του Λεόντιου Πετμεζά

Mε επιτυχία εγκαινιάστηκε η ετήσια έκθεση του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφων Καβάλας με θέμα “ΥΔΡΟΟΝΕΙΡΟ” που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ισογείου της Μεγάλης Λέσχης.

Η τέχνη των συμμετασχόντων δημιουργών μέσα από τις πολυσήμαντες καταθέσεις τους καθίσταται μια κοινωνική δραστηριότητα με εμπειρική σχέση απέναντι στην καθημερινότητα,μια πρωτοβουλία που γίνεται αισθητή και σίγουρα επικοινωνιακή. Το εικαστικό σκέπτεσθαι διαμορφώνει μια διαφορετική οπτική ώστε να αντιλαμβανόμαστε το ωραίο της τέχνης μέσα από την κοινωνική αποστολή που γίνεται σημείο θεραπευτικής ενότητας. H σκέψη των εικαστικών καλλιτεχνών , οπλίζει την ψυχή του θεατή και τα επιτεύγματα τους γίνονται αντιληπτά τόσο από τα συναισθήματα, όσο και από τις αισθήσεις που εκπέμπουν. Με έκδηλο εκτόπισμα, στοχαστική πληρότητα και διακριτική εσωτερικότητα προσεγγίζουν συμβολικά κορυφαίες στιγμές και βιώματα ,όπως την συντροφικότητα στην ζωή, την εφήμερη ομορφιά, την μαγεία του σύμπαντος, την προσωπική οδύσσεια. Χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ποικίλες παραπομπές σε βαθύτερες ενστικτώδεις αναζητήσεις και σημαίνοντες προβληματισμούς.

Συγχρόνως, με σεβασμό απεικονίζουν μοτίβα , με μηνύματα της ενδότερης υπαρξιακής και της έκδηλης ανησυχίας για την πνευματική εξύψωση . Εστιάζουν αυθόρμητα σε ένα κόσμο που ενεργοποιεί τις ανώτερες αξίες που προορίζονται για τον απώτερο σκοπό της τέχνης. Με την προσέγγιση των μοτίβων αποβλέπουν στην πληρότητα του εσωτερικού κόσμου ,του πνευματικού και του ψυχοσυναισθηματικού διαμετρήματος. Στέλνουν μηνύματα που μεταδίδουν σκέψεις και που επιδρούν στην βούληση του κοινού .Τα συναισθήματα μεταβάλλονται σε μέσα ευαισθησίας με αισθαντική διάταξη . Το χρώμα ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αποκτά την σημασία του . Έχει μια φανερή επίδραση και παροτρύνει για μια δεύτερη ματιά , δίνοντας την δυνατότητα να ανακαλύψουμε αρκετές πτυχές απόδοσης και αποτύπωσης .

Στα εγκαίνια παρουσιάστηκε παράλληλα το θεατρικό δρώμενο “Υπάρχω κι εγώ εδώ” με σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνεία τραγουδιού από την Κυριακή Οβαλιάδου.

Την Κυριακή 31 Μαϊου ώρα 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί δωρεάν σεμινάριο δημιουργικής γραφής.

Ώρες λειτουργίας : 10.30 -13.30 και 18.30 – 21.30 καθημερινά εκτός Κυριακής 31 Μαΐου που θα λειτουργήσει κανονικά το απόγευμα ενώ το πρωί θα ανοίξει μόνο για το σεμινάριο δημιουργικής γραφής.

Όσοι γράφουν ή ενδιαφέρονται να γράψουν μπορούν να παραβρεθούν και να συζητήσουμε για τις μεθόδους γραφής, τις προοπτικές και τον τρόπο τα όνειρα τους να γίνουν πραγματικότητα.

Η δραστήρια πρόεδρος του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφων Καβάλας Κυριακή Οβαλιάδου ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς για την στήριξη τους, τους συμμετέχοντες στο θεατρικό δρώμενο: Θανάση Βερνεζη, Μανώλη Νάτσιο, Εύα Πασχάλη, μέλη της θεατρικής ομάδας “Ήθος Ποιώ”, τον Σουλεϊμάν Καρά που συνόδευσε με πλήκτρα το τραγούδι που ερμήνευσε στο δρώμενο και χάρισε μια όμορφη βραδιά με γνωστά μουσικά κομμάτια και βέβαια όλα τα μέλη του συλλόγου για τη συμμετοχή τους. Επίσης τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Μουμτσάκη και τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γρανα και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

About Post Author