Πάνω από 400 διαφορετικές μελέτες διεξάγονται αυτή την εποχή σε μεγάλα ερευνητικά εργαστήρια στον κόσμο. Σκοπός τους νέα φάρμακα, παλαιά φάρμακα, που είχαν πάρει έγκριση για άλλες ασθένειες και φυσικά τα εμβόλια. Κάποιες από αυτές έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Για την ελπίδα λοιπόν παρουσιάζουμε και αυτήν την μελέτη.
Βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο από ομάδα ειδικών σε Βρετανική Κολομβία, Καναδά και Σουηδία – Πώς θα λειτουργεί το φάρμακο
Διεθνής ερευνητική ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ένα πειραματικό φάρμακο μπορεί να μπλοκάρει την «κυτταρική πόρτα» που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Josef Penninger, σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, ενδεχομένως το εν λόγω πειραματικό φάρμακο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παγκόσμια μάχη για αναχαίτιση της πανδημίας που έχει προκαλέσει η νόσος COVID-19.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέσω της συγκεκριμένης μελέτης αναδεικνύονται περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις του κορωνοϊού σε κυτταρικό επίπεδο και πως επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρούς.
«Ευελπιστούμε η μελέτη μας να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων για την πανδημία», γράφει στο Cell ο Δρ. Penninger, καθηγητής Ιατρικής στο καναδικό πανεπιστήμιο.
Με τη σειρά του ο συνεργάτης του, Δρ. Ryan Conde, εξηγεί ότι νυχθημερόν η διεθνής επιστημονική ομάδα εργάζεται για την καλύτερη κατανόηση της παθολογίας της νόσου COVID-19.
Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί στην πρωτεΐνη του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), που βρίσκεται στην επιφάνεια της κυτταρικής μεμβράνης. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι ο βασικός υποδοχέας της γλυκοπρωτεΐνης σε σχήμα ακίδας του SARS-CoV-2.
Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας της Βιέννης, είχε αναδείξει τη σημασία της πρωτεΐνης ACE2.
Μάλιστα, οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει ότι αυτή σε ζώντες οργανισμούς είναι ο βασικός υποδοχέας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), που είναι προκαλέσει άλλος συγγενικός κορωνοϊός το 2002-03. Οι ειδικοί συνέδεσαν επίσης την πρωτεΐνη με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την αναπνευστική ανεπάρκεια.
«Η νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι το φάρμακο APN01 με βάση το ανθρώπινο ανασυνδυασμένο υδατοδιαλυτό μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (hrsACE2), που σύντομα θα τεθεί σε κλινικές δοκιμές από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Apeiron Biologics είναι μια χρήσιμη αντι-ιϊκή αγωγή για τη νόσο COVID-19», σημειώνει ο Art Slutsky, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Οι ειδικοί παρατήρησαν σε κυτταρικές σειρές ότι το hrsACE2 μπορούσε να καταστείλει το ιικό φορτίο. Ενώ σε εργαστηριακά αντίγραφα (οργανίδια) ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων και νεφρών κατάφεραν να επαληθεύσουν ότι ο ιός τα μολύνει και πολλαπλασιάζεται ακριβώς σε αυτούς του ιστούς. Αυτό αποτελεί μια σημαντική πληροφορία για το πώς εξελίσσεται η COVID-19 και στις σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί πολυ-οργανική ανεπάρκεια και καρδιαγγειακή βλάβη. Το hrsACE2 κατάφερε επίσης να μειώσει τη μόλυνση που προκαλεί ο κορωνοϊός σε εργαστηριακό ανθρώπινο ιστό.
«Ο ιός είναι στενός συγγενής του SARS και η πρωτεΐνη ACE2 και στις δύο περιπτώσεις είναι το σημείο εισόδου για να μπουν οι ιοί στον ανθρώπινο οργανισμό. Τώρα αποδείξαμε ότι μια υδατοδιαλυτή μορφή της πρωτεΐνης, μπορεί να κρατήσει μακριά από τον ανθρώπινο οργανισμό τον κορωνοϊό, και άρα να είναι η βάση για μια θεραπεία που στοχεύει το σημείο εισόδου του SARS-CoV-2 στο σώμα», υπογραμμίζει ο Δρ. Penninger.
medlab.gr
+ There are no comments
Add yours