Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς έχει αποτελέσει θέμα πολυάριθμων επιστημονικών μελετών, με ορισμένες από αυτές να υπογραμμίζουν τα οφέλη και άλλες τις βλαβερές συνέπειές του.

Σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί θεωρείται πως έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και τη θεωρία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine.

Ωστόσο, ένα νέο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει η μελέτη είναι πως οι επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά εξαρτώνται και από την περιοδικότητα της κατανάλωσης. Η αστάθεια στην κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και με μέτρο, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 35.132 άτομα για διάστημα 10 ετών. Το δείγμα των συμμετεχόντων περιλάμβανε: άτομα που ακολουθούσαν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, άτομα που έπιναν περιστασιακά αλκοόλ με μέτρο και άτομα που είχαν σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρια θεωρείται η κατανάλωση έως και 168 γραμμαρίων αλκοόλ (αιθανόλης) την εβδομάδα για τους άντρες και 112 γραμμαρίων για τις γυναίκες. Ενδεικτικά, ένα μικρό ποτήρι μπίρα 250 ml ή ένα μικρό ποτήρι κρασί περιέχει 8-10 γραμμάρια αλκοόλ.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων ήταν πως εκείνοι που δεν έπιναν αλκοόλ σε σταθερή βάση είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Αυτό φάνηκε να ισχύει κυρίως για τις γυναίκες και για τα άτομα άνω των 55 ετών.

Η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κάποιας μορφής περιοδικότητα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η σταθερή κατανάλωση με μέτρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προστασία από καρδιακές παθήσεις, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours