Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα γυαλιά για την μπλε ακτινοβολία έχουν κερδίσει δημοτικότητα, και συχνά συνιστώνται από οπτομέτρες. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα γυαλιά ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο πιστεύαμε, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Database of Systematic Reviews,  αν και τα γυαλιά με φίλτρα για το μπλε φως έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν την ακτινοβολία από τις οθόνες, δεν φαίνεται να έχουν σημαντικό όφελος όσον αφορά την πρόληψη της καταπόνησης των ματιών ή τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μετά τη χρήση υπολογιστών.

Μάλιστα, καμία από τις προηγούμενες μελέτες δεν παρείχε αποδείξεις ότι οι φακοί φιλτραρίσματος του μπλε φωτός προστατεύουν από βλάβες στον αμφιβληστροειδή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν αξιολογήθηκε στις μελέτες που εξετάστηκαν.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας αξιολόγησαν τους φακούς φιλτραρίσματος του μπλε φωτός έναντι των αντίστοιχων φακών χωρίς φιλτράρισμα όσον αφορά την οπτική απόδοση, την προστασία του αμφιβληστροειδούς και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι 17 δοκιμές αφορούσαν έξι διαφορετικές χώρες, με μεμονωμένους συμμετέχοντες στη μελέτη που κυμαίνονταν από πέντε έως 156, και περιόδους αξιολόγησης από λιγότερο από μία ημέρα έως πέντε εβδομάδες.

«Διαπιστώσαμε ότι μπορεί να μην υπάρχουν βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα από τη χρήση γυαλιών με φίλτρο μπλε φωτός για τη μείωση της οπτικής κόπωσης που σχετίζεται με τη χρήση υπολογιστή, σε σύγκριση με τους φακούς χωρίς φίλτρο μπλε φωτός» αναφέρει σχετικά με τα αποτελέσματα η καθηγήτρια Laura Downie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Προς το παρόν δεν είναι επίσης σαφές εάν οι φακοί αυτοί επηρεάζουν την ποιότητα της όρασης ή τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τον ύπνο, και δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τυχόν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του αμφιβληστροειδούς μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα ευρήματα όταν αποφασίζουν αν θα αγοράσουν αυτά τα γυαλιά» συμπληρώνει.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανασκόπηση δεν διαπίστωσε σταθερά ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χρήση γυαλιών με φίλτρο μπλε φωτός. Οι όποιες αναφερθείσες επιπτώσεις, όπως δυσφορία, πονοκέφαλοι ή αλλαγές στη διάθεση, ήταν ήπιες και βραχύβιες. Αυτές οι επιδράσεις αποδόθηκαν περισσότερο στη χρήση γυαλιών εν γένει, δεδομένου ότι παρόμοια ζητήματα προέκυψαν και με τους φακούς χωρίς φίλτρο.

«Τα αποτελέσματα της ανασκόπησής μας, με βάση τα τρέχοντα, βέλτιστα διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν ότι τα στοιχεία είναι ασαφή και αβέβαια για διαφορετικούς ισχυρισμούς, όπως σχετικά με τα πιθανά οφέλη τους, όπως ότι μπορούν να μειώσουν την καταπόνηση των ματιών που συνδέεται με τη χρήση ψηφιακών συσκευών, να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και να προστατεύσουν τον αμφιβληστροειδή από βλάβες που προκαλούνται από το φως» διευκρινίζει η δρ Downie.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για υψηλής ποιότητας, εκτεταμένες κλινικές έρευνες με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τέτοιες μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω τις πιθανές επιδράσεις αυτών των φακών στην οπτική απόδοση, τον ύπνο και την υγεία των ματιών.

Πηγή:ygeiamou.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author