Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει «κοστούμι» 16 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό

Τεράστιο και παράλογο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού μέτρα ύψους 16 δις ευρώ χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση.

Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας, με αιχμή την οικονομική πολιτική που έχει σχεδιάσει για την επόμενη διετία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε στον πρωθυπουργό έναν «ερασιτεχνισμό» άνευ προηγουμένου όσον αφορά τα σχέδια για το νέο, ιδιωτικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης που προς ώρας αποσύρθηκε, αλλά και για τον αδιαφανή τρόπο διάθεσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έρχονται μέτρα 16 δισ. ευρώ

Ως ένα τεράστιο και παράλογο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού μέτρα ύψους 16 δις ευρώ ή αλλιώς 9 μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε σχεδόν 18 μήνες, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση.

«Άκουσα χθές τον κ. Μητσοτάκη να μιλά από αυτό εδώ το βήμα και νόμιζα ότι μιλά για κάποια άλλη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι επαναφέρει την οικονομία σε κανονικότητα, σε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση της πραγματικότητας απ’ αυτή την τοποθέτηση. Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023.

Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Εννιά μονάδες ισοδυναμούν με 16 δις ευρώ!

Μια δυσθεώρητη δημοσιονομική “προσαρμογή”, για να το θέσω ευγενικά, την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερφορολόγηση

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτά τα χρήματα, θα παρθούν από το πορτοφόλι του Έλληνα φορολογούμενου, καθώς το σχέδιο Μητσοτάκη στηρίζεται στην αδιανόητη -όπως τη χαρακτήρισε- πρόβλεψη περί εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία.

«Την ώρα δηλαδή που υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο όχι απλώς αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται καμία στήριξη, αλλά ότι θα είναι και σε θέση να πληρώνουν πολλαπλάσια. Πόσο εκτός πραγματικότητας οικονομικής και κοινωνικής πρέπει να βρίσκεται ένας πρωθυπουργός για να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ασφάλιση

Φυσικά, από τη κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα γίνονταν να απουσιάζει το ζήτημα με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το οποίο και χαρακτήρισε «μνημείο ερασιτεχνισμού», υποστηρίζοντας πως διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων.

«Η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους σωρευτικά πάνω από 70 δις!

Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για ένα σχέδιο που θέτει σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, τις ήδη καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων, τις εισφορές των μελλοντικών εργαζόμενων που εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, αλλά για ένα επικίνδυνο σχέδιο που προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά το οποίο θα πληρώσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Και για ποιο λόγο;

Ο μόνος λόγος της εμμονής της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ελπίζω σύντομα να μιλάμε όχι για πρόσκαιρη υποχώρηση αλλά για οριστική ματαίωση του σχεδίου αυτού, και από την πλευρά μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σ αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να διαθέσει η κυβέρνηση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας σήμερα ως σύμμαχο του το δημοσίευμα του EurActive, το οποίο και υποστηρίζει ότι πολλά κράτη, με πρώτο τη Γερμανία, ζήτησαν να τροποποιηθεί η ελληνική πρόταση για μία σειρά από λόγους.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια, και ότι η ρευστότητα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

«Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για παντελή έλλειψη διαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους με τους οποίους θα δίνεται αυτή η χρηματοδότηση, ούτε ποιοι θα ωφεληθούν, ούτε γιατί, ούτε πόσο.

Μιλάμε όμως για δάνεια που τα χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι, όχι για την προσωπική περιουσία του κ. Μητσοτάκη. Και είναι γι’ αυτούς τους λόγους που εγκαλείται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τους αδιαφανείς και προβληματικούς σχεδιασμούς της. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αλήθειες τις οποίες κάνει ότι δεν βλέπει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας .

Τέσσερις προκλήσεις για το μέλλον

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε ως βασικές προτεραιότητες για το μέλλον, τέσσερεις προκλήσεις. Αυτές είναι:

  • Πρώτη, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
  • Δεύτερη, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • Τρίτη, η δημιουργία μιας δυνατής οικονομίας.
  • Και τέταρτη, η θεσμική εξέλιξη της χώρας, ως μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατία.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours