Αριστοτέλης Ωνάσης και Σταύρος Νιάρχος.Δυο μυθικά ονόματα που αποσχόλησαν έντονα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον 20ό αιώνα. Ο Νιάρχος αν και πάμπλουτος έγινε γνωστός ως το αντίπαλον δέος του Αριστοτέλη Ωνάση και στη ζωή και στις δουλειές και η «βεντέτα» τους κράτησε μέχρι τέλους.
Η αντιζηλία τους ξεκινά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Νέα Υόρκη, όταν κι οι δυο τους αποκτούν πλοία τύπου Λίμπερτι.Μια γυναίκα είναι όμως η φωτιά που θα ανάψει το φυτίλι της μεγάλης έκρηξης.
Το 1941 ο Ωνάσης είναι ήδη αρκετά πλούσιος. Κυκλοφορεί με Κάντιλακ και κάνει μπαρμπεκιου πάρτυ στο σαλέ του στο Σέντερ Αϊλαντ.Στη σουίτα του Σταύρου Λιβανού, στο Οτέλ Πλάζα, στη Ν.Υόρκη, την άνοιξη του 1943, ο Ωνάσης συναντά την Αθηνά Λιβανού. Εκείνη είναι 14 ετών τότε. Η Τίνα όμως αρέσει και στο Νιάρχο, που αν και δεν έχει χωρίσει από τη γυναίκα του Μέλπω, εκφράζει στον Λιβανό το ενδιαφέρον του για την Τίνα. Ο Λιβανός πετά τον Νιάρχο έξω με τις κλωτσιές.
Ο Ωνάσης περιμένει.Είναι ιδιαίτερα περιποιητικός με την Τίνα, με την αδελφή της Ευγενία και – κυρίως – με τη φιλόδοξη μητέρα τους .
Η μάχη έχει αρχίσει.Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την Τίνα τρία χρόνια μετά και ο Σταύρος Νιάρχος δεν μπορεί να το χωνέψει.Βλέπετε είναι ερωτευμένος με το ίδιο πρόσωπο κι από αντίδραση παντρεύεται τη μεγαλύτερη αδελφή της Ευγενία,με την οποία αποκτά τέσσερα παιδιά. Ωνάσης και Νιάρχος γίνονται μπατζανάκια !
Οι κόντρες τους παροιμιωδεις στα κυριακάτικα γεύματα που δίνει ο πεθερός τους στο «Πλάζα» και στο εξοχικό του στο Λονδίνο.Κάνουν μια ανακωχή δύο χρόνων και μετά ξεκινά ένας αδυσώπητος ανταγωνισμός.
Ο Ωνάσης ζηλεύει τον Νιάρχο για τις καλλονές φίλες του. Ολοι τον θεωρούν παρακατιανό,σε αντίθεση με τον Νιάρχο.Στην αρχή προσπαθεί ο ένας να ξεπεράσει τον άλλον στο ποιος θα αποκτήσει τα μεγαλύτερα και περισσότερα τάνκερ.
Η αντίθεση που έχει με τον Αριστοτέλη Ωνάση είναι καθαρά προσωπική και όσο ψυχοφθόρα αποδείχθηκε και για τους δύο άλλο τόσο επωφελής ήταν για την Ελλάδα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ιδρύει την Ολυμπιακή και αμέσως ο Σταύρος Νιάρχος ιδρύει τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά το 1957.
Σειρά έχουν οι θαλαμηγοί.Χριστίνα ο Τέλης,νάσου Κρεολή ο Σταύρος.
Επόμενο πεδίο κόντρας οι διάσημες γυναίκες που θα είχαν στο πλευρό τους. Στη θαλαμηγό «Χριστίνα» στο Μόντε Κάρλο φιλοξενούνται η Γκρέτα Γκάρμπο, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Νιάρχος που βλέπει τις φωτογραφίες στις εφημερίδες και τα περιοδικά σκάει από ζήλεια.Το 1956 γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό «TIME» ,που οι κακές γλώσσες λένε ότι του κοστίζει 500.000 δολάρια.
Μετά το ρίχνουν στα νησιά.Νάσου ο ένας αγοράζει το Σκορπιό κι απαντά ο άλλος με τη Σπετσοπούλα. Το 1959 ο Ωνάσης θα δημιουργήσει πρωτοσέλιδο ερωτικό σκάνδαλο με τη Μαρία Κάλλας, τη διασημότερη πριμαντόνας του εικοστού αιώνα.Ο Νιάρχος απαντά με φιλοξενία επώνυμων αμερικανών πολιτών στο γιοτ του.Μετά από πολλά χρόνια ο Ωνάσης θα τον μιμηθεί φιλοξενώντας την πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι το καλοκαίρι του 1963 στο δικό του γιοτ.
Στις 3 Μαίου 1970 η Ευγενία Νιάρχου αφήνει την τελευταία της πνοή ,σε ηλικία μόλις 44 ετών.Ο θάνατός της παραμένει μυστήριο.Ο Νιάρχος ωστόσο θέλει να εκδικηθεί τον Ωνάση.Το 1971 νυμφεύεται την Τίνα Λιβανού, πρώην σύζυγο του Ωνάση και μετά του δούκα του Μπάλφορντ. Το 1974 τη βρίσκει νεκρή στο υπνοδωμάτιό της, από χρήση βαρβιτουρικών.
Η μοίρα θέλει οι δυο θανάσιμοι εχθροί να βρεθούν στο ίδιο σημείο. Ο Ωνάσης πάσχει από μυασθένεια Γκράβις και πονά φρικτά. Εχει χάσει 18 κιλά, έχει πρόβλημα άρθρωσης και χολή. Δεν τρώει πολύ γιατί δεν μπορεί να μασήσει. Ο κροίσος πεθαίνει στο Παρίσι με την κόρη του Χριστίνα γονατιστή μπροστά στο κρεβάτι του και τους γιατρούς ανήμπορους να βοηθήσουν.
Τα ίδια και ο Νιάρχος.Αποσύρεται στο ησυχαστήριο του στο Σαιν Μόριτζ. Πεθαίνει το 1996, μετά από συνεχείς εγχειρήσεις, εντατικές και αναπηρικές πολυθρόνες, συρρικνωμένος και περιμένοντας ως την τελευταία στιγμή την ανακάλυψη του ελιξιρίου της…αθανασίας!
Ο πλουσιότερος του κόσμου αφήνει στόλο τάνκερ, θαλαμηγούς, ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, ιδιόκτητο νησί, πολυτελή διαμερίσματα, βίλες και πύργους με επιπλώσεις αντίκες, πανάκριβους πίνακες ζωγραφικής, πολύτιμους λίθους, 40 τόνους χρυσό , μετοχές, αλλά και αμέτρητο ρευστό σε 87 τράπεζες.
Ο ανταγωνισμός συνεχίζεται ακόμα και σήμερα,μετά το θάνατο τους,ευτυχώς όμως για καλό.Τα ιδρύματα Αλέξανδρος Ωνάσης και Σταύρος Νιάρχος ανταγωνίζονται σε κοινωνική προσφορά.
+ There are no comments
Add yours