Η αγάπη σας για τις σούπες μ΄ έκανε να σκεφτώ πως ήρθε η ώρα να παρεκκλίνουμε λίγο από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και να σας παρουσιάσω κάποιες σούπες που είναι πολύ δημοφιλείς σε άλλες χώρες. Σούπες με διαφορετικές γεύσεις από αυτές που έχουμε συνηθίσει αλλά πεντανόστιμες και απόλυτα απολαυστικές. Δεν θα μπορούσα παρά να ξεκινήσω με την “μαλιγκατάνι” που έχω κυριολεκτικά λατρέψει από την πρώτη φορά που άκουσα το “εξωτικό” της όνομα στη σχολή μαγειρικής που παρακολούθησα, όταν αναφέραμε εθνικές σούπες διαφόρων κρατών, ως και τη στιγμή που δοκίμασα τη μοναδική της γεύση…

Η μαλιγκατάνι που από πολλούς θεωρείται και η εθνική σούπα της Ινδίας, είναι μία παραδοσιακή σούπα με βάση το κάρυ και έχει Αγγλο-Ινδική καταγωγή. Είναι απίστευτα απολαυστική και πεντανόστιμη! Με βασικά υλικά το κοτόπουλο και τα μήλα δημιουργεί για γεύση απλά απίστευτη. Για την ιστορία, η ονομασία της προέρχεται από τη γλώσσα Ταμίλ στη νότια Ινδία και είναι μία σύνθετη λέξη που σχηματίζεται από τo “milagu” που σημαίνει πιπέρι και το “tanni” που σημαίνει νερό. Το πιάσατε το υπονοούμενο πιστεύω. Πρόκειται λοιπόν για μία πικάντικη έως καυτερή σούπα που καμία σχέση δεν έχει μ΄αυτό που εμείς γνωρίζουμε ως κοτόσουπα. Αλλά δεν έχει και καμία σχέση με το νερό γιατί είναι τόσο πλούσια και κρεμώδης που θα την ερωτευτείτε από την πρώτη κουταλιά…

Για την ιστορία, κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία γύρω στα 1800 όταν οι Βρετανοί δοκίμασαν ένα πολύ δημοφιλές ινδικό πιάτο, το ερωτεύτηκαν και ζήτησαν να γίνουν κάποιες αλλαγές όπως η προσθήκη κρέατος από αρνί ή κοτόπουλο κι έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένα από τα καλύτερα πιάτα της ινδικής κουζίνας με εμφανείς τις βρετανικές επιρροές. Θα λέγαμε πως αυτό το πιάτο είναι το τέλειο παράδειγμα της fusion κουζίνας που παντρεύει συνταγές διαφορετικών χωρών για να δημιουργήσει μία καινούρια.

Την πρώτη φορά που την έφτιαξα, θεώρησα υπερβολή όλη αυτή την ποσότητα μπαχαρικών και έβαλα πολύ μικρότερη ποσότητα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Έγινε εξαιρετικά νόστιμη αλλά δεν ήταν αυτό που περίμενα μετά από όλα όσα είχα διαβάσει για την ιστορία της. Μέχρι και σε ταινίες και σειρές που δεν έχουμε παρακολουθήσει στην Ελλάδα, η μαλιγκατάνι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κυριότερες σκηνές. Όλα έδειχναν μια απίστευτη γευστική απογείωση κι αυτό δεν το ένιωσα. Έτσι αποφάσισα να βάλω όλα τα μπαχαρικά… Αν θυμάστε, όπως σας είπα πριν, η πρώτη κουταλιά είναι έρωτας και αυτό ακριβώς συνέβη! Τα μπαχαρικά που νόμισα ότι θα έκαναν το πιάτο βαρύ, στην πραγματικότητα το αρωμάτιζαν τόσο φίνα καθώς κάθε ένα από αυτά έκανε αισθητή την παρουσία του διακριτικά αλλά το πάντρεμά τους έδινε βάθος στη γεύση και διάρκεια στην απόλαυση. Μία συγκλονιστικά γευστική σούπα, απλά ακαταμάχητη!

Η εμπειρία που είχα με την μαλιγκατάνι, μου δημιουργεί την επιθυμία να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα της Ινδικής κουζίνας. Όταν η Αριάδνη μου, έκανε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλία, συνήθιζαν με τις συμφοιτήτριές της να μαζεύονται και να μαγειρεύουν η κάθε μία, αντιπροσωπευτικά φαγητά της χώρας της. Όσο για την Αριάδνη, τι να λέμε… Ως δείγμα της ελληνικής κουζίνας, τζατζίκι τους έφτιαχνε μέχρι και για πρωινό επειδή το είχανε λατρέψει! Θυμάμαι όμως που μου έλεγε πόσο νόστιμα ήταν αυτά που έφτιαχνε η κολλητή της η Ανκίτα από την Ινδία. Γλυκιά μου Ανκίτα, επειδή ξέρω ότι θα το διαβάσεις με την Αριάδνη μου, νομίζω πως ήρθε η ώρα να γράψεις συνταγή για το Cook Eat Up!  Στη φωτογραφία η Αριάδνη με την Ανκίτα σε Indian mood… Δεν είναι απίθανες;

Τι θα χρειαστούμε…

  • 4 μερίδες κοτόπουλο, μπούτι ή στήθος αλλά φυσικά τα μπούτια είναι πιο νόστιμα
  • 1/2 φλ. φάβα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 κ. σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
  • 1 κ. σούπας γκάραμ μασάλα
  • 2 κ. σούπας κάρυ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 μήλο
  • 6 φλ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • Αλάτι
  • Κόλιανδρο για το σερβίρισμα και κάσιους, προαιρετικά

Πώς θα τη φτιάξουμε…

Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει.

Κόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε κομμάτια.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσουν, γύρω στα 5 λεπτά.

Κόβουμε το σέλερι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το τζίντζερ. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το δαφνόφυλλο και τα σοτάρουμε όλα μαζί.

Κόβουμε το μήλο σε κομμάτια και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Από πάνω στρώνουμε το κοτόπουλο αφού έχουμε αφαιρέσει την πέτσα.

Στραγγίζουμε τη φάβα και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ζωμό και αλάτι. Σιγοβράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσει η κότα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε και το ρύζι. Σ΄ένα κατσαρολάκι βράζουμε 2 φλ. νερό με 1/2 κ. σούπας αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Τότε, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα κόκκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε στη σούπα την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.

Αν δεν περάσετε τη σούπα από το μπλέντερ, ρίξτε πάλι μέσα το κοτόπουλο μαζί με το ρύζι, ανακατέψτε και σερβίρετε μαζί με μία κουταλιά γιαούρτι. Μάλιστα σ΄αυτήν την περίπτωση μπορείτε να μην βάλετε κρέμα γάλακτος και να ανακατέψετε το γιαούρτι μέσα στη σούπα.

Αν τη θέλετε μπλενταρισμένη, που είναι και η αγαπημένη μου εκδοχή, λιώστε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι και μετά προσθέστε στη σούπα το κοτόπουλο. Σερβίρετε στο πιάτο και στη μέση βάλτε μία κουταλιά της σούπας μπασμάτι. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και κάσιους.

Τι να προσέξετε…

  • Το γκάραμ μασάλα είναι ένα μείγμα μπαχαρικών αρκετά καυτερό γιατί περιέχει σε μεγάλο βαθμό μαύρους και λευκούς κόκκους πιπεριού. Αν πρόκειται να φάνε παιδάκια να μην το βάλετε. Σ΄αυτήν την περίπτωση ετοιμάστε μία κουταλιά της σούπας με τα υπόλοιπα μπαχαρικά που περιέχει, σε ίσες ποσότητες. Τα κυριότερα είναι κύμινο, γαρίφαλο, κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο. Αν πάλι, θέλετε να την απολαύσετε καυτερή και δεν έχετε γκάραμ μασάλα, ετοιμάστε το μείγμα και ρίξτε από την αρχή στο σοτάρισμα κόκκους πιπέρι οι οποίοι θα αλεστούν στο τέλος μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σούπας. Επίσης μπορείτε αντί δύο κ. σούπας κάρυ, να βάλετε μία κάρυ και μία κουρκουμά.
  • Η μαλιγκατάνι είναι στην ουσία μια μπλενταρισμένη σούπα οπότε δεν χρειάζεται να μπείτε στη διαδικασία να ψιλοκόψετε τα λαχανικά. Αν όμως δεν τη μπλεντάρετε τότε να τα ψιλοκόψετε για να είναι πιο ευπαρουσίαστη.
  • Μήλο μπορείτε να βάλετε και κόκκινο και πράσινο. Την έχω φτιάξει και με τα δύο και είναι το ίδιο υπέροχη με ό,τι και να επιλέξετε. Το κόκκινο δίνει έξτρα γλυκύτητα.
  • Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος τότε μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γιαούρτι ή γάλα καρύδας.
  • Αν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος μπορείτε να τον παραλείψετε ή να τον αντικαταστήσετε με μαϊντανό.
  • Τέλος, τα κάσιους μπορεί να είναι προαιρετικά όμως καλά είναι να μην τα παραλείψετε. Δίνουν τη γλύκα τους και μια ήπια τραγανότητα που θα σας αρέσει πολύ!

Καλή επιτυχία!

Νανά…

Πηγή:cookeatup.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours