Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο και σε πολίτες με αναπηρία, αλλά και επίδομα 900 ευρώ στους υγειονομικούς, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
«Θα απαντήσω σε όσα εύλογα απασχολούν τους πολίτες. Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή.
Η πορεία της εθνικής οικονομίας και η καθημερινότητα των νοικοκυριών δεν προσφέρεται για ανέξοδες εντυπώσεις ούτε για φτηνούς λαϊκισμούς, τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και τόνισε ότι η αυξημένη ζήτηση αύξησε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Γι’ αυτούς τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια και στην χώρα μας, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στους ειδικούς για το φαινόμενο αυτό και τόνισε ότι συμφωνούν οι περισσότεροι ότι θα είναι πρόσκαιρο.
Η ΕΚΤ, είπε ο πρωθυπουργός είναι διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια γιατί αυτό θα οδηγούσε σε ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής που παρατηρείται στην Ευρώπη και τασσόμαστε κι εμείς με αυτή την άποψη, πρόσθεσε.
Θύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε κάτι τέτοιο. Είχε συμβεί και το 2011 και υπήρχαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.
Εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Για την χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα πουλάει και τηλεοπτικά αλλά η εικόνα στην αγορά είναι άλλη.
«Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα τον μήνα Οκτώβριο έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8%», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για τα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% και σε άλλες χώρες είναι πάνω από την μονάδα.
«Δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές ώς προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Μητσοτάκης: Γιατί αυξήθηκε το ρεύμα
Είναι αποτέλεσμα μιας στρέβλωσης στην αγορά του φυσικού αερίου και έχει γεωπολιτικές αιτίες και είναι ένα φαινόμενο που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, ότι η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολιτών και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. «Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με ψέμματα και εντυπώσεις της στιγμής», είπε.
Τόνισε ακόμα ότι πιστεύει ότι η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά και αυτή η άμυνα στο κύμα των ανατιμήσεων, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Και πως με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων αυξήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μέτρων. Επίσης, σημείωσε ότι το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί επί δυο χρόνια. «Πρώτη η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος την οποία αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε γιατί οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν μεγαλύτερες από αυτές που περιμέναμε».
Το συνολικό ποσό για την στήριξη αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης και αν το δει κανείς αναλογικά ποσοστιαία είναι η μεγαλύτερη από αυτές που έχουν δοθεί στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι διπλάσιο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ΔΕΗ και τόνισε ότι η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια και είναι ισχυρή γιατί μας την παραδώσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έκανε αύξηση κεφαλαίου. Μια ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και να συμπαρασύρει τους ανταγωνιστές της σε μια αντίστοιχη πολιτική. «Δεν είναι μόνο το ύψος του λογαριασμού αλλά και οι διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν», είπε ακόμα.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το πρόγραμμα ως συνεκτικό και τολμηρό που αφορά όλους. Πρόσθεσε ότι με παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά στην άνοδο των τιμών γιατί αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη των νέων τονίζοντας με έμφαση την αύξηση του κατώτατου μισθού σε δυο δόσεις μέσα στο 2022.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η χώρα και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου αλλά και την αποθήκευσή του έτσι ώστε να απορροφούνται οι διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
Αναφέρθηκε και σε ακόμα μια αλήθεια την οποία όπως είπε θεωρεί ως την πιο σημαντική. Την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,4% σε δυο χρόνια. Τόνισε ακόμα ότι τον Δεκέμβριο θα δοθεί διπλάσιο ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος, μικρότερο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος γονικής παροχής έχει ουσιαστικά καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε απαριθμώντας τα μέτρα.
«Ευτυχώς για τους Έλληνες και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4 χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην πανδημία σε σχέση με την οικονομία, και τόνισε ότι «με πάνω από 40 δισ. ευρώ η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ κρατώντας όρθια την παραγωγή και την οικονομία. Κέρδισε τις προκλήσεις χωρίς να χάσει τον προσανατολισμό της και γι’ αυτό σήμερα σύμφωνα με την Κομισιόν εμφανίζει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Αναφέρθηκε και στην ανεργία λέγοντας ότι η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια στην ανάσχεση της ανεργίας. Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτινασσόταν. «Μιλήστε λίγο στα παιδιά του brain drain που έφυγαν στα δικά σας χρόνια και γιατί επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ακόμα ότι με τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία υπάρχει η άνεση να αμυνόμαστε και η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δίνουν πραγματική προοπτική στην χώρα.
Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
«Η μεγάλη υπερπροσπάθεια στήριξης εν μέσω του κορονοϊού δημιούργησε και στην Ελλάδα σημαντικά αλλά πρόσκαιρα ελλείμματα. Γι’ αυτό και οι από εδώ και στο εξής οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σημαντικές και μετρημένες» είπε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή. «Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα τις παροχές. Και λυπάμαι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να λέει στο δημόσιο διάλογο πλήρως ακοστολόγητα μέτρα» σημείωσε και υπογράμμισε: «Διάβασα την ερώτηση του κ. Τσίπρα που είναι φωτοτυπία του παρελθόντος. Ένα ακόμη ανεφάρμοστο πρόγραμμα τύπου Θεσσαλονίκης, αξίας πολλών δις ευρώ που δεν υπάρχουν και που δεν θα γίνονταν ποτέ πράξη με κανένα νόμο και κανένα άρθρο».
«Εγώ θα προσθέσω ακόμη 3 πρωτοβουλίες: Πρώτον, όπως συνέβη και το 2020, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου. Δεύτερον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ύψους 250 ευρω προσαυξημένο κατά 50 ευρω για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία».
«Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας ισορροπία. Έχουμε σχέδιο, αλλά δεν διεκδικούμε το αλάθητο εξ ου και μένουμε ανοιχτοί σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Θα ζητούσα από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως έκανε με πολλές αντίστοιχες στο παρελθόν. Η πατρίδα θέλει συναίνεση, εάν όχι συμπαράταξη. Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία και αρνητές της λογικής στην οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρώτησε: «Απαντήστε κ. Τσίπρα δέχεστε ή όχι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία; Απαντήστε κ. Τσίπρα για να σας ακούσει ο ελληνικός λαός».
Μένουμε ανοικτοί σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Θα ζητούσα ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες όπως έκανε δυστυχώς και με πολλά μέτρα στήριξης όπως κατώτατο μισθό, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στις αποζημιώσεις.
Η πατρίδα θέλει συναίνεση αν όχι συμπαράταξη. Θέλει διάλογο που να στηρίζετε σε πραγματικά δεδομένα αν όχι συμφωνία. Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της πανδημίας και αρνητές στην οικονομία.
Κλείνω με έκκληση να μην ξαναπείτε και εδώ κ. Τσίπρα τα όσα υποστηρίξατε στο αίτημα που καταθέσατε. Αφήστε στο παρελθόν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Έχετε βεβαρημένο παρελθόν. Απαντήστε απλά: δέχεστε ή καταψηφίζετε τα σημαντικά μέτρα εξομάλυνσης του ενεργειακού κόστους; Συμφωνείτε ή όχι με την έκτακτη ενίσχυση υγειονομικών χαμηλοσυνταξιούχων και αναπήρων. Απαντήσετε για να σας ακούσουν οι συμπολίτες μας. Να σας ακούσουν και όλοι οι Έλληνες ειδικά εκείνοι που έχουν διδαχθεί από το «όσοι υπόσχονται τα πολλά και τα μεγάλα δεν είναι ικανοί να κάνουν ούτε τα λίγα ούτε τα μικρά».
Πηγή:newsbeast.gr
+ There are no comments
Add yours