Τα μυστικά της προσοδοφόρας πορείας τους και tips για να βρεθείς στην κορυφή
«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» Η ερώτηση που βγαίνει αβίαστα από τα χείλη των μεγαλύτερων προς τους μικρούς κρύβει μια αλήθεια: Το ότι οι περισσότεροι καλούνται να αποφασίσουν από νωρίς τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, ενώ συνήθως δεν είναι στην ηλικία να αξιολογήσουν μια τέτοια προοπτική. Και οι καθιερωμένες απαντήσεις «δασκάλα, αστροναύτης, γιατρός, ηθοποιός, τραγουδιστής» μαζί με τις τελευταίες προσθήκες «Youtuber, τηλεπερσόνα, life coach» κτλ έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπες με μια άλλη σκληρή πραγματικότητα: Τη διαπίστωση, για παράδειγμα, πως το «όνειρο» της ηθοποιίας δεν συνοδευόταν κι από το απαραίτητο ταλέντο, ή γεννήθηκε σε μια εποχή που ο κλάδος μαστίζεται από ισοπεδωτική ανεργία. Ή τη συνειδητοποίηση πως η δικηγορική καταξίωση στις δικαστικές αίθουσες δεν στάθηκε αρκετή για να καταπνίξει μια άλλη κλίση, που δεν είχε όμως εκφραστεί- ή δεν είχε καν συνειδητοποιηθεί!
Εκτός από τους ανθρώπους που ένιωθαν από μικροί «ταγμένοι» σε έναν στόχο, έμειναν προσηλωμένοι σε αυτόν μεγαλώνοντας και η επιλογή τους τους δικαίωσε, υπάρχει πλήθος άλλων που για διάφορους λόγους για άλλου ξεκίνησαν κι αλλού τους πήγε η ζωή, ή αλλού θέλησαν τελικά και οι ίδιοι να πάνε. Οπότε δεν είναι ιδιαίτερα παράξενο που μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δηλώνει μη ικανοποιημένο από τη δουλειά του.
Τα καλά νέα: Είναι απλώς μία δουλειά. Μπορεί όποιος πραγματικά το θέλει να σταματήσει αυτό που δεν τον ικανοποιεί πια και να κάνει κάτι άλλο. Δεν είναι εφ’ όρου ζωής, αν δεν θέλει. Τα κακά νέα: Ναι, η εποχή δυσκολεύει το να αφήσει κανείς μια ασφαλή ή δοκιμασμένη συνταγή και να ανοίξει τα φτερά σου, επιχειρώντας μάλιστα με ρίσκο. Αλλά πολλές φορές, αυτές οι πιεστικές συνθήκες φέρνουν και εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν το λέμε εμείς, το λένε δέκα επιτυχημένοι entrepreneurs από το The Oracles, οι οποίοι μοιράζουν απλόχερα τις συμβουλές τους.
ΤΙ: Βρες δουλειά ή ξεκίνα μια επιχείρηση με βάση τι σου αρέσει να κάνεις όταν δεν δουλεύεις. Εάν δεν ξέρεις τι σου αρέσει, δοκίμασε διαφορετικά πράγματα. Ταξίδια, χορός, μαθήματα μαγειρικής. Ζήτησε να κάνεις πρακτική ενός μήνα δίπλα σε ανθρώπους από τους οποίους μπορείς να διδαχθείς δωρεάν. Δοκίμασε όσα περισσότερα πράγματα μπορείς γιατί το να μαντεύεις τι μπορεί να σου κάνει δεν θα σε πάει μακριά.
ΠΟΙΟΣ: Gary Vaynerchuk, ιδρυτής και CEO της εταιρείας επικοινωνιών VaynerX και συγγραφέας του best seller «Crushing It!».
ΤΙ: Σκέψου πώς θέλεις να περνάς τον χρόνο σου μακροπρόθεσμα. Κάνε online μαθήματα για να γίνεις «αυθεντία» σε ό,τι σε ευχαριστεί. Αν είσαι ο «ειδικός» στον κλάδο σου, οι πόρτες θα είναι για σένα ανοιχτές. Σκέψου τι σε ενδιαφέρει και τι απολαμβάνεις στη ζωή σου. Ο συγγραφέας Jim Collins προτείνει να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά που είσαι καλός, που σου αρέσει να κάνεις, και αυτά από τα οποία μπορείς να βγάζεις λεφτά. Είχα την τέλεια δουλειά μετά το πανεπιστήμιο αλλά αποφάσισα τελικά να φτιάξω μια επιχείρηση από το μηδέν. Να θυμάσαι πως τίποτα δεν είναι παντοτινό. Δεν θα είναι τέλεια κάθε απόφασή σου, αλλά μπορείς πάντα να κάνεις μια αλλαγή και να διδαχθείς από αυτή στη διαδρομή σου.
ΠΟΙΟΣ: Marla Beck, συνιδρύτρια και CEO της εταιρείας Bluemercury, που εξαγοράστηκε από τα Macy’s έναντι 210 εκατομμυρίων δολαρίων. Δημιουργός της σειράς καλλυντικών M-61 και Lune+Aster.
ΤΙ: Σκέψου τι σε παθιάζει και τι σου ταιριάζει- πράγματα που αλλάζουν με τον χρόνο. Η ζωή είναι ένα ταξίδι, οπότε θεώρησε κάθε δουλειά ένα βήμα προς τον προορισμό σου. Σε τι είσαι καλός; Τι σε ευχαριστεί; Γράψε τις απαντήσεις σου και δες αν σου δίνουν μία κατεύθυνση. Ψάξε εταιρείες με ευκαιρίες κατάρτισης και έναν προϊστάμενο που θαυμάζεις, γιατί το εργασιακό περιβάλλον καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίησή σου.
Να βγεις από την comfort zone. Αν κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα θα συνεχίσεις να έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Δικτυώσου, διερεύνησε ευκαιρίες μέσα στην εταιρεία στην οποία δουλεύεις και προσέγγισε οργανισμούς που κάνουν κάτι που σου αρέσει. Το να φτιάχνεις νέες διασυνδέσεις μπορεί να σε πάει στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου.
ΠΟΙΟΣ: Dottie Herman, CEO της Douglas Elliman, «αυτοκρατορίας» μεσιτών με ετήσιες πωλήσεις 27 δισ. δολαρίων.
ΤΙ: Πολλοί φιλόδοξοι entrepreneurs νιώθουν κάποιες φορές ανικανοποίητοι. Το πώς διαχειρίζεσαι αυτό το συναίσθημα είναι αυτό που χτίζει χαρακτήρα και σε καθοδηγεί στη σωστή κατεύθυνση. Εγώ προτείνω να κοιτάξεις στο παρελθόν σου. Σκέψου τις στιγμές που σου έφεραν μεγάλη χαρά. Προσπάθησε να θυμηθείς πότε ένιωθες ενθουσιασμό και πάθος για κάτι. Μετά σκέψου πώς μπορείς να δημιουργήσεις και πάλι συνθήκες γι’ αυτά τα αισθήματα στην τωρινή σου δουλειά. Θα εκπλαγείς από το πόσο λίγη σκέψη και πολύ ανοιχτό μυαλό μπορούν να σε βοηθήσουν να ξαναβρείς τι σου αρέσει να κάνεις. Άλλωστε η ζωή είναι πολύ μικρή.
ΠΟΙΟΣ: Johnathan Ruggiero, συνιδρυτής και CEO της εταιρείας που φτιάχνει ανδρικές βέρες Manly Bands.
ΤΙ: Ο πατέρας μου, επίσης entrepreneur, μου επέτρεψε να αποτύχω σε κάθε άθλημα. Και το έκανα! Αλλά αυτό με δίδαξε πως είναι σημαντικό να προσπαθείς γιατί ποτέ δεν ξέρεις σε τι μπορεί να είσαι καλός. Όσο αποτυγχάνεις, τόσο πιο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου και τόσο καλύτερα ξεχωρίζεις τι δεν μπορείς να κάνεις καλά και πού ξεδιπλώνεις καλύτερα τις δεξιότητές σου. Οπότε σκέψου την τωρινή σου δουλειά και αναρωτήσου ποιες πτυχές της σε κάνουν ευτυχισμένο. Τότε θα δεις και λίγο πιο καθαρά προς τα πού να κινηθείς. Εάν έχεις μια κλίση, δες αν μπορείς να βρεις τον χώρο να την αναπτύξεις σε κάποιο άλλο κλάδο της ίδιας εταιρείας, προσφέροντας αρχικά τη βοήθειά σου. Εάν ο νέος ρόλος σε ικανοποιεί, συζήτησε με τον προϊστάμενό σου το ενδεχόμενο να μεταπηδήσεις εκεί μόνιμα.
ΠΟΙΟΣ: Michelle Luchese, συνιδρύτρια της εταιρείας που φτιάχνει ανδρικές βέρες Manly Bands.
ΤΙ: Μια «γεμάτη» ζωή ξεκινά από αυτά που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Μην περιμένεις αυτό που σε κάνει να παθιάζεσαι να γίνει κύρια πηγή εισοδήματος από την πρώτη μέρα, γιατί αυτό δεν θα συμβεί, αλλά ούτε να το εγκαταλείψεις. Βρες σε τι είσαι καλός και συνέχισε να το κάνεις. Έγραφα μουσική επί 20 χρόνια, ενώ εργαζόμουν στους τομείς των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Τώρα αρχίζω να βγάζω λεφτά από το πάθος μου, συνδυάζοντας τις γνώσεις μου στο μάρκετινγκ και το μουσικό μου ταλέντο για να γράψω «εμπορική μουσική» και παίρνοντας συνεντεύξεις από entrepreneurs για την πλατφόρμα «Executive Raps». Συνδύασε τις δεξιότητές σου με το πάθος σου και κάτι που θα σου φέρει λεφτά. Όταν βρεις αυτό το τρίπτυχο, επένδυσε σε αυτό μέχρι να μπορέσεις να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου και να κάνεις δουλειά αυτό που πραγματικά σε ευχαριστεί.
ΠΟΙΟΣ: Craig Handley, συνιδρυτής του ListenTrust και συγγραφέας του «Hired to Quit, Inspired to Stay».
ΤΙ: Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε μια δουλειά από τύχη, επειδή ένας φίλος τους μίλησε για κάποια «ευκαιρία» ή οι γονείς τους ήξεραν κάποιον. Το σύστημα εκπαίδευσης δεν αναδεικνύει όλες τις επιλογές μας, όπως την ανεξάντλητη δεξαμενή του ίντερνετ, οπότε πρέπει να τα ανακαλύπτουμε μόνοι μας.
Ψάξε τη δουλειά που μπορεί να σου αρέσει, δοκίμασέ τη για λίγους μήνες και μετά σκέψου εάν ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου κι αν μπορείς να την κάνεις για χρόνια. Μη σκέφτεσαι τα αποτελέσματα, θα έρθουν αργότερα. Όπως λέει ο Gary Vaynerchuk, «κλείσε τα μάτια σου μέχρι να γίνεις 29». Έχεις χρόνο για να σκεφτείς. Όταν ένα ενδιαφέρον σου γίνει πάθος και ταιριάζει και με το ταλέντο σου, έχεις μια ευκαιρία για μια γεμάτη ζωή. Επειδή θα κάνεις κάθε μέρα κάτι που δεν θα το θεωρείς δουλειά.
ΠΟΙΟΣ: Torben Platzer, συνιδρυτής και CEO του TPA Media Group, ιδρυτής του εκπαιδευτικού προγράμματος SELFMADE.
ΤΙ: Όταν είμαστε μικροί, επιλέγουμε μία κατεύθυνση με βάση τι θέλουν οι άλλοι για εμάς, οικογένεια, δάσκαλοι, κι άλλοι. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι είμαστε, οπότε ξεκινάμε να ικανοποιούμε τα όνειρα των άλλων αντί για τα δικά μας. Αλλά το λάθος μονοπάτι μας αποκαλύπτει τελικά τι δεν θέλουμε και μας βοηθά να ανακαλύψουμε τι μας γεμίζει. Το κλειδί είναι να έχεις το κουράγιο να κάνεις την αλλαγή προς αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο, ακόμα κι αν αυτό αναστατώνει τους άλλους. Εγώ άλλαξα επαγγελματική κατεύθυνση αμέτρητες φορές πριν καταλήξω σε αυτή που με ικανοποιεί. Και μάλλον θα αλλάξω πάλι όσο μεγαλώνω.
ΠΟΙΟΣ: Jen Gottlieb, συνιδρύτρια του Super Connector Media.
ΤΙ: Οι περισσότεροι που δεν ευτύχησαν επαγγελματικά είχαν εγκαταλείψει γρήγορα την προσπάθεια. Δύο χρόνια μετά την πρώτη μου επιχείρηση ένιωθα βαλτωμένος, σκεφτόμουν να τα παρατήσω. Τελικά έμαθα να αγαπώ αυτό που κάνω, ειδικά αφότου ήρθε η επιτυχία. Η ικανοποίηση έρχεται μετά την επιτυχία, όχι το αντίστροφο. Βρες αυτό που ταιριάζει με τις αξίες σου και μείνει εκεί μέχρι να τα καταφέρεις. Κάνε μια λίστα με αυτά που ζητάς από τη δουλειά σου, μεταξύ άλλων και τα λεφτά που θέλεις και το πώς περνάς τον χρόνο σου. Σκέψου μερικές επιλογές, ξεχώρισε μία και κυνήγησέ τη. Η καλύτερη ημέρα για να ξεκινήσεις είναι χθες.
ΠΟΙΟΣ: Matt Clark, συνιδρυτής και πρόεδρος του Amazing.com και συνδημιουργός του Amazing Selling Machine.
ΤΙ: Είναι εύκολο να χαθείς στις αμέτρητες επαγγελματικές επιλογές. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία τριών βημάτων που «ξεκαθαρίζει» ποια δουλειά θα αγαπήσεις και στην οποία μπορείς να ξεχωρίσεις. Πρώτα βρες κάποιον που έχει την καριέρα που θέλεις. Φτιάξε τρεις στήλες. Τις δεξιότητές του, τις δεξιότητές του και τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξεις για να ακολουθήσεις τα βήματά του. Στο τέλος κάνε ό,τι έκανε εκείνος για να φτάσει εκεί που είναι. Δεν χρειάζεται να εφεύρεις τον τροχό. Διάβασε όποιο βιβλίο έγραψε εκείνος και δες/διάβασε κάθε συνέντευξή του. Βρες τρόπο να τον γνωρίσεις προσωπικά. Μάθε από τη δουλειά του και ακολούθησε την πορεία του.
ΠΟΙΟΣ: Natalie Workman, συνιδρύτρια του Cardone Ventures for Women
Πηγή:newsbeast.gr
+ There are no comments
Add yours