Πόσοι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να βελτιώσουμε τη διατροφή μας μόνο για να απογοητευτούμε λίγες μέρες ή εβδομάδες αργότερα; Υπάρχουν τόσες πολλές συμβουλές εκεί έξω για το ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε – και ποια να αποφεύγετε – μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Ως εκ τούτου, όλα μπορεί να γίνουν υπερβολικά, αλλά ευτυχώς υπάρχει βοήθεια. Πριν διορθώσετε τα πράγματα με τη διατροφή σας, είναι ζωτικής σημασίας να δείτε τι δεν πάει καλά με αυτήν.

Δεν τρώτε αρκετό λίπος

Οι δίαιτες που αποκλείουν ή περιορίζουν δραστικά το λίπος τείνουν να αντικαθιστούν όλες αυτές τις θερμίδες που λείπουν με υδατάνθρακες, κάτι που σας κάνει να οδηγείτε το τρενάκι του σακχάρου στο αίμα – κάτι που δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Το σώμα σας προσπαθεί συνεχώς να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Η κορτιζόλη σηματοδοτεί το σώμα σας να αποθηκεύσει σωματικό λίπος, αντί να το κάψει, και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Το διαιτητικό λίπος μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας πιο ομοιόμορφα και να αποτρέψετε την πείνα. Προσπαθήστε να αναζητάτε υγιή λίπη με κάθε γεύμα και αντί για σνακ με βάση τους υδατάνθρακες, αναζητήστε αυτά που περιέχουν υγιή λίπη ή πρωτεΐνη. Προσπαθήστε να βρείτε πράγματα όπως ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο καρύδας, αβοκάντο, ελιές, γκι, βούτυρο με χόρτο, γιαούρτι με πλήρη ζύμωση, λιπαρά κομμάτια βιολογικών κρεάτων, βοσκημένα αυγά ή λάδι αβοκάντο.

Δεν συμπεριλαμβάνετε υδατάνθρακες

Ακριβώς επειδή πρέπει να τρώτε λίπη δεν κάνει τους υδατάνθρακες εχθρό. Όταν χαμηλώνουμε τους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα από τα λαχανικά, κινδυνεύουμε να εξαλείψουμε τις φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την πέψη και τη μεταβολική ισορροπία. Οι ακραίες δίαιτες σε κάθε άκρο του φάσματος λίπους έναντι υδατανθράκων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό σας. Οι ερευνητές και που κάνουν δίαιτα ρωτούν για πάντα, ποιο είναι καλύτερο, χαμηλά λιπαρά ή χαμηλοί υδατάνθρακες; Αλλά δεν υπάρχει ούτε μία σωστή απάντηση.

Μερικοί άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα με περισσότερους υδατάνθρακες και κάποιοι καλύτερα με περισσότερα λιπαρά. Ο καθένας είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες με προβλήματα σακχάρου στο αίμα ή αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν βρει τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ευεργετικές ως βραχυπρόθεσμη διατροφική προσέγγιση. Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν υπό έλεγχο το σάκχαρό τους, αλλά έχουν κάποια κόπωση των επινεφριδίων ή ορμονικές ανισορροπίες, βρήκαν μια τέτοια δίαιτα πιο επιβλαβή μακροπρόθεσμα.

Μετράτε αριθμούς όταν πρέπει να μετράτε χρώματα

Το σώμα μας χρειάζεται πολλά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσει. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με τις μακροεντολές (τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερες ποσότητες για να μας δώσουν ενέργεια, άρα λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) ή τα σχέδια που βασίζονται σε θερμίδες είναι ότι προσηλώνουν τους αριθμούς, τις κλίμακες και τις μετρήσεις, χωρίς να αναγνωρίζουν τη θρεπτική πυκνότητα σε τρόφιμα και πώς ο μεταβολισμός σας ανταποκρίνεται σε αυτό. Το σώμα σας ανταποκρίνεται στην πραγματική τροφή με αυξημένη ικανοποίηση και καλύτερο μεταβολικό αποτέλεσμα.

Οι βασικές διατροφικές συνήθειες όπως το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο και το ρύζι προσφέρουν στο σώμα σας κάποια πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες, αλλά τι γίνεται με τη θρεπτική τους πυκνότητα και ποικιλία; Με άλλα λόγια, πόσα χρώματα έχει αυτό το γεύμα; Σε γενικές γραμμές, λιγότερο χρώμα σημαίνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερη ικανοποίηση από την κατανάλωση τους. Μπορεί να έχετε πετύχει τους μακροοικονομικούς στόχους σας, αλλά το σώμα σας εξακολουθεί να λαχταρά τα υπόλοιπα από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Όταν καταναλώνουμε πολλά πολύχρωμα λαχανικά, υγιή λίπη που ενισχύουν το σώμα και απαραίτητες πρωτεΐνες, ο μεταβολισμός μας ζωντανεύει, εξάγοντας διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να κρατήσει το σώμα σας ανεβασμένο.

Οι κορυφαίες επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Σκούρα φυλλώδη πράσινα
  • Πολύχρωμα λαχανικά (στοχεύστε 2-3 διαφορετικά λαχανικά σε κάθε γεύμα)
  • Μούρα
  • Εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ, γκρέιπφρουτ)
  • Βιολογικά βότανα (μαϊντανός, κόλιαντρο, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο)
  • Οργανικό κρέας
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο
  • Αυγά και πουλερικά βοσκής, βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτο, λιπαρά ψάρια που αλιεύονται άγρια
  • Λάδι καρύδας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, γκι και βούτυρο με χόρτο
  • Αβοκάντο
  • Ωμά βραζιλιάνικα καρύδια, καρύδια και μακαντάμια

healthweb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author