ή με το ραβδομπλέντερ τη μισή ποσότητα από το μίγμα του ρυζόγαλου, αν επιθυμείτε λιγότερο κοκκώδη υφή στο παγωτό.

-Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ξύλο και σκόνη κανέλας (Κεϋλάνης και όχι κασσία) για πιο εύγευστο αποτέλεσμα.

-Προσθέστε στο παγωτό 2/3 φλιτζανιού σταφίδες που έχετε μουλιάσει σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό ή μπράντι μέχρι να φουσκώσουν, αφού τις στραγγίσετε καλά πρώτα.

Πηγή:topontiki.gr

About Post Author