Ακόμα και η ανακοίνωση της διεξαγωγής συνεδρίου της ΝΔ για τον Μάιο δεν πτόησε μερικούς που επιμένουν στα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τους επόμενους μήνες. Ομως τόσο η πανδημία όσο και η ακρίβεια, είναι παράγοντες που κάνουν τον Πρωθυπουργό να μη βιάζεται καθόλου, περιμένοντας το ξέφωτο για πιο μετά 

του Γιώργου Κουβαρά

Η ανακοίνωση της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΝΔ στις 6 Μαΐου κλείνει και τυπικά το σενάριο για πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Αρκετοί είχαν πιστέψει ότι μετά την ακραία πόλωση των τελευταίων ημερών και την εξαγγελία Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ οι εκλογές ήταν ante portas! Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται… Με τα γκάλοπ να δίνουν στη ΝΔ ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (παρά τη φθορά που της προκαλεί η ακρίβεια και η διαχείριση της πανδημίας), τον ΣΥΡΙΖΑ να μάχεται να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα και το ΚΙΝΑΛ να αναζητά πολιτική πρόταση για να «ντύσει» τη δημοσκοπική του άνοδο, οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών φαίνεται να λιγοστεύουν. Κι ας ξεκίνησε ο Μητσοτάκης να κάνει κινήσεις που μυρίζουν εκλογές!

Ο πρωθυπουργός είχε έτοιμη την εξαγγελία της μείωσης του ΕΝΦΙΑ πριν τη συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή, αποφάσισε όμως να μην την ανακοινώσει σε αυτό το πλαίσιο, γιατί θα έδινε την εντύπωση ότι το κάνει για να ξεφύγει από το πρόβλημα της διαχείρισης της κακοκαιρίας. Το γεγονός ότι έκανε την ανακοίνωση δυο μέρες μετά ξανάφερε στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού, μάλιστα, προσθέτουν στην επιχειρηματολογία τους την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. «Για να κάνει αυτές τις παροχές, ετοιμάζεται να στήσει κάλπες» υποστηρίζουν. Ακόμη και ο ορισμός του συνεδρίου της ΝΔ για τις 6 Μαΐου δεν τους πτοεί. «Ποιο καλύτερο βήμα από αυτό του συνεδρίου για προκήρυξη εκλογών;» επιμένουν!

Ας δούμε, όμως, γιατί ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές την άνοιξη:

Τα βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και κρίνουν και τη στάση του εκλογικού σώματος είναι δυο, η πανδημία και η οικονομία. Και τα δυο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, πρόκειται να βελτιωθούν μετά την άνοιξη. Αρα, τα πολιτικά, εκλογικά οφέλη θα είναι πολύ πιο πιθανά μετά το φθινόπωρο του 2022 και στο καλύτερο σενάριο, ακόμη και την άνοιξη του 2023, στο τέλος της τετραετίας.

Η πανδημία, ακόμη και με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, θα υποχωρήσει το καλοκαίρι και ίσως επανέλθει τον χειμώνα, μόνο εάν τα ποσοστά εμβολιασμού παραμείνουν μέχρι τότε στα σημερινά επίπεδα. Η βελτίωση που αναμένεται ότι θα δούμε τους επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από δυο χρόνια απαγορεύσεων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ένα καλοκαίρι απογείωσης του τουρισμού και της κατανάλωσης. Αυτό το… «μπουμ», το οποίο προσδοκά η κυβέρνηση, θα συνοδευτεί και από τη διάθεση των πρώτων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπάρχει, βέβαια, το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, που θα συνεχιστεί σίγουρα για αρκετούς μήνες και χαλάει το αφήγημα της απογείωσης της οικονομίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά την τσέπη των πολιτών. Η ακρίβεια είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι εκλογές θα πάνε πιο πίσω. Η βασική εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους και θα αρχίσει να υποχωρεί το 2023. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, μετά την κορύφωση στα μέσα του έτους, θα ξεκινήσει σταδιακή πτώση που θα φέρει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη γύρω στο 4% στα τέλη του 2022 και κάτω του 2% προς τα τέλη του 2023. Άρα, αν θέλει κανείς να προγραμματίσει εκλογές με γνώμονα την ακρίβεια, δεν έχει λόγο να βιάζεται.

Υπάρχει όμως και άλλος σημαντικός λόγος για να μη βιάζεται ο Μητσοτάκης να κάνει εκλογές: Οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα δει μπαράζ αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει στον ορίζοντα ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας λόγω απλής αναλογικής, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τη μια και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από την άλλη επιτρέπουν μια σχετική αισιοδοξία για αναβαθμίσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην πολυπόθητη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η Société Générale, εκτιμά ότι η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Απρίλιο, η Fitch θα το κάνει τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο και η Moody’s τον Σεπτέμβριο. «Ποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές πριν συμβούν όλα αυτά;» διερωτάται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος για να εξηγήσει γιατί έχει πειστεί ότι ο Πρωθυπουργός το εννοεί απόλυτα όταν δηλώνει ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας…

Πηγή: Protagon.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours