Την πρώτη φορά που διάβασα το όνομα George Lois ήταν στα 20 μου. Υπήρχε τότε σε ένα περιοδικό μια λίστα με τα κορυφαία εξώφυλλα όλων των εποχών και στην κορυφή δέσποζε εκείνο του Esquire με τον Muhammad Ali ως Άγιο Σεβαστιανό, πληγωμένο από τα βέλη των Ρωμαίων στρατιωτών. Άρχισα να ρωτάω δεξιά αριστερά -στην προGoogle εποχή η κοινωνικοποίηση ήταν αναπόφευκτη, για να μάθω αν το επίθετο που ακουγόταν ως Ελληνικό είναι όντως. Ένιωθα πως με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να τον γνωρίσω, αφού από μικρός είχα την ακόρεστη περιέργεια να ψάχνω τα συστατικά εκείνα που διαφοροποιούν έναν καλλιτέχνη από το σύνολο των συναδέλφων του και τον κάνουν καινοτόμο…
George Lois όπως λέμε Mad Man: Ελληνας δεύτερης γενιάς
Έλληνας λοιπόν, δεύτερης γενιάς, με τον πατέρα του να είναι από ένα χωριό της Πελοποννήσου που δεν το θυμάμαι πλέον. Πήγε στις ΗΠΑ, κατάφερε κάποια στιγμή να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση κάπου στο Manhattan, ένα ανθοπωλείο. Τα χρόνια κυλούσαν, που και που έπεφτα πάνω σε ιστορίες για εκείνον: Πώς κατάφερε να σώσει το MTV που παράπαιε και ήταν έτοιμο να κλείσει στις αρχές των 1980’s (όταν τον επιστράτευσαν δημιούργησε την καμπάνια «I want my MTV» στην οποία συμμετείχαν αρχικά ο Mick Jagger, ο Pete Townsend και η Pat Benatar https://www.youtube.com/watch?v=HyjSACOvvA4 και στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, οι David Bowie, Lionel Richie, Madonna, Sting, Hall & Oates, Dire Straits, Tears for Fears, Cyndi Lauper, ZZ Topp, Eurythmics, Billy Idol, Boy George, George Michael, Thunderbirds, Van Halen, Michael Jackson), πώς έκανε διάσημο τον Tommy Hilfiger σε ένα βράδυ το 1985 (μια καμπάνια που έμεινε στην ιστορία αφού στην αρχική καταχώρηση δεν υπήρχε πουθενά το όνομα του διαφημιζόμενου). Το όνομά του ήρθε και πάλι στο προσκήνιο δυναμικά, με το λανσάρισμα ενός από τα καλύτερα σίριαλ όλων των εποχών, του Mad Men, το οποίο ασχολείται με την έκρηξη της διαφήμισης στις ΗΠΑ, τα Golden Boys του Manhattan με κυρίαρχο ρόλο αυτόν του Don Draper που δανείζεται στοιχεία φυσικά από τον George Lois, την ηγετική φιγούρα εκείνης της εποχής.
Συνέντευξη με τον Lois, που σα να ‘χει ζήσει τρεις ζωές
Φτάνουμε στο 2016, που με βρίσκει αρχισυντάκτη του περιοδικού People. Ο πιο εμβληματικός -ίσως και επιδραστικός, αθλητής παγκοσμίως, Muhammad Ali, αφήνει την τελευταία του πνοή και ψάχνουμε να κάνουμε κάτι πέρα από μία ξερή νεκρολογία. Έχω τη φαεινή ιδέα να μας μιλήσει κάποιος που τον γνώρισε και να μας δώσει μια πτυχή του πέρα από τη δημόσια. «O George Lois που μαζί έκαναν το καλύτερο εξώφυλλο του περασμένου αιώνα» σκέφτομαι ηδονικά, αλλά εγκαταλείπω γρήγορα την ιδέα. Εκείνη όμως όχι… Τρεις ώρες αργότερα έχω κανονίσει τηλεφωνικό ραντεβού με τον Lois. Είμαι νευρικός αφού σε αυτή τη «συνάντηση» με έναν παιδικό μου ήρωα θα πρέπει να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Σβήνω και γράφω ερωτήσεις, τσεκάρω κάθε λεπτομέρεια της κοινής τους ιστορίας… Το νευρικό χοροπηδηχτό του ποδιού μου εξαφανίζεται ήδη από τις πρώτες στιγμές της συνομιλίας. Η φωνή του Lois είναι ήρεμη, καθησυχαστική, γεμάτη με αυτοπεποίθηση… Η φωνή ενός star. Ρωτάω, απαντάει, μου λέει ιστορίες, του ζητάω κι άλλες, επί τρεις ώρες ρωτάω και εκείνος με κάνει σοφότερο. Μου υπόσχεται πως θα μου δώσει μια ακόμη συνέντευξη, έναν χρόνο μετά, που θα είναι προσωπική… Θεωρούσα πως θα είχαμε εξαντλήσει όλα τα θέματα γρήγορα μιλώντας τη δεύτερη φορά… Ήμουν εντελώς κουτός! Ο Lois έχει ζήσει τρεις δικές μου ζωές: Μου περιέγραψε χιουμοριστικά την «επανάστασή» του να μην παντρευτεί Ελληνίδα ομογενή κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης, μου μιλούσε με εφηβικό πάθος για την αγάπη του προς τις Τέχνες και ιδίως τη ζωγραφική, τις καθημερινές του επισκέψεις σε κάποιο μουσείο για να εμπνευστεί από κάποιο έργο (το εξώφυλλο του Esquire με τον Ali είναι από πίνακα ζωγραφικής), τον ακτιβισμό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη φαεινή ιδέα που είχε για να καταφέρει να εκλεγεί ο Kennedy στη Νέα Υόρκη. (Αυτές οι πέντε ώρες ηχογράφησης είναι από τα πιο πολύτιμα αγαθά που διαθέτω).
Δώρο το ανεκτίμητο εξώφυλλο του «Ανεπιθύμητος Νεκρός» που ο George Lois ονομασε ως «The Fallen Hero»
Το 2017 αποφασίζω πως ήρθε η εκπλήρωση του χρόνου, έπειτα από μεγάλη έρευνα, να γράψω σε μυθιστορηματική μορφή όσα συνέβησαν τις δέκα ημέρες που έμεινε άταφος ο Καζαντζάκης. Είχα καταλήξει στον τίτλο, Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός. Τότε είχα μια τρελή ιδέα και καμία επιφύλαξη: Να προτείνω στον Lois να μου σχεδιάσει το εξώφυλλο. Του έστειλα ένα email με μια λεπτομερή ανάλυση όσων περιγράφονται στο βιβλίο και στο τέλος του ζητάω να μου πει το ακριβές ποσό που κοστολογεί τη δουλειά υπενθυμίζοντάς του ευγενικά πως «τα οικονομικά μου είναι λίγο χειρότερα από εκείνα του Ελληνικού κράτους». Δεν είχαν περάσει τριάντα λεπτά όταν και άνοιγα το απαντητικό του email. Μέσα μου ζητούσε κάποιες τεχνικές πληροφορίες και έκλεινε γράφοντας: «Όσο για την αμοιβή, George, αυτό το εξώφυλλο είναι δώρο από εμένα». Περιττό να γράψω πόσο λόγο συγκίνησης ξέσπασα σε κλάματα στην τουαλέτα του περιοδικού. Ο άνθρωπος που μέσα σε μια ημέρα κινητοποίησε Αμερικανούς celebrities για να διαφημίσει τη χώρα μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το 1985, όταν η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα (χρησιμοποίησε ηθοποιούς που είχαν καταγωγή από διάφορες χώρες του κόσμου και ολοκλήρωναν τις φράσεις τους λέγοντας «Αυτό το καλοκαίρι πηγαίνω σπίτι μου… πίσω στην Ελλάδα»), ο καλλιτέχνης που τα εξώφυλλά του φιλοξενήθηκαν στο MoΜa μου έστειλε το εξώφυλλο του μία ημέρα μετά τη συνομιλία μας. Είχε γυρίσει το κεφάλι του Καζαντζάκη ανάσκελα, για να συνοδεύει τον τίτλο Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός. Ονόμασε το έργο του, «The Fallen Hero» («Ο Πεσμένος Ήρωας»).
Ο Γιώργος Πράτανος είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, Θεσσαλονικιός, ΠΑΟΚ και έχει διατελέσει στέλεχος, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε κορυφαία μέσα όπως -ανάμεσα σ άλλα- PEOPLE, DOWN TOWN, PROVOGATEUR GR. Εχει συνεργαστεί ως στέλεχος με επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές, έχει ακόμη πολύ χιούμορ, ιδέες, καρδιακούς φίλους, εξαιρετική μαμά που κάνει καταπληκτικά λικέρ σπιτικά και τα ωραιότερα μελομακάρονα του κόσμου και έχει και υπομονή αφού αυτό το βιογραφικό το χει γράψει το SpotlightPost Team χωρίς την έγκριση του. Το πρώτο του βιβλίο «Ο ανεπιθύμητος νεκρός» για τη περιπέτεια μετά το τέλος του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, που το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο George Lois, έγινε ευπώλητο και παραμένει τέτοιο, ενώ ο συγγραφέας τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Πηγή:spotlightpost.com
+ There are no comments
Add yours