Οι νέοι από 30 ετών έως 39 καλούνται από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca. Τα εμβόλια που απέρριψαν οι ηλικιωμένοι δίνονται στους νέους.
Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα πρόβλημα. Πρόβλημα εικόνας. Τουλάχιστον στην Ελλάδα που όλα διογκώνονται – αναλόγως – από τα media και από στόμα σε στόμα, το βασικό πρόβλημα του AstraZeneca είναι η εικόνα του.
Μπορεί οι θρομβώσεις να είναι 168 σε 30 εκατ. εμβολιασμούς, όμως η εικόνα του εμβολίου είναι συγκεκριμένη. Υπάρχει απροθυμία του κόσμου. Άσχετα με το ποιος φταίει για αυτή την εικόνα, αν υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, από αύριο Μεγάλη Τρίτη, η Ελλάδα είναι μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι νέοι 30 έως 39 ετών (όσοι θέλουν προφανώς) θα μπορούν να εμβολιαστούν αποκλειστικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Οι συζητήσεις είναι ήδη πολλές, την ώρα που οι νεκροί στη χώρα μας ξεπέρασαν τους 10.000.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, όμως ποια θα είναι τελικά η ανταπόκριση των νέων θα φανεί στην πράξη. Από αύριο.
Η γραμμή της Ελλάδας για τον εμβολιασμό είναι ξεκάθαρη: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο».
Η εικόνα όμως σήμερα είναι – επίσης – συγκεκριμένη. Και βρισκεται στο μυαλό πολλών νέων. Μια βόλτα στα social media όλες τις προηγούμενες μέρες για τα… περισσεύματα που δίνουν στους νέους φτάνει.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι:
1)Οι 30-39 και οι 40-49, προφανώς και όλοι οι νεότεροι, είναι αυτοί που έδειξαν την αλληλεγγύη στην πράξη. Αυτοί που κλείστηκαν μέσα από το πρώτο lockdown για να προστατέψουν τους ηλικιωμένους. Τότε όλοι θυμούνται τους Ειδικούς και τους πολιτικούς να καλούν με το… καλό ή απλά να κουνάνε το δάχτυλο στους νέους, ότι πρέπει να σκεφτούν τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους γονείς τους. Τους σκέφτηκαν λοιπόν. Έμειναν με 534 ευρώ το μήνα ή συνέχισαν την ανεργία τους, χωρίς να έχουν καμία ελπίδα να βρουν δουλειά. Έμειναν μέσα… μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, βυθίστηκαν στη σκληρή καθημερινότητα του lockdown για να προστατέψουν τους ηλικιωμένους και σήμερα τους δίνουμε τα περισσεύματα.
2)Η εικόνα του AstraZeneca λοιπόν έχει θέμα. Δεν το επέλεξαν οι μεγαλύτερες ηλικίες. Οι άνω των 60 και οι άνω των 65. Ακόμα και οι άνω των 75 και 85 ετών. Όλοι (ή σχεδόν όλοι για να μην αδικήσουμε όσους το έκαναν) δεν έδιναν σημασία στο αν θα έχουμε 10.000 νεκρούς και κλειστά τα πάντα. Απλά έψαχναν τρόπο να αλλάξουν το εμβόλιο, ακόμη και αν το επόμενο ραντεβού ήταν ένα μήνα μετά! Τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν άμεσα AstraZeneca, αλλά είπαν όχι. Το άφησαν για τους άλλους… Άλλωστε ήταν πρώτοι στη σειρά. Επέλεξαν λοιπόν. Και επέλεξαν να κάνουν Pfizer ή Moderna, για να συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι και να βλέπουν ΣΚΑΪ στην ασφάλειά τους. Αυτοί δεν έδειξαν την ίδια αληλλεγγύη.
3)Και φτάνουμε τώρα στα περισσεύματα. Αυτά που δεν θέλουν οι ηλικιωμένοι τα μαζέψαμε και τα δίνουμε στους νέους… Έτσι και αλλιώς τελευταίοι θα ήταν στη σειρά του εμβολιασμού. Ας πάρουν τώρα ότι μένει. Το θέμα είναι οι 30-39 ετών δέχονται έτσι αβασάνιστα να πάρουν αυτό που απέρριψαν οι ηλικιωμένοι; Θα δείξει από αύριο Μεγάλη Τρίτη.
Ήδη πάντως δύο «βόμβες» έσκασαν σήμερα, ένα 24ωρο πριν την επίσημη έναρξη του εμβολιασμού για τους 30-39 ετών και κυρίως πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις έγκυες και όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν.
Από τη μία η Αθηνού Λινού. Χωρίς να μασήσει τα λόγια της το είπε. «Πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55», είπε κι αναρωτήθηκε: «Είναι θέμα και δεν ξέρω γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν. Έπρεπε να ενθαρρύνουμε μετά τα 50».
Η δεύτερη βόμβα ήρθε από τον Αθανάσιο Σκουτέλη. Όσες γυναίκες νεαρές σκοπεύουν να μείνουν έγκυες να μην το κάνουν.
«Η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη», αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες», είπε ο παθολόγος και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Σκουτέλης
Εξήγησε, δε, πως θα εκδοθεί και σχετική οδηγία προς τους γιατρούς.
Αυτή λοιπόν είναι η αληλλεγγύη που δείχνει με τη σειρά της η ελληνική κοινωνία στους νέους. Τα περισσεύματα…
Ποιος φταίει λοιπόν για τον αποπροσανατολισμό του κόσμου – ηλικιωμένων και μη – είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα.
Το θέμα είναι ότι ο εμβολιασμός παραμένει το μοναδικό τρένο στο οποίο μπορούμε να πηδήξουμε αυτή τη στιγμή. Νέοι και ηλικιωμένοι…
+ There are no comments
Add yours