Οι τρεις τους

της Λίτσας Κοντογιάννη

Στην Αθήνα της δεκαετίας του ’70 –εν μέσω κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών αλλαγών, με τη Χούντα να απέρχεται και την ελπιδοφόρα Μεταπολίτευση να μπαίνει στο προσκήνιο–, τρεις έφηβες γνωρίζονται στο Γυμνάσιο. Το ενάμισι θρανίο, που αναγκαστικά μοιράζονται στην τάξη, είναι μόνο η απαρχή μιας φιλίας γνήσιας και ανθεκτικής και μιας σχέσης αδιάρρηκτης, που τίποτα δεν φαίνεται ικανό να την επηρεάσει. Οι τρεις τους είναι πλέον αξεχώριστες, αφού η μία αποτελεί την καρδιά, η δεύτερη τη σάρκα και η τρίτη το πνεύμα του αδιάσπαστου συνόλου τους. Τα χρόνια περνούν κι εκείνες ενηλικιώνονται, ακολουθώντας η καθεμιά και διαφορετικό δρόμο. Στην πορεία, θα γνωρίσουν τον έρωτα, τη συντροφικότητα, τις απολαύσεις, κυνηγώντας ιδανικά, όνειρα, επιθυμίες και φιλοδοξίες. Όμως, η ζωή ή οι Μοίρες τις κατευθύνουν σε διαφορετικές από τις αρχικές τους πορείες, θέτοντάς τις αντιμέτωπες με διλήμματα, ενοχές και μυστικά που παραμονεύουν σε κάθε στροφή του δρόμου τους. Θα κατορθώσουν οι τρεις τους να διατηρήσουν τη φιλία τους αλώβητη; Θα έχουν τη δύναμη να κατανοήσουν, να συγχωρέσουν και να βάλουν την αγάπη που τις δένει πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο;

Η χαρισματική συγγραφέας μάς παρασύρει σε μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης, αστείρευτης αγάπης δίχως όρους και λυτρωτικής συγχώρεσης.

Η κριτική μας

Η συγγραφέας της επικής τριλογίας ΕΥΤΟΠΙΑ μας προσφέρει αυτή τη φορά, με την πάντα συναρπαστική πένα της ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο. Σε αυτό της το μυθιστόρημα καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις, και πιο συγκεκριμένα με την πραγματική φιλία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποτιμηθεί πολύ.

Μιλάμε για τους πραγματικούς φίλους που βρίσκονται πάντα εκεί για μας, δεν μας κρίνουν για τις εκάστοτε πράξεις και αποφάσεις μας, μας συμπαραστέκονται, αγωνίζονται μαζί μας, μεγαλώνουν μαζί μας, είναι πολλές φορές πιο κοντά μας κι από την οικογένειά μας. Και το βασικότερο όλων είναι πως ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΕ ΟΛΑ!

Χρονικά η υπόθεση της ιστορίας κινείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και φτάνει μέχρι σήμερα. Μια πορεία που σηματοδοτείται από τρομερές αλλαγές σε όλους τους τομείς, οι οποίες δεν άφησαν αλώβητες τις ηρωίδες μας.

Τολμώ να αναφέρω πως κι εγώ έχω ζήσει ένα μεγάλο μέρος όλων όσων περιγράφει η συγγραφέας μας, και όλες αυτές τις αλλαγές που αναφέρει, τις έχω βιώσει βαθιά μέσα στο πετσί μου.

Και πόσο πραγματικά σημαντικό είναι για έναν έφηβο να υπάρχει έστω κι ένας αδελφικός φίλος στη ζωή του.

Κατά βάθος αυτή η ιστορία, είναι η δική μας ιστορία. Και μήπως δεν είναι στην ουσία τρεις διαφορετικές γυναίκες αλλά οι διαστάσεις της προσωπικότητας μιας και μόνης γυναίκας;

Μια ολοζώντανη γραφή της κυρίας Παπαθεοδώρου, με απόλυτα αληθινούς χαρακτήρες, στους οποίους μπορούμε να βρούμε και δικά μας κομμάτια. Περιγράφει πρόσωπα και καταστάσεις με σεβασμό και αγάπη. Καταφέρνει και μας δίνει ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα.

Δεν υπερβάλλει, δεν μακρηγορεί και μας μεταφέρει μια ατμόσφαιρα που άλλοτε γίνεται σκληρή και άλλοτε μοναδικά γλυκιά.

Με τον τρόπο της μας δείχνει πως τουλάχιστον απέναντι στον εαυτό μας οφείλουμε να είμαστε αληθινοί. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να είμαστε και απέναντι στους πραγματικούς φίλους μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να λυτρωθούμε από τα λάθη μας και να ατενίσουμε χωρίς βαρίδια το μέλλον.

Διαβάστε το, γιατί σίγουρα θα σας ταξιδέψει σε όσα έχουν πραγματική αξία και θα σας θυμίσει πως μόνο η αληθινή φιλία μπορεί να αντέξει τα πάντα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΑΝΕΜΟΣ 

ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2021

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 366ISBN: 9789606420696

About Post Author