Το «Centerfold» περιλαμβάνεται στο δίσκο των J. Geils Band «Freeze Frame», που κυκλοφόρησε το 1981.

Οι J. Geils Band, αποτελούμενοι από τους John Geils (κιθάρα), Peter Wolf (φωνή), Magic Dick (φυσαρμόνικα, τρομπέτα, αρμόνιο), Seth Justman (keyboards), Danny Klein (μπάσο) και Stephen Jo Bladd (drums, κρουστά), υπέγραψαν με την Atlantic Records το 1970 και έκαναν όνομα ως ένα σημαντικό live συγκρότημα με ήχο βασισμένο στη blues. Με το «Centerfold» απομακρύνθηκαν μουσικά από τις ρίζες τους, καθώς ο δυναμικός pop ήχος του τραγουδιού έμοιαζε με τις δουλειές των Cars και των Police ενώ το σφύριγμα, τα παλαμάκια και το στυλ «πάμε όλοι μαζί» στο ρεφρέν δίνουν ακόμα πιο απλοϊκό και χαρούμενο ύφος. Το τραγούδι το έγραψε ο κιμπορντίστας του συγκροτήματος, Seth Justman, ο οποίος ήταν ο δημιουργός ή συνδημιουργός σε όλα τα τραγούδια του δίσκου «Freeze Frame». 

Centerfold, As Recorded By the J. Geils Band [Sheetmusic]: Amazon.com: Books

Το «Centerfold» μιλάει για έναν τύπο που όταν πήγαινε γυμνάσιο ήταν ερωτευμένος με ένα γλυκό, αθώο κορίτσι. Χρόνια αργότερα, χαζεύοντας ένα ανδρικό περιοδικό, βλέπει σοκαρισμένος στο μεσαίο δισέλιδο την κοπέλα αυτή να ποζάρει προκλητικά και ο ίδιος διχάζεται ανάμεσα σε αντικρουόμενα συναισθήματα, καθώς αμφιταλαντεύεται μεταξύ της απογοήτευσής του για την απώλεια της αθωότητας και του σφοδρού του πόθου. Αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ο παιδικός του άγγελος να μεταμορφώθηκε σε κάτι σαρκικό και βρώμικο. Βέβαια, θα μπορούσε ενδεχομένως ο τραγουδιστής να χτυπιέται που δεν έκανε τίποτα μ’ αυτή την κοπέλα και που θα του επέτρεπε να καυχιόταν για το υπόλοιπο της ζωής του. Μπορεί λοιπόν να αναρωτιέται δημοσίως για το πως άλλαξε η κοπέλα, πλην όμως θα μπορούσε από μέσα του να μην μπορεί να πιστέψει πόσο… ανόητος ήταν που έχασε μία τέτοια ευκαιρία. Αυτό, βέβαια, είναι μία εικασία και μπορεί ο τραγουδιστής πράγματι να ένιωσε αυτά που περιγράφει στους στίχους.    

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ταυτότητα της κοπέλας στην οποία αναφέρεται το τραγούδι, αν και θα πρέπει πρώτα να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι βασίζεται σε αληθινό γεγονός και ότι δεν είναι απλά το αποτέλεσμα της φαντασίας του Justman. Εντούτοις, καμία από τις εκδοχές δεν είναι ιδιαίτερα πειστική. Άλλωστε το όνομα Angel είναι πολύ πιθανό να είναι συμβολικό, ώστε να ταιριάζει με την αγγελική μορφή που προσδίδει στην κοπέλα ο δημιουργός. 

sexy angel tompkins actress pin up postcard - p - Buy Photos and postcards of actors and actresses at todocoleccion - 56540152

Ωστόσο, υπάρχει και μία εκδοχή σύμφωνα με την οποία το επίμαχο πρόσωπο είναι η ηθοποιός Angel Tompkins, η οποία εμφανίστηκε στο περιοδικό Playboy στην έκδοση του Φεβρουαρίου 1972 (όχι όμως στο μεσαίο δισέλιδο). Λέγεται ότι η Tompkins είχε παλαιότερα σχέση με τον Peter Wolf, τον τραγουδιστή των J. Geils Band. Όμως ούτε αυτή η εκδοχή φαίνεται να είναι σωστή. Η Angel Tompkins είναι 4 χρόνια μεγαλύτερη από τον Peter Wolf και γεννήθηκε στο Albany της California ενώ ο Peter Wolf γεννήθηκε στο Bronx της Νέας Υόρκης, δηλαδή στην άλλη άκρη των Η.Π.Α. Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι οι δυο τους δεν πηγαίνανε στο ίδιο σχολείο και σίγουρα δεν υπήρξαν ποτέ συμμαθητές. Χώρια βέβαια ότι ακούγεται πολύ παράξενο να έγραψε ο Justman ένα τραγούδι για τον παιδικό έρωτα του… Wolf. Φαίνεται λοιπόν πως η Angel Tompkins δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το τραγούδι. 

