“Αδιέξοδοι καιροί” του Κωνσταντίνου Λίχνου

της Λίτσας Κοντογιάννη

Στην έκδοση αυτή, περιλαμβάνονται δεκαπέντε διηγήματα του Κωνσταντίνου Λίχνου, γραμμένα μεταξύ 2017 και 2022. Κοινός παρονομαστής των δεκαπέντε αυτών διηγημάτων, πολλά εκ των οποίων έχουν βραβευτεί σε πανελλαδικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, είναι το έντονο ιστορικό υπόβαθρο, η κριτική ματιά, με την οποία αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα και η ρεαλιστική αναπαράσταση των επιλεγμένων θεμάτων· θέματα τα οποία καταδεικνύουν τον βαθύ προβληματισμό τού συγγραφέα για τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του. Κάποια από τα διηγήματα, του εν λόγω τόμου, αναφέρονται σε παλιότερες εποχές, κυρίως σε ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα τον αιώνα που μας πέρασε, ενώ τα υπόλοιπα διαδραματίζονται στο “σήμερα”. Σε όλα, όμως, αυτό που θα συναντήσει ο αναγνώστης, είναι ο έντονος πολιτικός σχολιασμός και η ηθοπλαστική κατεύθυνση του συγγραφέα· μέσα από ιστορίες, που αποκαλύπτουν τις κοινωνικές αντινομίες των καιρών, και ήρωες παγιδευμένους στα σύγχρονα αδιέξοδα της εποχής.

Η κριτική μας

Αδιέξοδοι καιροί, αδιέξοδοι άνθρωποι, αδιέξοδες καταστάσεις, πάντα επίκαιρες, απόλυτα γνώριμες τουλάχιστον στους περισσότερους από μας.

Τα 15 αυτά διηγήματα μπορεί να προέρχονται από άλλες συγγραφικές δουλειές του βραβευμένου συγγραφέα, αλλά μια χαρά αναπαράγουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και σε τι εποχή ζούμε.

Με τη γλαφυρή του πένα και τα υπέροχα ελληνικά του, ο κύριος Λίχνος μας δίνει ρεαλιστικές και ολοκάθαρες εικόνες του σήμερα, που είτε τις έχουμε βιώσει κι εμείς οι ίδιοι, είτε έχουν συμβεί στο άμεσο περιβάλλον μας.

Η χρήση της πρωτοπρόσωπης αφήγησης δίνει στα κείμενα μια αμεσότητα στην αφήγηση, έτσι ώστε ο αναγνώστης να τη βιώνει σαν να ακούει τη φωνή της συνείδησης.

Είναι φορές που πραγματικά δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τον ήρωα της ιστορίας από τον συγγραφέα.

Οι ήρωές του ποικίλουν. Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι αλλά και άτομα του περιθωρίου που βρίσκονται και βιώνουν τη καθημερινότητά τους παντού, εκεί που βρισκόμαστε κι εμείς.

Αντιμετωπίζουν κι αυτοί προβλήματα που λίγο πολύ είναι γνώριμα σε όλους μας όπως η ανεργία, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μας λόγω της πανδημίας, θρησκοληψία, το χάσμα των γενεών και άλλα.

Η συμβουλή μας είναι να το διαβάσετε, γιατί δίνει άφθονη τροφή για προβληματισμό.

About Post Author