Πέθανε ο πρωτοπόρος της reggae, Lee “Scratch” Perry

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Lee «Scratch» Perry – Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Βόρεια Τζαμάικα.

Έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια ο θρύλος της reggae, Lee «Scratch» Perry, ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς και μουσικούς της Τζαμάικα. Ο Lee «Scratch» Perry νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Lucea, στη Βόρεια Τζαμάικα, με τα αίτια του θανάτου του να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Ποιος ήταν ο Lee «Scratch» Perry

O Lee «Scratch» Perry ήταν ένας από τους πιο ανθεκτικούς και πρωτότυπους reggae παραγωγούς και καλλιτέχνες όλων των εποχών. Από την αρχή της σταδιοδρομίας του τη δεκαετία του ’60 ως τραγουδιστής και μηχανικός στο Studio One του Coxsone Dodd στο Kingston, με την παραγωγή των χαρακτηριστικών κλασικών έργων των Wailers, African Herbsman και Soul Revolution, το πρωτοποριακό στυλ του Perry συνέβαλε στο να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο αυθεντικούς θησαυρούς της reggae.

Η δημιουργική του μεγαλοφυΐα παρέμεινε εμφανής σε όλες τις δικές του μετέπειτα σόλο κυκλοφορίες.

Ήταν από τους αδιαμφισβήτητα πρωτοπόρους της reggae, ο Lee «Upsetter» Perry είχε συνεργαστεί με όλους σχεδόν, από τους Heptones μέχρι τους Skatalites και τους Clash.

Σίγουρα μια από τις πιο αξιοσημείωτες συνεισφορές του ήταν η σύζευξη του Bob Marley με τον Peter Tosh και τον Bunny Wailer με τους Barnet Brothers (Carley και «Familyman» που ήταν η καρδιά της ομάδας Perry, οι Upsetters) και έτσι συστάθηκαν οι Bob Marley and the Wailers.

Αφού το στούντιό του, το «Black Ark», κάηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Perry εξαφανίστηκε για λίγο από τη δημόσια ζωή, και επανεμφανίστηκε στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Επέστρεψε στο στούντιο με διάφορους συνεργάτες, από τον Adrian Sherwood ως τον Terence Trent D’Arby. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Perry εγκαταστάθηκε στις Ελβετικές Άλπεις («Τα βουνά μου δίνουν το φρέσκο ​​ελβετικό αέρα για να αναπληρώσω τη δομή μου ώστε να μπορέσω σύντομα να ενταχθώ στον αθάνατο αγώνα»).

Το ρεύμα εκφραστικών μονολόγων του Perry είχε χαρακτηριστεί από μερικούς ως λόγια ενός τρελού μυαλού, και από άλλους ως λόγια ενός προφήτη. Ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού, το μοναδικό εκφραστικό του στυλ είναι εθιστικό. Συχνά, οι λέξεις χωρίζονται στα πιο αγνά τους στοιχεία, ήχο και συναίσθημα. Η πρωτοποριακή χρήση ηχητικών εφέ, echo reverb και επανάληψης προσθέτει μια νέα διάσταση στη λαϊκή παράδοση της reggae και έχει επηρεάσει αμέτρητους άλλους καλλιτέχνες.

Πηγή:athensvoice.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours