“Αν ήταν ένοχος” του Στάθη Βλαχάκου

της Λίτσα Κοντογιάννη

«Γενικά στη ζωή, φτάνει ένα ανεπαίσθητο θρόισμα του αέρα για να γκρεμίσει την περίτεχνη κατασκευή σου με τα τραπουλόχαρτα. Τότε διαπιστώνεις πως ίσως αξιολόγησες λανθασμένα τις προτεραιότητές σου».

Για τον επιθεωρητή Γκερντ Τσίμερμαν ωστόσο, αυτό το «ανεπαίσθητο θρόισμα» ήταν η δολοφονία του μεγάλου ευεργέτη, Αλφόνς Ζάουμπερ. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αναγκάζεται να ακυρώσει τις προγραμματισμένες διακοπές με την οικογένειά του, κάτι που θα προκαλέσει μια έκρηξη μεγατόνων. Τώρα, το γεγονός ότι ο ίδιος έχει αναλάβει την υπόθεση της δεκαετίας, αφήνει παγερά αδιάφορους τη γυναίκα και τα παιδιά του, τους οποίους νοιάζει μόνο να τον έχουν κοντά τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπόθεση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η πίεση από τους ανωτέρους είναι τεράστια και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιστασιακά και άνευ σημασίας. Όσο για τους υπόπτους, είτε είναι άφαντοι είτε ανύπαρκτοι. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί ένας αινιγματικός άντρας ο οποίος αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Ο Στάθης Βλαχάκος εστιάζει στον άνθρωπο πίσω από την έρευνα σκιαγραφώντας με μεγάλη ακρίβεια τον χαρακτήρα του Γκερντ Τσίμερμαν· τις εμμονές, τα κίνητρα, την προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον και στις επιθυμίες του. Ο συγγραφέας ωστόσο δεν παραλείπει να χτίσει και μια ενδιαφέρουσα πλοκή, που με τις ανατροπές της κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την υπόθεση μέσα από τα μάτια του επιθεωρητή και καλείται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Ήταν ένοχος;

Η κριτική μας

Ένα πολύ ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα που διατηρεί την κλασσικά σκοτεινή, νουάρ ατμόσφαιρα των συγγραφέων των δυτικών χωρών.

Ακόμα και το εξώφυλλο είναι πολύ πετυχημένο. Εντυπωσιακό και απόλυτα εναρμοσμένο με το πνεύμα της ιστορίας. Όποιος το βλέπει, δύσκολα το προσπερνάει.

Αληθινή έκπληξη ήταν για μένα η υπόθεση που εκτυλίσσεται στη Βαυαρία της Γερμανίας, μιας και γνωρίζουμε πως ο συγγραφέας σπούδασε στην Ιταλία και αρθρογραφεί σε ένα από τα ιταλικά, μουσικά περιοδικά. Έπιανα τον εαυτό μου να προσπαθεί να διαβάσει «σωστά» τα ονόματα των χαρακτήρων.

Ένα βιβλίο πολύ καλογραμμένο και κερδίζει εύκολα τους φίλους του είδους. Διαβάζεται αναμφισβήτητα απνευστί.

Αν και στην αρχή ο ρυθμός κυλάει με πιο αργό ρυθμό, στη πορεία όλα εκτελύσονται πιο γρήγορα, οι προβληματισμοί μας σχετικά με την υπόθεση αυξάνονται, η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη και στο τέλος με τη μεγάλη και απόλυτη ανατροπή όλα τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους.

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ένας αστυνομικός επιθεωρητής που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στο καθήκον και την οικογένειά του. Ένας άνθρωπος ικανότατος, που αγαπά τη δουλειά του, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, αλλά και η οικογένειά του παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου, ο συγγραφέας, μας κάνει να αμφιβάλλουμε κι εμείς μαζί με όλο το αστυνομικό τμήμα, για το αν είναι όντως ένοχος ο ύποπτος, κι αυτή η αίσθηση μας ακολουθεί μέχρι την τελική κλιμάκωση, και να απορούμε πραγματικά μέχρι που θα φτάσει το μυστήριο. Πόσο μακριά θα πάει τελικά η βαλίτσα; Όλο αναρωτιόμαστε «Βρε, μήπως δεν…»

Τελικά είναι ή δεν είναι ο πραγματικός δολοφόνος της ιστορίας; Ανακαλύψτε το και δεν θα βγείτε χαμένοι!

ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΟΧΟΣ