Οι φετινοί κουραμπιέδες μου έχουν σαν βάση το αλεύρι βρώμης και παίρνουν όλη τη γεύση τους από το Βιτάμ και το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το Βιτάμ είναι κάθε χρόνο το άρωμα και η γεύση των Χριστουγέννων, απαραίτητο στοιχείο για να μοσχοβολήσει η κουζίνα. Δίνει βελούδινη υφή και πλούσια γεύση σε κάθε συνταγή, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και πηγή βιταμινών Α και Ε.
Tip 1: Αντί για αλεύρι βρώμης μπορείς να βάλεις λευκό.
Tip 2: Μπορείς αντί για ζάχαρη άχνη να χρησιμοποιήσεις άχνη στέβιας – ερυθριτόλης με μηδενικές θερμίδες.
Υλικά
- 100 γρ. μέλι
- 100 γρ. αμύγδαλο λευκό
- 400 γρ. Βιτάμ
- 630 γρ. αλεύρι βρώμης
- 1 κτγ εκχύλισμα βανίλια
- 3 κρόκους
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη (ή άχνη στέβιας – ερυθριτόλης)
Για το άχνισμα
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το Βιτάμ πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά
- Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά στο φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Έπειτα τα ψιλοκόβουμε.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το Βιτάμ, το μέλι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα
- Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
- Προσθέτουμε και τη βανίλια και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη φαρίνα βρώμης κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο κι ανακατεύμε με τη σπάτουλα
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες (περίπου 60 κομμάτια) και μεταφέρουμε στα ταψιά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.
- Τους αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τους αχνίζουμε.
Πηγή:coolartisan.gr