Έκτακτος φόρος 33% στα διυλιστήρια για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τον επιβάλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Στην επιβολή έκτακτου φόρου 33%, επί των των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, φαίνεται πώς προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.  

Σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο Γιώργος Αυτιάς στην πρωινή εκπομπή του στον ΣΚΑΪ, «οι χώρες πρέπει να επιβάλουν αυτόν τον έκτακτο φόρο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών, με αφετηρία το 2019». 

Όλα δείχνουν, ότι «η  έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα προχωρήσει στην Ελλάδα κατά το μοντέλο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στην αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι όλες οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την προστασία των νοικοκυριών ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

About Post Author