Στο εδώλιο για κακουργηματική κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδος 70χρονος Γερμανός

«Σάρωνε» με κάμερες και κιάλια στρατόπεδα στα Δωδεκάνησα – Ο κατηγορούμενος αποτελούσε μέλος δικτύου Τούρκων που εμπλέκονται στην προκειμένη περίπτωση

Κατηγορούμενος για κακουργηματική κατασκοπεία θα βρεθεί 70χρονος Γερμανός, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» τα 14 χρόνια κάθειρξης που του επιβλήθηκαν ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο σύμφωνα με την rodiaki.gr

Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί πριν από πέντε χρόνια στην Κω και αρχικά είχε παραπεμφθεί στο αυτόφωρο, ωστόσο τα στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή του και περιλήφθησαν στη δικογραφία, ανέτρεψαν την υπόθεση η οποία και τελικά παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, όπου τον Δεκέμβριο του 2016 κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατασκοπεία και του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή.

Κατά της απόφασης αυτής ο Γερμανός άσκησε έφεση η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις 7 Οκτωβρίου 2019.

Ειδικότερα, για τον 70χρονο Γερμανό όλα ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου 2014 οπότε και συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, και με τη δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του για κατασκοπεία παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η αστυνομία, ο κατηγορούμενος το πρωί της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου προσέγγισε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί της Κω και το φωτογράφιζε εξωτερικά.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω και απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας εντόπισαν τον 70χρονο και το αυτοκίνητό του.

Από έρευνα που έγινε στο όχημά του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ζευγάρι κιάλια και διόπτρα
  • τρεις κάρτες μνήμης φωτογραφικής μηχανής.

Ακολούθησε έρευνα και στην κατοικία του, όπου παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Δύο ατζέντες και άλλα έγγραφα με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • τουριστικός χάρτης της πόλης της Κω µε χειρόγραφες σημειώσεις,
  • εξωτερικός σκληρός δίσκος,
  • δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet,
  • πέντε USB Sticks,
  • δύο κασέτες βιντεοκάμερας,
  • κινητό τηλέφωνο.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στο σπίτι του, υπήρχαν καταγεγραμμένες συντεταγμένες, που αντιστοιχούσαν σε θέσεις στρατοπέδων, δημοσίων υπηρεσιών και κτηρίων της νήσου Κω.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός διέμενε στην Κω τα τελευταία δύο χρόνια πριν τη σύλληψή του.

Σε βάρος του 70χρονου αλλοδαπού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και στις 17 Οκτωβρίου 2014 το μεσημέρι παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο δικαστήριο.

Ωστόσο προτού ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία νέα στοιχεία προσκομίστηκαν στο δικαστήριο τα οποία και ανέτρεψαν την όλη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που είχαν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές της Κω ήταν επιβαρυντικό για τον 70χρονο ο οποίος στη συνέχεια ήρθε αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπεία, σε βαθμό κακουργήματος.

Έτσι η δίκη δεν έγινε ποτέ, ενώ ο 70χρονος αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ανάκριση.

Ο αλλοδαπός συνοδευόμενος από το συνήγορό του προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και με πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε αποδέχτηκε το μερίδιο της ευθύνης που φέρει για την πράξη που του καταλογίζεται.

Ο 70χρονος συνεργάστηκε πλήρως με τις διωκτικές αρχές του νησιού και επεσήμανε μεταξύ άλλων στην απολογία του, το γεγονός πως ό,τι στοιχεία συγκέντρωσε ήταν σε κοινή θέα και κοινώς γνωστά.

Με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 70χρονος Γερμανός είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Ομόφωνα ένοχος- κανένα ελαφρυντικό

Τον Δεκέμβριο του 2016 η υπόθεση του αλλοδαπού εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου. Το πρωτόδικο δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 70χρονο, ούτε και αυτοτελή ισχυρισμό και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αιτιολογώντας την απόφαση του σώματος, ο πρόεδρος της έδρας είχε πει μεταξύ άλλων πως ελήφθησαν υπόψη η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην ασφάλεια του κράτους αλλά και ο αποδέκτης αυτών των πληροφοριών. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν κάποιοι Τούρκοι που εμπλέκονται στην κατασκοπεία της περιοχής και ο κατηγορούμενος αποτελούσε μέλος του δικτύου αυτού.

«Αν οι πληροφορίες αυτές ήταν λιγότερο ή περισσότερο απόρρητες, αυτό δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο, διότι σε κάθε περίπτωση μπορούν να επιφέρουν βλάβη στη χώρα» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος είχε πρώην στρατιωτική εμπειρία, ήθελε να «βγάλει» έξω από την υπόθεση τη γυναίκα του, έπαιρνε αμοιβή και η όλη οργάνωση γινόταν με τρόπο τέτοιο ώστε η δράση του να μην είναι εμφανής.

Ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο παρουσιαστικό του κατηγορουμένου, το οποίο παραπέμπει σε άνθρωπο πέρα πάσας υποψίας, ενώ αναφορικά με τον τραπεζικό του λογαριασμό τον οποίο ο 70χρονος Γερμανός απέκρυψε από τις διωκτικές αρχές, είπε ότι αυτό το έκανε όχι για να μην του τον κατασχέσουν αλλά για να μην γίνει περαιτέρω έλεγχος στα ποσά που διακινήθηκαν μέσω αυτού.

Έτσι το δικαστήριο απέρριψε με το σκεπτικό αυτό τον ισχυρισμό περί πραγματικής πλάνης του κατηγορουμένου, αλλά και τα ελαφρυντικά της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, διότι το πρώτο δεν αποδεικνύεται και το δεύτερο έχει να κάνει με την ομολογία του 70χρονου.

Για αυτήν ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι πράγματι ο αλλοδαπός φάνηκε να συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές, όμως από τα όσα είπε δεν δόθηκαν επί της ουσίας περαιτέρω στοιχεία. Μάλιστα ο δικαστικός λειτουργός τόνισε ότι ο 70χρονος προχώρησε σε μία ομολογία που «ενοχοποιούσε» τον ίδιο τον κατηγορούμενο ώστε να μην προχωρήσουν οι έρευνες των διωκτικών αρχών σε μεγαλύτερο βάθος.

Άλλωστε ο ίδιος είχε πλέον «καεί».

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 70χρονο Γερμανό για κακουργηματική κατασκοπεία και του επέβαλε κατά πλειοψηφία ποινή κάθειρξης 14 ετών (δύο ένορκοι μειοφήφισαν και πρότειναν να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αποδέχτηκε εν μέρει την πράξη του

Σημειώνεται πως κατά την απολογία του ο 70χρονος Γερμανός κατηγορούμενος, όπως και ανακριτικά, δήλωσε ότι πράγματι φωτογράφιζε τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, διότι, όπως είπε, ήταν παλιές και όχι τόσο σύγχρονης τεχνολογίας. Επίσης ο ίδιος πρόσθεσε ότι γνώριζε ότι ήταν παράνομο όχι όμως τόσο κακό, ενώ παραδέχτηκε ότι για τη «δουλειά» αυτή θα ελάμβανε το ποσό των 2000 ευρώ.

Ο 70χρονος στο άκουσμα της απόφασης εμφανίστηκε ξαφνιασμένος και σοκαρισμένος, καθώς προφανώς δεν περίμενε να καταδικαστεί και να του επιβληθεί τόσο μεγάλη ποινή κάθειρξης.
Κατά της απόφασης αυτής ο αλλοδαπός άσκησε έφεση προκειμένου να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την ποινή που του έχει επιβληθεί, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours