“Νέα απ’ τον Θερβάντες” στο θέατρο Μεταξουργείο – Κριτική

Τέσσερα κωμικά μονόπρακτα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες παρουσιάζονται σε μία παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Μπουφόνοι της Βίλης Σωτηροπούλου.

Η Θεατρική Εταιρεία THEARTES των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη και η Θεατρική Ομάδα Μπουφόνοι της Βίλης Σωτηροπούλου ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενιαία παράσταση, τέσσερα κωμικά μονόπρακτα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Μέσα από την παράστασή τους με τίτλο «Νέα απ’ τον Θερβάντες» συστήνουν τον μεγάλο Ισπανό συγγραφέα ως «δραματουργό» στο ελληνικό θεατρικό κοινό και παράλληλα κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία της Κωμωδίας.

Τέσσερα κωμικά μονόπρακτα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες παρουσιάζονται σε μία παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Μπουφόνοι της Βίλης Σωτηροπούλου.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Τα 4 μονόπρακτα ,του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, είναι ένα παρωχημένο έργο για την σύγχρονη εποχή. ΄Όμως εδώ χρειάζεται μια άλλη οπτική για να κάνει διαφορετικά τα πράγματα. Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κυριακού και η Κατερίνα Μπιλάλη μπήκαν ακριβώς για να δώσουν άλλη διάσταση στο θέμα.

“Έχοντας ως έναυσμα αυτήν την επιρροή, καθώς επεξεργαζόμασταν το κείμενο της μετάφρασης, η Κατερίνα Μπιλάλη κι εγώ, διερωτώμασταν πώς θα μπορούσαμε να συνδέσουμε την αυτοσχέδια κωμωδία της commedia με την ιδιοφυή θερβαντική κωμωδία. Η λύση δόθηκε με το να χρησιμοποιήσει ένας θίασος από γυρολόγους-κωμικούς αυτά τα τέσσερα μονόπρακτα ως ένα όχημα για μια αναδρομή στην Ιστορία της Κωμωδίας, αποτυπώνοντας συγχρόνως τις επιρροές και τις επιδράσεις αυτών στη μετέπειτα δραματουργία”, όπως λέει ο Κωνσταντίνου Κυριακού.

Τα τέσσερα μονόπρακτα έγιναν 2 και 2 αντίστοιχα. Στα πρώτα δύο θυμίζει έντονα τον Θερβάντες. Οι ηθοποιοί “απεικονίσματα ρηξικέλευθων ιλαροτραγικών ζωγραφικών πινάκων, φτιαγμένων με ελαφρές πινελιές, που ομοιάζουν, αντεστραμμένες και διακωμωδούμενες, με το πραγματικό στοιχείο και που μέσα τους κυλάει ανεμπόδιστα το ανεξάντλητο ρεύμα της κωμικής φλέβας του Θερβάντες” , όπως λέει ο σκηνοθέτης.

Η αλήθεια, όμως, ήταν διαφορετική. Στα πρώτα δύο μονόπρακτα δεν προκαλεί κανέναν από τους ακροατές. Οι ηθοποιοί παίζουν πολύ ωραία και προσπαθούν να δημιουργήσουν commedia dell’ arte στο θεατρικό corpus του Θερβάντες. Αλλά δεν φτάνει αυτό, χρειάζεται μια ιδέα για να γίνει το τσακ.

Έρχεται, λοιπόν,η απόλυτη μετατροπή και αλλάζουν όλα. Ξαφνικά τα “καινούργια” μονόπρακτα αποκτούν ένα φοβερό παιχνίδι και οι καλλιτέχνες αλλάζουν στιλ. Τα 2 μονόπρακτα αποκτούν νέα σημασία για τους ηθοποιούς και, κατά συνέπεια, οι ακροατές απολαμβάνουν το θέατρο με όλη τους την ψυχή.

Η Κατερίνα Μπιλάλη και ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης είναι καταπληκτικοί και δίνουν ρεσιτάλ. Πραγματικά αξίζει να τους δεις στο θέατρο Μεταξουργείο. Εξαιρετικοί!  Ένα μπράβος και για τους δύο.

Η Γιώτα Τσιότσκα είναι μία νέα, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη ηθοποιός. Είναι πολύ καλή επίσης και έχει αστείρευτη αγάπη για την τέχνη της. Περιμένουμε να μάθουμε τι θα παίξει στο επόμενο θέατρο.

Ο ταλαντούχος και πολυπράγμων Κωνσταντίνος Κυριακού ήταν πολύ καλός στο 4ο μονόπρακτο που δίνει πραγματικά ρεσιτάλ.

Ο Λευτέρης Παπακώστας είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ανήκει στις πολύ σημαντικές, στις πολύ υπολογίσιμες νέες θεατρικές δυνάμεις.

Η Βίλη Σωτηροπούλου είχε ένα μικρό ρόλο και γενικά παίζει καλά.

Η Στεφανία Γώγου επίσης εμφανίζεται λίγο αλλά είναι καλή και θα συνεχίσει στο μέλλον.

Νέα απ’ τον Θερβάντες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συγγραφέας:Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Μετάφραση:Κωνσταντίνος Κυριακού

Σκηνοθεσία:Κωνσταντίνος Κυριακού

Σκηνικά:Έρση Δρίνη

Κοστούμια:Έρση Δρίνη

Μουσική:Μιρέλα Πάχου

Χορογραφία:Στεφανία Γώγου

Παίζουν: Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Βίλη Σωτηροπούλου, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Γιώτα Τσιότσκα, Λευτέρης Παπακώστας, Στεφανία Γώγου

Διάρκεια:90’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων:10 € (γενική είσοδος) και 5 € (ατέλειες, ΑμεΑ).

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 20:30

Φωτογραφίες:Φανή Τουμπουλίδου

Βοηθός Σκηνοθετη:Όλια Γεωργιάδου

About Post Author

+ There are no comments

Add yours