J. Geils Band, The - J GEILS BAND Centerfold 7" vinyl - Amazon.com Music

Το «Centerfold» κυκλοφόρησε σε single στις 13 Σεπτεμβρίου του 1981, με παραγωγό τον Seth Justman, και ήταν το πρώτο single που βγήκε από το δίσκο «Freeze Frame». Η αρχική επιλογή ως πρώτο single ήταν το «Angel In Blue». Όμως κατά τη διάρκεια του γυρίσματος του βίντεο για το «Angel In Blue», ο Peter Wolf δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της EMI Αμερικής, ο οποίος πρότεινε να κυκλοφορήσουν το «Centerfold». Όπως κι έγινε.

Λόγω της θεματικής του τραγουδιού, ήταν φανερό ότι το «Centerfold» θα έβρισκε μεγαλύτερη απήχηση στο ανδρικό κοινό παρά στο γυναικείο. Όμως αυτό δεν το εμπόδισε να γνωρίσει επιτυχία. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1982, το «Centerfold» έριξε από την κορυφή των αμερικάνικων charts το «I Can’t Go For That (No Can Do)» των Daryl Hall και John Oates και ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. μέχρι που αντικαταστάθηκε από το «I Love Rock ‘n’ Roll» των Joan Jett and the Blackhearts. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που γνώρισαν στις Η.Π.Α. οι J. Geils Band αλλά και η μοναδική που γνώρισαν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου το «Centerfold» έφτασε ως το Νο 3.  Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 1 στην Αυστραλία και τον Καναδά, No 2 στο Βέλγιο και την Ιρλανδία, No 3 στη Νότια Αφρική, No 4 στην Ελβετία και Ολλανδία, No 5 στη Νέα Ζηλανδία, No 13 στη Γερμανία. 

Χάρη στην επιτυχία τους, οι J. Geils Band κέρδισαν μία περιοδεία με τους Rolling Stones, ένα εξώφυλλο στο περιοδικό Rolling Stone καθώς και πολύ συχνή προβολή από το νέο τότε τηλεοπτικό κανάλι MTV.

Το video-clip του «Centerfold» το σκηνοθέτησε ο αδερφός του Seth Justman και γυρίστηκε σε μία σχολική αίθουσα. Στο σχολείο λειτουργούσε και τμήμα χορού, το οποίο βρισκόταν στο πάνω πάτωμα από την αίθουσα όπου έγινε το γύρισμα. Τα κορίτσια της σχολής χορού είναι αυτά που εμφανίζονται στο βίντεο ως μαθήτριες ντυμένες πότε προκλητικά και πότε συντηρητικά. Μία από αυτές τις κοπέλες ήταν η Kristen Riter, η οποία έπαιξε και στην ταινία «Student Bodies» (1981), ενώ για πολύ καιρό πιστευόταν πως στο βίντεο εμφανίζεται και η παρουσιάστρια του MTV, Martha Quinn, κάτι που δεν ισχύει καθώς επρόκειτο απλά για μία εντυπωσιακή ομοιότητα.

Το βίντεο αρχίζει με τον Peter Wolf να πηγαίνει προς την τάξη και μετά να κοιτάζει ένα περιοδικό το οποίο αναφέρει μέσα τη φίλη του. Τότε μερικά κορίτσια αρχίζουν να χορεύουν στη σειρά, φορώντας εσώρουχα, ενώ αργότερα εμφανίζονται με μαθητική στολή και μετά χορεύουν φορώντας νεγκλιζέ και παίζοντας παλαμάκια. Ο Wolf δίνει στολές σε δύο από τα κορίτσια και μετά όλα τα κορίτσια τον πλακώνουν με τα βιβλία τους και ξεκινούν ένα χορό ντυμένες cheerleaders. Στο τέλος ο Wolf το βάζει στα πόδια και φεύγει από την τάξη ενώ στο διάδρομο τα κορίτσια κάνουν τούμπες.  

Το Νοέμβριο του 1982 οι J. Geils Band κυκλοφόρησαν μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Showtime!» και προέρχεται από συναυλία που έδωσε το συγκρότημα στο Detroit το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού περιλαμβάνεται και στο DVD «Boston Shuffle 79-99» και προέρχεται από μία συναυλία που έδωσαν οι J. Geils Band στο Albany της Νέας Υόρκης τον Ιούλιο του 1999.

Το «Centerfold» ακούγεται στις ταινίες «Οι Άγγελοι Του Τσάρλι: Δράση Πέρα Από Τα Όρια» (Charlie’s Angels: Full Throttle, 2003) και «Γείτονες Σε Περιπολία» (The Watch, 2012) ενώ ακούστηκε και στην τηλεοπτική σειρά «My Name Is Earl» (2006). Επίσης ακούστηκε σε διαφήμιση της Tellas. 

Το τραγούδι περιλαμβάνεται επιπλέον στα παιχνίδια Rock Band 3, Dance Dance Revolution SuperNOVA (στην εκτέλεση των Captain Jack) και Lips: I Love The 80’s.

Το αμερικανικό μουσικό περιοδικό Billboard κατέταξε το «Centerfold» στο Νο 52 των All Time Top Songs.

Άλλες εκτελέσεις:

 • Springbok (1982, στο δίσκο «Hit Parade No. 58»).
 • Citizen’s (1985, ως sample στο τραγούδι «Shanana»).
 • The Flying Ducks (1985, ως sample στο τραγούδι «Let’s Duck»).
 • Gigolo Tony (1989, ως sample στο τραγούδι «Lines»).
 • Tankard (Ιούνιος 1992, στο άλμπουμ «Stone Cold Sober»).
 • The Brown Derbies (1993, στο άλμπουμ «Hat Trick»).
 • Les Massengale & Mark Roberts (1994, ως sample στο «The 80s Retro Medley»).
 • James Blast Orchester/J.B.O. (1995, στα γερμανικά, με τίτλο «Mei Alde Is Im Playboy Drin», στο άλμπουμ «Explizite Lyrik»).
 • Against All Authority (1995, σε single και στο άλμπουμ «Destroy What Destroys You» αλλά και στο «Nothing New For Trash Like You»).
 • WC Experience (1996, με τίτλο «Botterham Mee Weggewaaid Zaand» στο άλμπουμ «Faktor 183»).
 • Willie Nepomuceno (1998, ως sample στο τραγούδι «Buti Nga»). 
 • Nothing Painted Blue (1998, στο bonus single που συνόδευε το άλμπουμ «The Monte Carlo Method»). 

 • Adam Austin (1999, σε διάφορες εκδοχές: Radio Mix, N.Y.CC. Single Mix, N.Y.CC. Club Mix, Club Mix, House Mix, Do Club Mix, AA Radio Mix, DD 4 to the Floor Mix, Radio to the Floor Mix. Η εκτέλεση του single έφτασε στο Νο 41 της Μεγάλης Βρετανίας).
 • Captain Jack (2002, τρεις εκδοχές του «Centerfold»: Radio Edit, Mark ‘Oh Remix και Perplexer Short Mix).
 • Hayseed Dixie (2002, στο άλμπουμ «A Hillbilly Tribute To Mountain Love»).
 • Status Quo (Δεκέμβριος 2003, στο άλμπουμ «Riffs»).
 • Spunge (Φεβρουάριος 2004, στο άλμπουμ «That Should Cover It!». Το CD-ROM περιέχει επίσης το video-clip του τραγουδιού).
 • Hayseed Dixie (Αύγουστος 2004, στο άλμπουμ «Let There Be Rockgrass»).
 • Violent String Ensamble (2004, στο άλμπουμ «Speed TV»).
 • The Starlite Singers (2006, στο άλμπουμ «16 Best Of 80s Hits»).
 • Robert Lund (2007, παρωδία με τίτλο «My Men’s Room Date’s A Senator» στο άλμπουμ «Politicked Off»).
 • Insane Clown Posse (2010, κατά τη διάρκεια της περιοδείας Happy Daze Tour, ερμήνευαν το τραγούδι «Down With The Clown» πάνω στη μουσική του «Centerfold»).
 • Plunderphonics (2010, ως sample στο τραγούδι «PrePlex»).
 • Shwayze & Cisco Adler (2010, εκτέλεση με τίτλο «Angel Is A Centerfold»).
 • De Romeo’s (2011, ως sample στο «80’ies Medley»).
 • Déjà vu (2011, στο άλμπουμ «The School Of Rock: Classic Rock Volume 1»).
 • Bruneaux (2013, ως sample στο τραγούδι «Turn Around»).
 • Tim Campbell (2014, στο άλμπουμ «High School Disco»).
 • MessyPandas (2014, ως sample στο τραγούδι «Not A Test»).
 • ApologetiX (2016, με τίτλο «Manifold» στο άλμπουμ «Doves In Snakes’ Clothing»).

Οι στίχοι:

Does she walk, does she talk

Does she come complete

My homeroom, homeroom Angel

Always pulled me from my seat

She was pure like snowflakes

No one could ever stain

The memory of my Angel

Could never cause me pain

The years go by, I’m looking through

A girlie magazine

And there’s my homeroom Angel

On the pages in between

My blood runs cold, my memory has just been sold

My Angel is a centerfold, Angel is a centerfold

(x2)

Slip me notes under the desk

While I was thinking about her dress

I was shy, I turned away

Before she caught my eye

I was shakin’ in my shoes

Whenever she flashed those baby blues

Somethin’ had a hold on me

When Angel passed close by

Those soft and fuzzy sweaters

Too magical to touch

To see her in that negligée

Is really just too much

(Chorus)

Na, Na, Na-Na Na, Na

It’s OK, I understand

This ain’t no Never-Never Land

I hope that when this issue’s gone

I’ll see you when your clothes are on

Take your car, yes we will

Take your car and drive it

Take it to a motel room

And take ’em off in private

A part of me has just been ripped

The pages from my mind are stripped

Oh, no, I can’t deny it

Oh yeah, I guess I gotta buy it

(Chorus)

Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *