Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον χειμώνα, η ενεργειακή κρίση περιορίζει τη θέρμανση γραφείων και σβήνει τον φωτισμό μνημείων και ιστορικών κτιρίων. Αρτοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ψήσουν τα προϊόντα τους, ενώ αγρότες δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν φέτος τα θερμοκήπιά τους. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι πολίτες συγκεντρώνουν καυσόξυλα, ενώ στην εύπορη Γερμανία ο χρόνος αναμονής για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας ξεπερνάει τους έξι μήνες.
Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους έπεισε την Ευρώπη να προωθήσει προγράμματα στήριξης και σχέδια με στόχο τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς ενόψει του χειμώνα, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν το μέτρα αυτά θα είναι ικανά να προλάβουν τα προγραμματισμένα μπλακ άουτ και την παροχή φυσικού αερίου με δελτίο. Τα κράτη της Ευρώπης πασχίζουν να εντοπίσουν νέους προμηθευτές και να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων.
Ο ρόλος της Κίνας
Η ικανότητα της Ευρώπης να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του χειμώνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ψύχος που θα αντιμετωπίσει η ήπειρος, αλλά και από το τι συμβαίνει στην Κίνα. Η πολιτική μηδενικής COVID-19 που εφαρμόζει το Πεκίνο έχει παύσει τη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό της αγοράς καυσίμων.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν ήδη οδηγήσει ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως η βιομηχανία γυαλιού, σε διακοπή των δραστηριοτήτων τους. Με το φάσμα της αναστολής εργασιών βρίσκονται αντιμέτωποι και χιλιάδες καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών στην Ολλανδία, σημαντικοί παίκτες στην αγορά τροφίμων της ηπείρου μας. Η εταιρεία Bosch Growers, με καλλιέργειες πιπεριάς και σμέουρου, επέλεξε να ενισχύσει τη μόνωση των θερμοκηπίων της και να πειραματισθεί με χαμηλότερες θερμοκρασίες καλλιέργειας. «Οφείλουμε να παραμείνουμε στην αγορά, ακόμη και αν υποστούμε ζημιές», λέει ο Βούτερ φαν ντερ Μπος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
Ο αρτοποιός Αντρέας Σμιτ στη Φρανκφούρτη ανάβει λιγότερους φούρνους και έχει μειώσει την ποικιλία των προϊόντων του, εξοικονομώντας 5% με 10% στον ετήσιο λογαριασμό φυσικού αερίου, που από 300.000 ευρώ πέρυσι αναμένεται να φθάσει το 1,1 εκατομμύριο. «Η ίδια η Φυσική περιορίζει τις επιλογές μου. Το ψωμί απαιτεί μια ελάχιστη θερμοκρασία για να ψηθεί», λέει ο Σμιτ, που είναι και πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου αρτοποιών. Γείτονες στη Μαδρίτη, που αναζητούσαν τρόπους περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος, επέλεξαν να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες. «Εχω περιορίσει την ηλεκτρική κατανάλωση κατά 40% με μόλις τρία θερμαντικά σώματα σε στρατηγικά σημεία του διαμερίσματος», λέει ένας από τους γείτονες, ο Μανουέλ Ρουίζ.
Τρόφιμα ή φάρμακα
Στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ενωσης, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας υποχρεώνει οικογένειες να προχωρήσουν σε σκληρές επιλογές μεταξύ τροφίμων και αναγκαίων φαρμάκων ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ποσοστό 25% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμάνει την κατοικία του, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ σχεδόν το ήμισυ των νοικοκυριών βασίζεται σε καυσόξυλα για τη θέρμανσή του, το φθηνότερο και πιο εύκολα προσβάσιμο καύσιμο. Ο καλπάζων πληθωρισμός, όμως, έχει εκτινάξει ακόμη και τις τιμές τού πάλαι ποτέ ταπεινού ξύλου.
Πηγή: kathimerini.gr