Η 17η Μαΐου έχει θεσμοθετηθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.
Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαίας, καθώς σαν σήμερα το 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό φυσικά δεν σήμανε την εξάλειψη της ομοφοβίας και του μίσους που υπάρχει για τις μειονότητες και για όσους έχουν γεννηθεί με διαφορετικές προτιμήσεις ή επαναπροσδιορίζουν το φύλο τους. Εμείς τιμούμε τη σημερινή ημέρα με ταινίες που έδειξαν τη σημασία της συμβολής της τέχνης στην προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας είναι μία υπενθύμιση. Να συνεχίζουμε να μαχόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Beginners (2010)
Ξεκινώ από μία ηλικία όπου το coming out δεν είναι σύνηθες. Ωστόσο, το Beginners μάς δίνει άλλη μία όψη και ένας άντρας στα 75, αποφασίζει να «βγει από την ντουλάπα» και να μιλήσει στον γιο του Oliver, λίγο μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Βρίσκει τον έρωτα σε έναν νεότερο άντρα, ενώ ο Oliver ανακαλύπτει την πραγματική αγάπη.
Imagine Me and You (2005)
Η Rachel ετοιμάζεται να παντρευτεί τον φίλο της, αλλά γνωρίζει την γκέι ανθοπώλη που θα στολίσει τον γάμο της. Οι δύο γυναίκες γίνονται φίλες, αλλά η Rachel ανακαλύπτει πρωτόγνωρα συναισθήματα που νιώθει για μία γυναίκα, και όχι για τον άντρα που σκοπεύει να παντρευτεί.
Transamerica (2005)
To 2005, οι trans ρόλοι δεν ερμηνεύονταν από trans ανθρώπους και αυτό είναι πραγματικά λυπηρό. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το ότι μιλάμε για 16 χρόνια πριν, δες τη Felicity Huffman να υποδύεται μία trans γυναίκα που ανακαλύπτει ότι έχει έναν 17χρονο γιο. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδια, κατά τη διάρκεια του οποίου η Bree πρέπει να αποκαλύψει στον έφηβο ότι είναι ο πατέρας που ψάχνει αλλά πλέον είναι μία trans γυναίκα.
The Danish Girl (2015)
Η αληθινή ιστορία της ζωγράφου Lili Erbe, που έγινε η πρώτη trans γυναίκα που έκανε επέμβαση διόρθωσης φύλου, στην αλλαγή του 20ου αιώνα. Ο Eddie Redmayne απέσπασε Όσκαρ για την ερμηνεία του αν και, για μία ακόμη φορά, η επιλογή μη trans ανθρώπου ήταν το λιγότερο ρατσιστική.
American Beauty (1999)
Αν και δεν ήταν το κυρίαρχο storyline της ταινίας, o Lester βρίσκει φρικτό τέλος από τον (κατά τα φαινόμενα) ομοφοβικό γείτονα. Αν και ο πρωταγωνιστής φαντασιώνεται τη συμμαθήτρια της κόρης του και καταλήγει να κάνει σεξ μαζί της, η κυρίαρχη ανάμνηση από το American Beauty, είναι το πώς η εσωτερικευμένη ομοφοβία μπορεί να σε οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Viva (2015)
Ένας γιος θέλει να κάνει drag εμφανίσεις και ένας πατέρας, που μόλις έχει αποφυλακιστεί, δεν μπορεί να αποδεχθεί τον γιο του. Υπέροχη μουσική και μία πολύχρωμη (διπλής) Κούβα.
Maurice (1987)
«Δεν καταλαβαίνεις ότι θα μπορούσα να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μισοπεθαμένος αν είχες την αξιοπρέπεια να με παρατήσεις»; Ένα υπέροχο love story, με πρωταγωνιστή τον Hugh Grant και τα φανταστικά μαλλιά του.
Before Night Falls (2000)
Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του γκέι Κουβανού ποιητή Reinaldo Arenas, πρόκειται για την ταινία που μάς έκανε να προσέξουμε τον Javier Bardem και ανέδειξε τη σκληρότητα και την ομοφοβία της Κούβας του Castro και της Αμερικής του Reagan.
Moonlight (2016)
Μία συγκλονιστική ταινία που κέρδισε Όσκαρ και ένα πρόσωπο που ενσαρκώνεται από 3 διαφορετικούς ηθοποιούς, σε διαφορετικά στάδια της ζωής του. Ο Chiron προσπαθεί να ανακαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα και να αποκαταστήσει τη σχέση με την εξαρτημένη από τα ναρκωτικά μητέρα του.
Πηγή:ladylike.gr
+ There are no comments
Add yours