ΑΝΔΡΑΣΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τάκης Παπαματθαίου: «Ο γιος μου δεν ήθελε να έρθει στη σχολή που δίδασκα»

Spread the love

Για τον γιο του Ιάσονα Παπαματθαίου, ο οποίος ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα του, μίλησε ο Τάκης Παπαματθαίου.

Ο γνωστός ηθοποιός σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες, την αναξιοκρατία, το αφιλότιμο χαρακτηριστικό του επαγγέλματος.

-Ο γιoς σου, ο Ιάσονας, έχει ξεκινήσει τη δική του πορεία στον χώρο της υποκριτικής.

Κι η μάνα του ηθοποιός ήταν, στο θέατρο Τέχνης είχαμε γνωριστεί εκεί στον Κουν. Εγώ ήμουν μεγαλύτερος… Γι’ αυτό κόλλησε και το “μικρόβιο” ο Ιάσονας.

-Άρα ήταν μονοδρομημένη η πορεία του;

Ο Ιάσονας είχε τις πρώτες του εμπειρίες στο σανίδι από 16 χρονών. Το πατρικό της γυναίκας μου, που μέναμε όταν ήμασταν παντρεμένοι, ήταν στη Λαμπρινή, εκεί υπάρχει το Άλσος Βεΐκου. Η πρώην σύζυγός μου, Γεωργία Δαμίλου, ωραία κοπέλα, καλή ηθοποιός, τότε σκηνοθετούσε, κι από τότε που χωρίσαμε δεν έκανε πράγματα, δεν το κυνήγησε.

-Αφοσιώθηκε, στο παιδί.

Δεν ξέρω, εγώ χώρισα όταν ο Ιάσονας ήταν 9 χρονών, τον είχε η μητέρα του…. Δεν ξέρω… Μπορεί να μην της έκανε ο χώρος. Το παιδί, στα 16 του, έπαιζε σ’ αυτές τις ερασιτεχνικές παραστάσεις, κι από τότε κατάλαβα ότι έχει ταλέντο, μάλιστα μόλις τελείωνε η παράσταση κι υποκλινόταν ο Ιάσονας γινόταν χαμός. Τον έχω παρακολουθήσει στα πρώτα του βήματα, με κάτι ομάδες πειραματικές κι ήταν εξαιρετικός. Θυμάμαι είχαν ανεβάσει το “Δον Ζουάν”, του Μολιέρου και μου είχε πέσει το σαγόνι. Γενικά, είμαι εγκρατής στην κρίση μου, κι αυστηρός στον εαυτό μου, αλλά και στον γιο μου. Είχε ασχοληθεί και με τη μουσική, καθώς τραγουδάει καταπληκτικά και του είχα πάρει και ντραμς, όλα κομπλέ.

-Εσύ ήθελες ν’ ακολουθήσει το επάγγελμα σου;

Εκείνος το ήθελε από μικρός, εγώ το μόνο που του είπα, είναι: “Είσαι σίγουρος Ιάσονα, δε βλέπεις πόσο δύσκολα είναι;”. Μου είπε ότι το ήθελε και τότε του απάντησα: “Εντάξει, προχώρα…”. Εγώ, βλέποντας τις δυσκολίες, την αναξιοκρατία, το αφιλότιμο χαρακτηριστικό του επαγγέλματος, όταν μου το είπε, δεν ήταν κάτι που θα με ενθουσίασε. Αφιλότιμο είναι! Εμένα σε κάποιες περιπτώσεις έπαθε και η υγεία μου.

-Τι σου συνέβη;

Επειδή έχω δουλέψει τόσο πολύ χειμώνα-καλοκαίρι, το 90% από τις δουλειές του καλοκαιριού, ήταν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, με Αριστοφάνη και παράλληλα εμφάνιση σε Ηρώδειο και Επίδαυρο. Το τι ιδρώτα έχω ρίξει με τα βαριά ρούχα, με το βαρύ μακιγιάζ, με τις περούκες, για να παίξω Αριστοφάνη ή Μολιέρο, με αποτέλεσμα να έχω πάθει αφυδάτωση, όχι κάτι σοβαρό, αλλά υπέφερα με κολικούς χρόνια ολόκληρα, με το νεφρό μου, κι αυτό από την αφυδάτωση.

-Είναι δύσκολο για τα παιδιά των καλλιτεχνών να σηκώσουν το “ανάστημα τους”, όποιο κι αν είναι αυτό; Είναι άδικο να γίνεται σύγκριση με τους γονείς τους;

Βέβαια, είναι άδικο να γίνεται σύγκριση. Ο Ιάσονας δεν ήθελε να έρθει στη σχολή που δίδασκα εγώ, που από την μεριά μου, του έλεγα: “Ελα θα σου πω την εμπειρία μου, όλα τα μυστικά… Δεν θα πληρώνει τα δίδακτρα στη σχολή, θα πω να μου τα αφαιρούν από τον μισθό μου”, κι εκείνος μου είπε: “Οχι”.

-Δεν ήρθε;

Όχι βέβαια, δεν ήθελε να συνδυαστεί, σαν να τον βοηθάω εγώ, στο οτιδήποτε. Του είχα πει, όταν τελείωνε τη σχολή, τότε που έπαιζα Αριστοφάνη, με το Φιλιππίδη: “Είναι ευκαιρία τώρα που τελειώνεις, να κάνεις ένα καλό ξεκίνημα στο θεατρικά δρώμενα, παίζοντας στην Επίδαυρο, θα πληρώνεσαι και γι’ αυτό”. Του είπα να το αποφασίσει, γιατί ήταν μια καλή ευκαιρία, κι εκείνος τότε μου απάντησε: “Αν είναι μόνο αυτή η ευκαιρία στη ζωή μου…”, είπε στο Λοιπόν.

Comment here

shares