Γαλλία: Στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για το συνταξιοδοτικό

Με πλακάτ που απεικονίζουν τον Μακρόν αλά Θάτσερ με πέρλες στο λαιμό, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες ξεχύνονται σήμερα στους δρόμους της χώρας για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση των Παρισίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να κάνει πιο εργατικούς τους συμπατριώτες του αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια – από τα 62 έως τα 64 – μόνο που οι ίδιοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του. Πάνω από 580.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί ύστερα από αίτημα των συνδικάτων που εκφράζουν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο του Μακρόν, σε κείμενο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο «Change.org», υπό τον τίτλο: «Συνταξιοδοτήσεις: όχι σε αυτή την άδικη και βάναυση μεταρρύθμιση!», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα μέσα μεταφοράς- θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των τρένων και το 20% των πτήσεων έχει ήδη ακυρωθεί. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, CGT, στα περισσότερα διυλιστήρια της TotalEnergies, το 70% έως το 100% των εργαζομένων θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Για την εφημερίδα «Liberation», η «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» στο συνταξιοδοτικό είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αποδεκτή από τα ισχυρότερα συνδικάτα. Για το λόγο αυτό, αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση της Γαλλίδας πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν το Ελιζέ ότι θα προβούν σε μαζικές διαδηλώσεις.

Μετά την εγκατάλειψη της πρώτης μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό λόγω της πανδημίας το 2020, εξηγεί η εφημερίδα «Le Monde», η δεύτερη μεταρρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς την πλειοψηφία των «μακρονιστών» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό κρύβουν και μερικά… δωράκια, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, όπως η αύξηση της κατώτερης σύνταξης και κάποιες παραχωρήσεις για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν κατάφεραν να καταλαγιάσουν την οργή των συνδικάτων.

Πηγή:protothema.gr